Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, tomaszmab napisał:

Powiem Ci tak . Nie słuchaj tych co Ci doradzają że się nic nie opłaca to po pierwsze . Ważne żeby wszystko robić z głową . Jak masz wszystko swoje . Sianokiszonka , kuku i sruta wlasna to spokojnie możesz hodować. Tylko może nie 200 odrazu a na początek że 150 sztuk i bys zobaczył jak to wychodzi . O odsadkach to sam bym chętnie się dowiedział czy to się opłaca kupować takie po 250-300 kg na opas . 

Dzięki bardzo sensowne odp raczej zaczynę od 100 opasów bo mam jeszcze krowy a w przyszłości jak bydło będzie nie Opłacalne zawsze mg dorobić do obory halę udujową i trzymać tam krowy 

Opublikowano

Trzeba zacząć od opasu kilku sztuk i zobaczyć ile przy naszym chowie nam z tego zostanie. Porywanie się na stawianie obory na 200 sztuk bydła, bo ktoś na forum napisał że z opasa zostaje 1000 zł to głupota na którą wpadają dzieci które o chowie nie wiedzą nic a przynajmniej o jego ekonomii.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, KrystianKuliski napisał:

Dzięki bardzo sensowne odp raczej zaczynę od 100 opasów bo mam jeszcze krowy a w przyszłości jak bydło będzie nie Opłacalne zawsze mg dorobić do obory halę udujową i trzymać tam krowy 

Masz bydło mleczne tak ? I myślisz aby wybudować obore i wrzucić do niej 100 opasow tak ? Ile sztuk mlecznych masz na tych 100ha

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
1 minutę temu, mareknh napisał:

@Krzysztof81 to uwazasz, ze krowa chodzaca po pastwisku zjada mniej niz bedac w oborze?

Hehe . Nie chodzi o to że mniej tylko o to że pastwisko jest najtańsza paszą bo nie wymaga nakładów pracy czyli kosztów 

Opublikowano
8 minut temu, tomaszmab napisał:

Masz bydło mleczne tak ? I myślisz aby wybudować obore i wrzucić do niej 100 opasow tak ? Ile sztuk mlecznych masz na tych 100ha

Około 55 krów razem wszystkiego 100 a opasy trzymam jak się urodzi byczek a obora to konieczność dla mnie

Opublikowano

Mamki w oborze dodają dużych kosztów ze względu na konieczność słania słomy.. 

1 minutę temu, KrystianKuliski napisał:

Około 55 krów razem wszystkiego 100 a opasy trzymam jak się urodzi byczek a obora to konieczność dla mnie

Dużo paszy Ci zostaje że myślisz az o 100 opasach ? Czy dzierżawa dojdzie jeszcze jakaś ? Bo 55 krów i 45 młodzieży i do tego 100 opasow to 100 ha może być mało ..

Opublikowano
mareknh napisał:

@Krzysztof81 to uwazasz, ze krowa chodzaca po pastwisku zjada mniej niz bedac w oborze?

🤔 Po prostu generuje mniejsze koszty A o to chodzi w tym interesie. Większość dzieciarni tutaj i niektórzy dorośli uważają że podstawowym narzędziem pracy rolnika jest ciagnik i maszyny a ja uważam że tak jak we wszystkich firmach: długopis, kartka papieru i kalkulator.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, tomaszmab napisał:

Mamki w oborze dodają dużych kosztów ze względu na konieczność słania słomy.. 

Dużo paszy Ci zostaje że myślisz az o 100 opasach ? Czy dzierżawa dojdzie jeszcze jakaś ? Bo 55 krów i 45 młodzieży i do tego 100 opasow to 100 ha może być mało ..

Na pewno obora nie powstanie za kilka miesięcy do tg czasu zwiększymy h bo narazie nie mam jeszcze prawo jazdy na ciągnik a pola mam daleko ciągnące się przez ruchliwe drogie i uczęszczam do szkoły więc za dużo na maszynah nie robię ale wszystko w swoim czasie 

Opublikowano

Ja bym chyba osobiście wolał własne. Zawsze wiesz jaka jest genetyka, i masz niezależność.  Trzeba tylko policzyć ile to kosztuje, a jak za drogo to pomyśleć jak obniżyć koszty. Po paru latach i tą mamkę będziesz musiał sprzedać, więc cały koszt jej odchowu też się trochę zmniejszy. 

49 minut temu, mareknh napisał:

Wlasnie o to mi chodzilo, dlatego nie lubie, gdy ktos pisze, ze w oborze to zje nie wiadomo ile i dlatego sie nie oplaca.

Polski chłop ma za dobre serce i zbytnio dba o zwierzęta, czasem do tego stopnia, że robi im krzywdę. Dużo ludzi ma zbyt tłuste te sztuki które nie powinny takie być. 

Opublikowano
1 godzinę temu, KrystianKuliski napisał:

Na pewno obora nie powstanie za kilka miesięcy do tg czasu zwiększymy h bo narazie nie mam jeszcze prawo jazdy na ciągnik a pola mam daleko ciągnące się przez ruchliwe drogie i uczęszczam do szkoły więc za dużo na maszynah nie robię ale wszystko w swoim czasie 

To życzę powodzenia 

1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Ja bym chyba osobiście wolał własne. Zawsze wiesz jaka jest genetyka, i masz niezależność.  Trzeba tylko policzyć ile to kosztuje, a jak za drogo to pomyśleć jak obniżyć koszty. Po paru latach i tą mamkę będziesz musiał sprzedać, więc cały koszt jej odchowu też się trochę zmniejszy. 

Polski chłop ma za dobre serce i zbytnio dba o zwierzęta, czasem do tego stopnia, że robi im krzywdę. Dużo ludzi ma zbyt tłuste te sztuki które nie powinny takie być. 

Dokładnie . Mi się w tamtym roku dwie jałówki same ocielily . Jedna SM druga SMxRW . Tylko że 2 miesiące przed porodem same siano jadły 

Opublikowano

ja posiadam 100 opasow tzn od 0-2 l 100 sztuk i nie jest zle ale szalu w kasie tez nie ma, zwiekszam docelowo do 200 co do pracy przy nich to spoko bo jak sa dobre budynki to idzie to raz dwa ale na Twoim mejscu wolalbym miec dodatkowe 50 krow   niz pchac se w opasy bo przy mleku na pewno masz wieksza oplacalnosc minus to o wiele wiecej pracy. Na kontrakt w zyciu bym sie nie zdecydowal! to lepiej wez chlopie kredyt na cielaki w zwklym banku. W kontraktach idzie sporo kantów np przywioza Ci cielak i musisz je opasac nie wybierasz ich, jak padanie wiecej niz np 2% Ty im kase oddajesz a nie wiesz co CI przywioza, sprzedajesz nie wtedy kedy chcesz a kiedy oni sobie tego zażyczą. Odpusc kontrakt malo kto to chwali

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, KrystianKuliski napisał:

O zasoby pieniędzy się nie boje bo jeszcze około 50 krów trzymam wydaje mi się że mamki się nie opłacają bo swoje zjedzą są pracochłonne i zabierają miejsce w oborze 

A kto mamki w oborze trzyma?