Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak czytam to jednak u nas spokojnie jest 🙂 u nas padało może z 40 min ale to mało, ale było widać ze 5 km dalej pada konkretnie i samochody jadące  z tamtego kierunku były całe mokre 

Opublikowano
9 minut temu, jankeson napisał:

Pedro ile u Ciebie? Ja deszczomierza nie mam ale dawało od 17 ponad godzinę i kastra okrągła fi 60 cm 90 l przelała sie 😞 Narobiło sporo szkód. Porozrywane drogi i mostki Pozalewane gospodarstwa.Na szczęście bez wichury i dużego gradu. Przez chwilę było uderzenie szkwału i deszcz padal poziomo. 

U mnie na szczęście tylko 1mm, zanim doszło to zdechło, w godzinę chmura pokonała 8km. A jaka miejscowość? 

To tutaj macie o czym jankeson pisze 

https://www.4lomza.pl/index.php?wiad=52434 

Ja pier**le 😱

https://mylomza.pl/artykul/chaos-po-ulewie-foto/657156.amp

Opublikowano

Jutro swoje zdjęcia wrzucę bo mam kiepski aparat w tel i robił sąsiad swoim jak pojechaliśmy na rekonesans. Od 12 kosiłem u kolegi trawę ko 10 ha a przez środek jego łąki idzie rowek melioracyjny i większość trawy poszła w pi...u z prądem :-/ Jak do rana opadnie woda to zobaczymy ile strat dokładnie.Nasza ok 3-4 metrowa struga ma teraz ko 60-70 metrów. Obok Łojewek nie mieści sie pod mostami i przelewa drogi.

Opublikowano

Wielkopolskę  pogoda oszczędza, pada ale z umiarem  ,niedobory w gruntowych nadal  sa   ,ale  dla roślin warunki ,idealnie  

Współczuje poszkodowanym kolegom  ,jak widze na zdj pozalewane pola i posesje  ,

Opublikowano

Na południu to już totalne przegięcie, ale na niżu parę dni słońca i susza powróci. 

Opublikowano
5 godzin temu, danielursus3p napisał:

@damianzbr tragicznie sytuacja wygląda? Podobno taka zlewa była że kosic nie będzie co?

Zlewa konkretna. Co stało pod niebem, czy to taczka, czy jakiś inny pojemnik, pełen wody w 15 min. Szła ściana deszczu. Polami rzeki płynęły, drogami też. Ale chyba kumulacja tego wszystkiego była nad Garwolinem bo u nas to ściana deszczu tak z 15 stała, a nad Garwolinem około godz. czasu nieustannie pompa.

Może kosić coś tam będzie, tylko jak gdzieś górka to mogą być miejscami wyrwy w polu. No i dołkami na pewno wygnije.

Opublikowano
7 godzin temu, marulekk napisał:

Ale teraz w Miedzyrzecu leje, idzie to chyba na Łuków , o skurwator 

No właśnie, jest ktoś z bliskiej okolicy Międzyrzeca? Dziś tatę akurat tam ta ulewa złapała, to mówi że w niecałe pół godziny ze 30l spadło. Ja mam w prostej linii 15km to tylko pokropiło

40 minut temu, damianzetor9540 napisał:

@danielhaker dużo u Ciebie mm?

Dziś dosłownie pół litra a ogółem w ciągu tych 9 dni (jednocześnie za maj) 67l. A jak tam u Ciebie, pada trochę?

Ja tu od kilku dni obserwuję prognozy że dziś będzie lało czyli łąk nie ma co zaczepiać, ale kukurydza 5 liści to rozsieję N2 pod deszcz i będzie elegancko. Mocznik rozsiany, trawy nie skoszone, a deszcz nie przyszedł. Nosz k@#$%^&*!!! ¬¬

Opublikowano

@danielhaker mówisz azot w kukurydzę?

U nas nie ma na to szans.

Zdjęcie z wczoraj:

fz0cpyGQIvnqqI4YWI-iULLcG7whq0ifjC-CC0MW

Później jeszcze 3 razy padało.

A dzisiaj była pompa że jak sucha taczka stała na dworze, to w 15 min się przelało z niej.

Na zdjęciu próbuję ratować kukurydzę którą śmietka mi wpierda....la. I zobacz że koleina się robi nie tylko tu co woda stoi tylko po całej długości pola. Tam za opryskiwaczem jest piaszczysta gleba IVb / V kl.

Na całym polu wczoraj rżnęła się koleina, a po dzisiejszej zlewie to czołgiem chyba nie przejedzie.

Opublikowano

U mnie na wszystkich polach na luzie przejedziesz, nawet w bruzdach na najniższych łąkach woda nie stoi bo dziś byłem sprawdzić. Wszystkie większe opady omijają na Łuków, Łosice, a dziś jak była szansa to ta konewka opróżniła się 7km przede mną.

Ale gdyby miały przyjść takie opady jak u Ciebie to podziękuję, niech ten azot lepiej w powietrze pójdzie

Opublikowano

U nas we wsi wygląda tak jak na zdjęciu tylko jedna działka, gość wyorał rów, tak to woda nie stoi, traktorem nie wiedzie, wczoraj jeden pryskał, to na drenowanym ciągnik dusił ale szedł dalej nie ryzykował.

Dzisiaj znowu dolało konkretnie.

Opublikowano (edytowane)

wczoraj wieczorem w końcu przestało wiać. pryskałem kukurydze to po dołach na torfie tez się kurzyło. ogólnie nikt jeszcze u nas nic nie pryskał bo sucho. żeby oprysk się przyjąć musi popadać z 5 mm w ciągu kilku dni. nadają 30min na tydzień. 

może to nic dziwnego bo co roku  jest sucho żeby nie to ze 15km dalej pada 20x wiecej

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

U mnie niby nadali ostrzeżenie 2 stopnia przed ulewa i to spadło tylko 20 l. Wieczorem na glinie stała woda a le teraz już niema śladu. Suma opadu za maj zbliża się do 70 l.Mogło by się troszkę uspokoić bo trzeba cherbicydy wykonać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v