Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Agrest napisał:

Sucho, w czerwcu z jednej burzy 13mm ponad tydzień temu.  Od tej pory non stop 30 - 34 stopnie.

Przewódka się trzyma, choć po pierwszej suszy bardzo zredukowała i jest za niska obsada.

Na słabszej ziemi pszenżyta ozime już siadły. 

U mnie 13. czerwca 22mm, przewódka miejscami się wyłożyła

Opublikowano

dziś trochę chłodniej i nawet 1l/m2 spadło deszczu łącznie w czerwcu 5l/m2 w trzech podejściach na pola staram się nie patrzeć bo szlak trafia wszystko podgotowane 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Partyzant85 napisał:

A u tego jutupera od gradu kolejny filmik i kolejna fala wyrazów  współczucia w komentarzach bo stracił wszystko, i że tragedia. Tragedię to ma rodzina tej 10latki a nie człowiek któremu grad wytłukł kawałek pola. Ale lepiej chodzic z kamerką po polu i pokazywać ludziom ile to się nie straciło ale na filmiku cichosza o ubezpieczeniu żeby nie wyszło na jaw że tak naprawdę całe gie stracił na tym całym gradzie. Manipulacja i obłuda - nowy trend na rolniczym jutubie.

A on gdzieś prosi kogoś o pomoc ? Patrząc na takie pole to chyba nic dziwnego że nie skacze z radości do góry. Polska mentalność jest przerażająca. Ma wiecej niż ja to niech go diabli wezmą. To forum stało się totalnym zbiegowiskiem frustratów i pajaców którzy nie mają co robić bo gówno mają i tylko całe dnie wypisują tu jakieś pierdoły. Jebnij sie w łeb Partyzant i grono zainteresowanych

Edytowane przez krzychrol
  • Like 1
Opublikowano

A czy ja w którymś miejscu napisałem że prosi o pomoc? Nie umiesz czytać ze zrozumieniem to poszukaj podstawówki zaocznej.

Opublikowano

Nie jest - to są tylko pieniądze których dzięki ubezpieczeniu tak naprawdę nie stracił. Ludzie mają inne tragedie których nie da się przewidzieć i których nie liczy się w PLN, Dolarach lub Euro. Każdy rolnik decydując się na czerpanie korzyści z natury musi pamiętać o tym że natura może mu to wszystko zabrać. Nie uczyli w szkole lub na kursie dla rolników takiej starej prawdy ?

Opublikowano
5 minut temu, Partyzant85 napisał:

A czy ja w którymś miejscu napisałem że prosi o pomoc? Nie umiesz czytać ze zrozumieniem to poszukaj podstawówki zaocznej.

W przeciwieństwie do Ciebie to mam nawet studia skończone 😉 No takie pierdoły piszesz że chyba Cie Kula prosi o wsparcie finansowe. Chlopak nagrywa filmy od dawna, dzieli się swoją wiedzą którą ma sporą a tutaj ludzie po nim jadą jak by komuś coś zrobił. Nie tylko do Ciebie to piszę ale niektórzy powinni się trochę zastanowić nad tym co mówią 

• Like 1
Opublikowano

Ile ludzi tyle problemów czy tragedii, nie ma co nikomu złego życzyć czy zazdrościć. Wyrażać współczucie  to nic złego.

Od południa coś się chmurzy ale na radarach nic nie pokazuję że będzie deszcz, za to ochłodziło się ładnie na +21 :)

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, krzychrol napisał:

W przeciwieństwie do Ciebie to mam nawet studia skończone 😉 No takie pierdoły piszesz że chyba Cie Kula prosi o wsparcie finansowe. Chlopak nagrywa filmy od dawna, dzieli się swoją wiedzą którą ma sporą a tutaj ludzie po nim jadą jak by komuś coś zrobił. Nie tylko do Ciebie to piszę ale niektórzy powinni się trochę zastanowić nad tym co mówią 

Nie przeżywaj kolego bo nikt tu po nikim nie jeździ. Nie tylko on stracił plony w nawałnicach ostatnich, i prawda jest taka że o wielu takich rolnikach nikt nie wspomni i nikt nie pofatyguję się żeby nagrać i pokazać na YT ich tragedie.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

zaraz zaczniecie sie licytować co jest wiekszą trgedią ale to nie ma sensu , dla osoby którą nawiedził ten grad to tez jest tragedia , nie poto wstaje codzienie dba o pole nawozi , pryska a w 1 minute cały zarobek idzie w ziemie , utrzymać rosline na taki plon jak u kuli to są lata praktyki , dbania o ple i nawożenie ,w 1 rok nie doprowadzisz pola na 8 ton przenicy , to jest cały rok pracy z którego musi wystarczyć na kolejny rok życia .to jest jeden z gorszych momentów bo juz całosc wykonana , czekasz tylko i ogladasz prace którą wykonałeś aby kombajnem wjechać 

8 minut temu, Partyzant85 napisał:

Nie jest - to są tylko pieniądze których dzięki ubezpieczeniu tak naprawdę nie stracił. Ludzie mają inne tragedie których nie da się przewidzieć i których nie liczy się w PLN, Dolarach lub Euro. Każdy rolnik decydując się na czerpanie korzyści z natury musi pamiętać o tym że natura może mu to wszystko zabrać. Nie uczyli w szkole lub na kursie dla rolników takiej starej prawdy ?

