Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem Koparkę budowlaną Białoruś i mam problem.

Podczas kopania, po kilku cyklach pracy osprzętem koparkowym, wywala uszczelkę pod główną pompą, która znajduje się od strony zbiornika oleju.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem, bądź ma pomysł co może być powodem?

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

witam  wiesz sprawdz czy powierzchnie do się równo przylegają i czy zawór ciśnieniowy dobrze pracuje bo może się zaciniać  i wtedy produkuje się dodatkowe ciśnienie  co może skutkować  wywaleniem uszczelki  

Opublikowano

Pompa jest właściwa? Nie jest czasami założona odwrotna?

Może przycina sie zawór przelewowy w rozdzielaczu, albo ktoś przestawił zawór bezpieczeństwa w rozdzielaczu? Widać jakieś przeróbki? Rozdzielacze są właściwe?

Opublikowano

Witam

Dziękuje panowie za odpowiedzi.

1. Dnia 5.05.2019 o 10:08, rami napisał:

witam  wiesz sprawdz czy powierzchnie do się równo przylegają i czy zawór ciśnieniowy dobrze pracuje bo może się zaciniać  i wtedy produkuje się dodatkowe ciśnienie  co może skutkować  wywaleniem uszczelki  

Jeżeli chodzi o powierzchnie, to przylegają dobrze.

Zawór ciśnieniowy, chodzi o ten w rozdzielaczu?

Dnia 5.05.2019 o 15:53, Alchemik napisał:

Pompa jest właściwa? Nie jest czasami założona odwrotna?

Może przycina sie zawór przelewowy w rozdzielaczu, albo ktoś przestawił zawór bezpieczeństwa w rozdzielaczu? Widać jakieś przeróbki? Rozdzielacze są właściwe?

No właśnie tutaj mam małą zagwozdkę. Pompa jest założona na pewno dobrze, ale....teoretycznie jest to wersja budowlana, ale nie mam jak sprawdzić nazwy/modelu czegokolwiek bo wszystko zamalowane.

I teraz tak...wszystkie schematy hydrauliki itd. które przeglądałem odnoszą się do tego, że powinny być zamontowane 3 pompy zasilające.

Jedna, mała zasilająca siłowniki łap oraz siłowniki spychu. Pozostałe dwie, zasilające osprzęty robocze.

U mnie natomiast z tego co przeleciałem po wężach są dwie pompy.

Ta mała od zasilania siłowników łap i spychu i druga duża - pojedyncza, która zasila osprzęty robocze.

Duża ma parametry jak na zdjęciu:

173,4 l/min

16MPa

Na starych rozdzielaczach wszystko pracowało, tylko  po kilkunastu minutach pracy, używając sekcji zamykania łyżki wywalało uszczelkę pod pompą na zasilaniu.

Oddałem do regeneracji górny rozdzielacz i teraz po zamontowaniu jest o wiele gorzej - przy załączaniu pompy przy puszczaniu sprzęgła przygasał silnik, a jak puściłem do końca to wywaliło uszczelkę na pompie.

Dodam, że pompa była zdjęta całkowicie, tylko do wymiany oringu i uszczelki, oraz zamontowana ponownie.

Pozdrawiam

Andrzej

IMG_20190711_121154.jpg

Opublikowano

Czyli "wywala" uszczelnienie na przyłączu ssacym? Nie na wałku pompy? Korek w zbiorniku ma odpowietrzenie? Filtr przy zbiorniku oleju był czyszczony i jest dobrze złożony? Jest to wersja z filtrem papierowym, czy z pakietem "blaszek"?  

Opublikowano (edytowane)

Witam

Niestety nie było czasu żeby wejść na forum.

Dnia 14.07.2019 o 09:39, Alchemik napisał:

Czyli "wywala" uszczelnienie na przyłączu ssacym? Nie na wałku pompy? Korek w zbiorniku ma odpowietrzenie? Filtr przy zbiorniku oleju był czyszczony i jest dobrze złożony? Jest to wersja z filtrem papierowym, czy z pakietem "blaszek"?  

Tak, od strony wyjścia z pompy. Tam jest oring i właśnie on jest "wypluwany".

Korek sam w sobie nie ma odpowietrzenia. Odpowietrzenie zbiornika jest zrealizowane przez taką śrubę.

Filtr w zbiorniku był czyszczony. Jest to wersja filtra składającego się z blaszek. Jest on podwójny - tzn dwa filtry obok siebie. Jeden oczyszcza z dużej pompy, drugi z małej.

