Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy po wymianie pompy mogą się zapowietrzyć hamulce?

Czy odpowietrzając hamulce muszę odpowietrzyć też zawór hamulców do przyczep?

Jak tak jaka jest kolejność czynności czy najpierw zawór później koła? i które pierwsze które drugie?

Opublikowano

Zależy czy odkręcałeś wężyk od zaworu ten który idzie do pompek hamulcowych, jeżeli tak to pedał hamulców będzie na pewno niższy ale powinny być. Kolejność jest taka że najpierw odpowietrzasz hamulce a potem zawór do przyczep.

Opublikowano

Lewe, prawe, zawór. Szukałem ale coś nie potrafię znaleźć tego fragmentu w książce. Ale pamietam, że zalecali zacisnąć węża chyba od smarowania skrzyni (gruby odchodzący od trójdziału) i ustawić z 1200obr.

Wiem, że już kiedyś o tym pisaliśmy ale wciąż mam wrażenie, że mi hamuje bez wciskania pedałów. Czy takie minimalne hamowanie jest dopuszczalne? staje z niewysokiego wzniesienia i dopiero jak zgaszę traktor to zaczyna się toczyć więc olej pcha pompa na te hamulce.

Luz jałowy na pedałach mam, ale jak odkręcę odpowietrznik na moście to powoli wylatuje olej. Czy to normalne, że tam się sączy bez wciskania pedału? Nie chce mi się pochopnie rwać pompek. Na razie odpiąłem wężyk zasilający pompki i spokój na jakiś czas za nim jest olej w układzie

Opublikowano

Chyba to sprawdzę kiedyś przy swoich, gdy by tak było to odpowietrzanie było by bardzo łatwe bo sprowadzało by się do poluzowania odpowietrznika (jak olej sam wypływa) i nie trzeba by pompować, układ musiał by się sam odpowietrzyć. Jak sprawdzę dam znać.

Tylko jeszcze jest kwestia czy w 6160 pompki są podłączone do tródziału czy mają już osobny zbiorniczek na płyn?

Opublikowano

Tego nie sprawdzałem bo zakładałem że jest tak jak w 30xx olej w każdym bądź razie się nie skończył. Pompek nie odłączałem jesienią po wymianie pompy pedał zmiękł a teraz po wymianie tarcz i uszczelniaczy na dociskach jeszcze troszkę zmiękł i nie mam pojęcia jak to właściwie ogarnąć muszę zobaczyć chyba jak to z tym przewodem od smarowania skrzyni

Opublikowano
3 godziny temu, lukbold napisał:

Wiem, że już kiedyś o tym pisaliśmy ale wciąż mam wrażenie, że mi hamuje bez wciskania pedałów. Czy takie minimalne hamowanie jest dopuszczalne? staje z niewysokiego wzniesienia i dopiero jak zgaszę traktor to zaczyna się toczyć więc olej pcha pompa na te hamulce.

Luz jałowy na pedałach mam, ale jak odkręcę odpowietrznik na moście to powoli wylatuje olej. Czy to normalne, że tam się sączy bez wciskania pedału? Nie chce mi się pochopnie rwać pompek. Na razie odpiąłem wężyk zasilający pompki i spokój na jakiś czas za nim jest olej w układzie

Sprawdzałem u siebie i gdy odkręcałem odpowietrzniki olej się nie pojawił (silnik ustawiony na 1500). Jak sprawdzałem na podjeździe do garażu to ciągnik zaczyna powoli zjeżdzać tak samo na zgaszonym jak i odpalonym, nie ma różnicy. Wychodzi że masz coś nie tak, może trójdział daje za duże ciśnienie na zasilanie pompek.

Opublikowano

na tójdziale pomiar ciśnienia na manometrze wyskalowanym do 20 nic nie wykazał na zasilaniu hamulcy

Pewne jest przynajmniej u mnie, że przy zapowietrzonym hamulcach hamowanie jest dużo silniejsze (mimo odpuszczonego  pedału).

Ciekawe czy pompka w stanie spoczynku ma prawo przepuszczać olej z zasilania na część tłoczącą. Musze kiedyś dmuchnąć powietrzem w zasilanie i sprawdzić czy obie zachowują się tak samo

Opublikowano

6160 to cięższy więc być może i ze wzniesienia sie stoczy. Trza by dźwignąć i kołem zakręcić.. wtedy by uznał czy jest róznica na zgaszonym i odpalonym.

6160 - nowy zakup czy komuś robisz?

Opublikowano

Koledze pompę zmieniłem jesienią skoro potrafię a teraz tarcze bo wtedy znalazłem kawałki okładzin ma chłop takie szczęście że jeszcze w paru miejscach na tarczy zostało okładzin ale to dosłownie centymetry poleżały 2-3 dni wyjęte i całkowicie się odklejają samoczynnie a filtra tego na imbus to nie wymieniał parę lat wogóle nie wiedział o jego istnieniu, czego tam nie było

Opublikowano
Dnia 18.02.2019 o 15:49, lukbold napisał:

mam wrażenie, że mi hamuje bez wciskania pedałów. Czy takie minimalne hamowanie jest dopuszczalne? staje z niewysokiego wzniesienia i dopiero jak zgaszę traktor to zaczyna się toczyć więc olej pcha pompa na te hamulc

To samo
Dnia 18.02.2019 o 20:17, lukbold napisał:

Ciekawe czy pompka w stanie spoczynku ma prawo przepuszczać olej z zasilania na część tłoczącą. Musze kiedyś dmuchnąć powietrzem w zasilanie i sprawdzić czy obie zachowują się tak

Czy udało ci się to naprawić? Mam podobny problem.

Opublikowano
14 minut temu, lukbold napisał:

Odpowietrzyłem układ, odkręciłem zasilanie pompek hamulcowych i spokój od chyba 2 lat

Jak wyłączyć zasilanie pomp hamulcowych?