Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Udowadniasz sprzedaz pow 20 tys z poprzedniego roku wyrabiasz Regon i jestes na Vacie.

A odnosnie działalonsci to slyszalem ze mozna otworzycz cos takiego tylko że to jest czasowe i moze akurat by pasowało na takie zarobki.

Opublikowano

@kobra89 nie wprowadzaj ludzi w błąd. Będąc tylko na Vacie nie można wystawiać faktur za usługi. Należy mieć zarejestrowaną działalność w US i płacić podwójny Krus.

A rolnik ryczałtowy robi zgłoszenie do US na określony czas wykonywania usług w roku i wpłaca jednorazową symboliczną opłatę do US.

Opublikowano

W jakim stopniu jest to uściślone? podaje sie jakie usługi sie wykonuje i ile? jakiej wysokości +/- jest to opłata?

Szczegółów nie znam, należy popytać w US, ale wiem że znajomy na okres żniw płaci coś około 1200zł, a robi usługi Bizonem Z 056.

Opublikowano

Powoli, musi byc uzasadnione ekonomicznie, operacja ( firma- działalnosc) musi byc zarejestrowana w gminie wiejskiej, wszystkie operacje musza byc w tych miejscowosciach, gospodarstwo w ktorym sie tworzy lub prowadzi firme musi miec dowod przyjmowania za rok poprzedni platnosci bezposrednich, obywatel UE, pełnoletni i przed 60 tką, mieszka w miejscowosci polozonej w gminie wiejsckiej itp, nie wystapil o rente strukturalna ( nas to nie dotyczy ;p ) jest ubezpieczony w krus przez ostatnie 12 miesiecy, nie bedzie realizowal operacji jako wspolnik spolki cywilnej, no imusi miec rzecz jasna przyznane za rok poprzedni doplaty :rolleyes: co do wyksztalcenia to mozna byc po podstawowce wazne aby spelniac to co napisalem choc to tak ogolnie z glowy jest. kasa nie moze przekroczyc 100 tys i zwracaja max 50 %. Jak cos to bede zagladal w ten wątek i w miare czasu odpowiadal. Nie jasno napisalem - 100 000 zł to maksymalny zwrot czyli ekonomicznie ejst kupic ciagnik za 200 000 wtedy wyjdzie rowna polowa zwrotu.

Opublikowano

pieniadze sa i na razie beda z prow sam wiem bo przeszedlem sapard potem spo i prow wiec wiem co mówie jesli sie da to składajcie wnioski jak sie uda to bedzie nowy ciagnik:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
    • Przez Prawo4i4Finanse
      witam za względy na brak odpowiedniej kategori w dziale Giełda zamieszczam to ogłoszenie w najbardziej (moim zdaniem) odpowiednim dziale

Czy wiesz że możesz uzyskać odszkodowanie za słupy energetyczne i inne instalacje (linie telefoniczne, gazociągi, wodociągi, kanalizacje itd.) Wybudowane na twojej ziemi? -Każda osoba korzystająca bez podstawy prawnej z państwa nieruchomości winna zapłacić wynagrodzenie -od sierpnia 2008 istnieje możliwość zalegalizowania istniejącego stanu faktycznego np. linii energetycznej telefonicznej bądź światłowodowej biegnącej przez nieruchomość za odpowiednim wynagrodzeniem dla właścicieli -przedsiębiorstwa przesyłowe najczęściej wypłacają odszkodowania bez postępowania sądowego. Cała procedura trwa od 2 do maksymalnie 12 miesięcy -PRZYKŁAD linia przesyłowa biegnąca w ziemi na długości 15 metrów w Suchym Lesie (Powiat Poznański) na działce AG- właściciele otrzymali wynagrodzenie za ustanowienie prawa przemysłu w wysokości 30 000 zł. (trzydzieści tysięcy złotych) sprawy tego typu trwają u nas średnio około 5-6 miesięcy czyli wielokrotnie krócej niż u konkurencji zawdzięczamy to wysokiej pozycji na rynku oraz wielu tysiącom wygranych spraw w całej Polsce
      nasza Korporacja zajmuje się również kwestiami takimi jak:
      -Leasing
      -Dotacje unijne
      -REPRYWATYZACJA
      -Odszkodowania
      -Wypadki w rolnictwie
      -Pozwy zbiorowe
      -Wywiad gospodarczy
      -Usługi detektywistyczne
      -WINDYKACJA KRAJOWA I MIĘDZYNARODOWA
      -Zastępstwo procesowe
      Wszelkie informacje dostępne pod numerem telefonu 791-919-251