Pozdrawiam

Andrzej

IMG_20190926_164706.jpg

Edytowane przez bny
Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.07.2019 o 12:53, bny napisał:

Na starych rozdzielaczach wszystko pracowało, tylko po kilkunastu minutach pracy, używając sekcji zamykania łyżki wywalało uszczelkę pod pompą na zasilaniu.

Oddałem do regeneracji górny rozdzielacz i teraz po zamontowaniu jest o wiele gorzej - przy załączaniu pompy przy puszczaniu sprzęgła przygasał silnik, a jak puściłem do końca to wywaliło uszczelkę na pompie

Dnia 26.09.2019 o 17:24, bny napisał:

Tak, od strony wyjścia z pompy. Tam jest oring i właśnie on jest "wypluwany".

Korek sam w sobie nie ma odpowietrzenia. Odpowietrzenie zbiornika jest zrealizowane przez taką śrubę.

Filtr w zbiorniku był czyszczony. Jest to wersja filtra składającego się z blaszek. Jest on podwójny - tzn dwa filtry obok siebie. Jeden oczyszcza z dużej pompy, drugi z małej.

Jesli wywala na wyjsciu z pompy ( miedzy pompą a rozdzielaczem) tam gdzie wysokie ciśnienie. Na co wskazuje przygasanie przy puszczaniu pedału sprzęgła. To problem jest na 90% w rozdzielaczach ( ewentualnie ich podłączeniu).

Generalnie moglem jakies zawory sumujace, czy dzielniki pominąć, bez schematu, ale w momencie gdy włączymy pompę olej plynie do rozdzielacza. W nim otwarty jest zawór przelewowy i cały olej wraca do zbiornika. Nie ma wtedy praktycznie ciśnienia na wyjsciu z pompy. Dopiero ruszając dźwignią na rozdzielaczu ten zawór blokuje przepływ, ciśnienie rośnie i jest kierowane na siłownik.

Oprócz tego zaworu mamy zawór bezpieczeństwa w rozdzielaczu. Otworzy się on dopiero przy przeciążeniu - zablokowanie siłownika czy za duży opór. Jego ciśnienie powinno być niższe od ciśnienia uszkadzajacego pompę, uszczelnienia czy rozdzielacz.

Tu coś blokuje przepływ juz bez dotykania rozdzielacza - zaciety zawór przelewowy? Złe połączenie przewodów? Zły typ rozdzielaczy?

Jakie tam są rozdzielacze? Później poszukam schematu jak zdążę, z typem rozdzielaczy bedzie łatwiej. Nie ma gdzies tam tabliczki z typem koparki? Rozyjskie EO i 4cyfry (pierwsza pewnie 2)

https://autopiter.ru/russiancatalog/bulat/eo-2621b/gidroraspredelitel-

Jesli kolega zna rosyjski (tlumacz gogle może pomóc) to w tym poscie jest mowa o zaworze. W całym temacie sa też zdjęcia ale trzeba troche sie naszukać:

https://fermer.ru/comment/1078091197#comment-1078091197

Wedlug informacji z tego forum, cisnienie w układzie:

EO-2621A ma ciśnienie w układzie hydraulicznym 10 MPa (100 atm.). EO-2626 ma 20 MPa (200 atm)

Na dokładkę koparki były produkowane w różnych fabrykach. I w tych samych wersjach mogą byc różne rozdzielacze

Edytowane przez Alchemik
Edycja
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Witam

Wstępnie wydaje mi się, że problem udało się rozwiązać.

Otóż po dokładnym porozbieraniu wszystkich połączeń i sprawdzeniu, okazało się, że podstawa która dochodziła do pompy od strony wylotowej była nieco wygięta z jednej strony, o jakieś 2-3 mm. Po lekkim zebraniu na tokarce i zmianie oringu na nieco cieńszy niż był poprzednio, jak na razie wszystko działa dobrze.

Na razie pokopałem tylko trochę i jeszcze dam znać czy na pewno wszystko jest okej za jakiś czas.

Natomiast mam jeszcze jedno pytanie...ponieważ hydraulika tutaj zalana jest olejem HL 150. W toku rozmów z ludźmi, zasugerowano mi, że olej może być nieco za gęsty tutaj. Czy tak faktycznie może być i czy to również może mieć wpływ na to co się działo wcześniej?

Dzięki Alchemik za olbrzymią pomoc.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez bny