Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do krów to niewiadomo czy uratowali bo już jest gównoburza że to tylko pretekst przed cichym wybicie stada jak znajdą się w tym gospodarstwie. Nawet Chujnia Europejska skrytykował plan uratowania stada

Opublikowano
50 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Wreszcie upały a wody starczy na miesiac na dobrej ziemi.

Jak tam kto uważa, ja myślę że po tygodniu temp 30 C  już tak różowo nie będzie

Opublikowano

Mam przeczucie idzie pora sucha czas zacząć kosić na dużą skale a u mnie woda z głębi-nówki polewa gnój który jest na płycie gnojowej a pod spodem zbiornik i produkuje się szambo.

Opublikowano
6 godzin temu, danielhaker napisał:

A mój sąsiad stwierdził że już dosyć ma tego deszczu i chciałby teraz 2 tygodnie suszy żeby mu siano wyschło...

Niektórzy siano mają nie tylko na łące...

Ma rację bo ostatnimi dniami ten deszcz już szkodził niż pomagał.

6 godzin temu, pep14 napisał:

Jak tam kto uważa, ja myślę że po tygodniu temp 30 C  już tak różowo nie będzie

To prawda tylko jak to sie mówi suchy rok bogaci mokry traci

Opublikowano

@ZELKOW mokry mokremu nie równy ;) U mnie na przykład jeśli opady deszczu są zbyt powiedzmy wygórowane to ja muszę się zwijać A jeśli opady są jako takie to kasę aż chce się liczyć ;)

Opublikowano

no ja nad rzeką nie mieszkam że mnie podtapia więc u mnie mokry rok to taki gdzie 100konnym ciągnikiem nie mogę opryskiwacza po polu pociągnąć i i w żniwa kombajn wyciagać trzeba ciągnikiem ale taki rok zdażył się raz w moim życiu

Opublikowano

Ja nad rzeką też nie mieszkam takie podglebie brak drenażu i efekty są jakie są. Ja musiałem w tym roku kosic i przewracać trawę 100 konnym ciągnikiem maszynami od c360 bo 60 się topila nie mówię o pryskaniu i rozsiewaniu nawozu bo także 60 się topiłem. Mówię tu o sytuacji po ostatnich zlewach.

Opublikowano
15 godzin temu, danielhaker napisał:

A mój sąsiad stwierdził że już dosyć ma tego deszczu i chciałby teraz 2 tygodnie suszy żeby mu siano wyschło...

Niektórzy siano mają nie tylko na łące...

Ten sąsiad to jakiś obszarnik? W 2 tyg to można z 50 ha traw lekka ręką zebrać. 😂

Opublikowano
ZELKOW napisał:

no ja nad rzeką nie mieszkam że mnie podtapia więc u mnie mokry rok to taki gdzie 100konnym ciągnikiem nie mogę opryskiwacza po polu pociągnąć i i w żniwa kombajn wyciagać trzeba ciągnikiem ale taki rok zdażył się raz w moim życiu

Mokro /sucho pojęcie względne ty masz roślinną a inni zwierzęta i łąki a z tymi bywa różnie w maju było u mnie ze 120 albo i więcej ale w niektórych miejscach już sucho a w niektórych jeszcze mokro niestety rolnik to taki klijent raz mu za such raz mu za mokro a na koniec i tak za drogi😉

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, stempos1980 napisał:

Co do krów to niewiadomo czy uratowali bo już jest gównoburza że to tylko pretekst przed cichym wybicie stada jak znajdą się w tym gospodarstwie. Nawet Chujnia Europejska skrytykował plan uratowania stada

A ardanowski gadał tak ze trafią do państwowego gospodarstwa na badania a potem rolnicy będą mogli je KUPIĆ!!!😂

+12ciepło ale pochmurnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v