Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

JEST jakies forum sadownicze na necie w formie dyskusji tak jak tu tylko tyczy sie upraw sadowniczych ? 

Jest, ale obecnie to już forum widmo. 

Opublikowano (edytowane)

No trzeba wyliźć z chałupy zobaczyć jak to gorąco.

Dam znać😁

E nawet jak na 28° to jakiś rześko, wiaterek i trochę chmur nie dają odczucia upału.

No ale w chałupie lepiej.

Edytowane przez Rolnik1973
Aktualizacja
Opublikowano
21 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Teraz jest +30 stopni w cieniu ale dość mocny wiatr i coraz więcej chmur. Siano juz zebrane sianokiszonka też wieczorem idzie reszta RSM na łaki i może padać:) Do tego dziś mam dobry dzień bo od żniw dojdzie 12ha dzierżawy w tym 5ha słabszej ziemi i 7ha bardzo dobrej jedynie za opłacenie podatku:)

dodaj że dopłaty wezmie własciciel i czar prysnie 

Opublikowano (edytowane)

znam rzeczywistosc i realia rynku ,,obrotu ziemią ''  jak dotknie susza to jest sie nieraz na zero jak sie urodzi to jest taniej co by nie było to musi być rok idealny albo dzierżawy ziemi od 3 klasy w dół ,ciezkie to powietrze dziś , wiatr wieje kolejny dzien bardziej wysuszając ziemie , kiedys czytałem ze rolnik w niemczech za gleby lessowe płacił 250 euro dzierżawy szczegółow wiecej nie było czyj podatek i jak to wyglądało 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

prawde mówisz z tym ze jak masz swojej ziemi mało to na dzierzawach bez dopłat przy załamaniu cen produkcji płacz . jak masz swojej sporo to i dopłat masz sporo ja powoli rezygnuje z dzierzawy na gembe mam jeszcze 2 ha . dla krów starczy mi tego co mam swojego , a byki chodować na dzierżawach to bezsens .

• Like 1
Opublikowano

wszystko trzeba liczyć ,jeśli mając np.100 ha zarabiasz rocznie 100 tyś zł na czysto,a masz robić jeszcze na 100 ha dodatkowej dzierżawy i łącznie z gospodarstwa mieć zyski 100-110 tyś  na czysto to jasne że się nie opłaci

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

rolnik 73 za późno się urodziłeś teraz tylko kupić musisz lub wziąć ludzi ze więcej zapłacisz.Ja tam też swoje obrabiam i kupuje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Nas minie...do Seby w końcu pójdzie

dużo nie popadało. jakieś 2 minuty mocnego deszczu i 30min kropiło. 3-4 litry na radarach wyglądało znacznie więcej ale cóż. może Grajewo lepiej zlało

Edytowane przez fireseba
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Byli różne czasy ze ludzie za psie pieniądze sprzedawali, lub oddawali w dzierżawy i nikt nie chciał.Jak byś w tamtych czasach gospodarzył to byś korzystał.

A to dopłaty,domiary,za rentę,.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

no wiesz jak u nas był okres że szaleli z dzierżawami dając Agencji czynsz 3,2-3,5 t pszenicy z działek 5-6 kl i kamień na kamieniu,to wychodziło sporo taniej jak kupowałem zboże bądz paszę dla trzody,jasne że trafił się rok gdzie było zboże drogie i sporo się płaciło,ale dzierżawa też wtedy była kosmiczna,na szczęście zaczęli teraz trochę liczyć 

Opublikowano
1 minutę temu, Wiesi0 napisał:

Byli różne czasy ze ludzie za psie pieniądze sprzedawali, lub oddawali i nikt nie chciał.Jak byś w tamtych czasach gospodarzył to byś korzystał.

A teraz w moim województwie prawie najdroższa ziemia z całej Polski ... Ziarna się mniej dawało a mimo to i tak już się kończy ... Słomy prawie 300  zwijek już dokupione 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v