Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał:

Co to za miejscowość ,,u nas"?

LRA podlewa spokojny deszczyk, wcześniej gdzieś blisko uderzyło w elektrykę bo gniazdka ładnie się zaświeciły.

okolice Hrubieszowa, lubelskie. 

• Like 1
Opublikowano

LRA dzisiaj 17mm i do tego lekko sypneło gradem. Po niedzielnych 27mm do wczoraj stała woda w ziemniakach a dzisiaj znowu pływają. Jare zboża od dużej ilości wody zaczynają wylegać.

DSC_0161.JPG

DSC_0159.JPG

Opublikowano
jarecki napisał:

59 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Śmieszny jesteś. Ja wolę wziąść dzierżawę bez dopłat i tak wyjdę na tym na plus:) Jak uprawiasz ziemię tylko na dopłaty to dopiero bezsens.

punkt patrzenia zalezy od punku siedzenia a bardziej regionu w jakim prowadzisz gospodarstwo .z miejscowosci ŁEBKI DUŻE to gdzies w twoim regionie wywodził sie doradca rolny który pracował w mojej gminie i zawsze mówił ze u niego ojca zawsze wiecej opadów i inny klimat czyli u ciebie . natomiast co do zarobku nikt nie przeczy ze on jest tylko pytanie jak by nie było dopłat czy stać by cie było na wymiane parku maszynowego w obecnej chwili .ja dopłaty inwestuje w park maszynowy lub remonty .

To raczej nie w mojej okolicy a nawet napewno nie w mojej;) Jak nie było dopłat ceny maszyn były dużo niższe jak teraz i szybciej kupiłeś sprzęt bez dopłat jak teraz z dopłatami;)

• Like 1
Opublikowano

Cholera taka chmura była,wichura i nic nie popadało.Jak śpiewa Zenek,,jak do tego doszło,nie wiem,,

Opublikowano

Zero deszczu, zero perspektyw na deszcz, przyszły tydzień nawet 33stopnie. 

I cała robota pójdzie w pizdu. Truskawka zmarzła agrestu nie kupują i jak żyć? Trzeba zacząć mieć to w d*pie. Kolega też zapieprzał, od 2 tygodni nie odbierał telefonu i już nie odbierze. R. I. P.

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

8 promili to tydzień będzie trzezwial. Po wczorajszym deszczu paruje ostro, może wieczorem znów popada 😁

Dziś lepiej jakby nie pdało bo jest troche hektarów kukurydzy oparyskac odżywką lepiej jutro niech popada:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v