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

No studia skończone a czytać ze zrozumieniem nie potrafisz i jeszcze na dodatek nieudolnie próbujesz mi przypisać słowa które nigdy nie padły z moich ust.

Może i ma sporą wiedzę, ale tą wiedzę można pozyska z każdej etykiety na ŚOR  i pierwszej lepszej książki o uprawie zboża- żaden z niego wielki agronom ale jak chcesz to sobie opraw w ramki jego fotkę i zrób  swojego bożka.

Opublikowano

bo tak będzie ,nie raz brałem odszkodowania to wiem.. Tragedia to jest wtedy jak rozwali budynki i jeszcze ktoś zginie lub zostanie ranny ,choroba a nie wymłócona pszenica czy groch wysoko ubezpieczone .Niech się cieszy i na mszę dz że mu chałupy i budynków nie rozwaliło

• Like 3
Opublikowano

Partyzant a gdyby u ciebie była taka sytuacja jak u Kuli nie napisal bys tego na tym forum? napewno tak i to dziesiątki razy a że on ma swój kanal na yt to też to pokazał. a i rolnicze kanaly oglondaja nie tylko rolnicy a pozniej och ach jak to rolnik ma dobrze leży a mu rosnie niech zobaczą jak jest naprawdę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Partyzant85 napisał:

No studia skończone a czytać ze zrozumieniem nie potrafisz i jeszcze na dodatek nieudolnie próbujesz mi przypisać słowa które nigdy nie padły z moich ust.

Może i ma sporą wiedzę, ale tą wiedzę można pozyska z każdej etykiety na ŚOR  i pierwszej lepszej książki o uprawie zboża- żaden z niego wielki agronom ale jak chcesz to sobie opraw w ramki jego fotkę i zrób  swojego bożka.

A Ty jemu dopisujesz ze szuka współczucia. I co ? On założył kanał na yt po tym jak mu grad zniszczył uprawę czy kilka lat temu ? Bo czytając posty na tym forum to dochodzę do wniosku że po gradobiciu.  Sądzę że dużo tych wygadanych z tego forum jak co do czego to by się okazało że nie ma upraw ubezpieczonych. Rok temu to wyszło przy pomocy suszowej. Taka mała anegdotka 

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

bo tak będzie ,nie raz brałem odszkodowania to wiem.. Tragedia to jest wtedy jak rozwali budynki i jeszcze ktoś zginie lub zostanie ranny ,choroba a nie wymłócona pszenica czy groch wysoko ubezpieczone .Niech się cieszy i na mszę dz że mu chałupy i budynków nie rozwaliło

w związku z prowadzeniem gospodarstwa miałem  3 szkody , na wszystkich zarobiłem bo ubezpieczyciel wywiązał sie umowy ubespieczenia , ale wolał bym nie mieć szkód i nie brac odszkodowania , nie bronie osoby która nakreciła film , nawet nie oglądałem filmu na you tube . 

Opublikowano

@jarecki - Rzeczywiście wielkie zaskoczenie bo grad, powódz lub susza zniszczyły uprawę - ewenement na skalę światową który jeszcze nigdy się nie wydarzył w dziejach ludzkości.

Opublikowano (edytowane)

Nikt nie prowadzi kanału na YouTube z myślą ze nie mieć z tego korzyści.Sława a to maszyny dadzą na spróbówkę,reklamy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A ja jako już starawy rolnik powiem wam tak,tragedia prawdziwa jak człowieka dotknie to wtedy na pewno nie lata i o tym nie opowiada na prawo i lewo,dostaje człowiek taki strzał w łeb od życia ze siedzi i nie wie co dalej- i wtedy jest tragedia.A to że komuś coś sie położy czy zdechnie w chlewni  to się zdarza ,wkurza się człowiek i żyje dalej.

• Like 5
Opublikowano
Wiesi0 napisał:

Nikt nie prowadzi kanału na YouTube z myślą ze nie mieć z tego korzyści.A to maszyny dadzą na spróbówkę,reklamy.

100% racji sporo się teraz takich yt celebrytów narobiło i gwiazdorzą

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Nikt nie prowadzi kanału na YouTube z myślą ze nie mieć z tego korzyści.A to maszyny dadzą na spróbówkę,reklamy.

A założyć kanał to trzeba mieć pisemną zgodę od prezydenta ? Każdy ma prawo to zrobić więc po co takie gadanie ? 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v