Skocz do zawartości

jaka wybrać siatkę do bel?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo ja coś źle robie albo ten Covernet się nie nadaje. Cała siatka ląduje na środku, w ogóle się nie rozchodzi.

Wysyłane z mojego LT26i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Witam, używa ktoś może siatek z palety włoskiego producenta firmy Novatex http://novatexitalia...ch/176/Novatex/

Zna ktoś ceny?

My obecnie używamy niby niemiecką NetzWerk Premium 2000 ale produkowaną przez greckiego producenta KARATZIS S.A. za 350 zeta.

Ja w tym roku kupiłem 2 rolki tej firmy , seria STARNET 3000 metrów , ok 480za szt .

Zrobione ok 400szt i nie narzekam , lepsza jak defalin

Opublikowano

Moim zdaniem większość siatek dostępnych na rynku trzyma wysoki poziom. Jeśli chodzi o wybór warto kierować się swoim doświadczeniem i tym jaką się ma prasę. Kupowanie siatki szerszej niż przewidziana do danej prasy nie ma sensu, bo po pierwsze może to powodować zaczepianie siatki o elementy prasy i uszkodzenie tak maszyny jak i balotów. Nawet john deere poleca swoją siątkę cover edge ( produkowaną przez tama plastics; 130 cm szer.) tylko do niektórych modeli specjalnie przystosowanych, podobnie z baloticami Krone (niektóre modele używają siatkę 125 cm szer.).

Warto też pamiętać, że zmieniając siatkę - pochodzącą od różnych producentów trzeba na nowo ustawić balotnicę. To już nie jest to co ze sznurkiem, że wstawia sięobojętnie jaki i gaz do dechy.

Jeśli balotnica będzie w dobrym stanie technicznym i odpowiednio ustawiona to powinna dobrze zwijać każdą siątką.

Na koniec trzeba pomyśleć czy opłaca się jechać po jedną rolkę 30-40 km, bo tam jest tańsza o 15-20 zł? Ale jeśli chodzi już o konkretną ilość dalszy wyjazd może s=ę faktycznie opłacać.

Czasem producenci na etykiecie umieszczają liczbę "2000", "3000" a tak naprawdę metrów jest mniej, np 1850 i twierdzą, że siatka powinna się naciągnąć do tych 2000. Z tego co wiem Tamam ma gwarantowaną ilość metrów na rolce, czyli jeści kupujesz rolkę 2000m to dostajesz 2040m.

Opublikowano

Witam mam problem z prasą FERABOLI ENTRY 120 lub winne siatki nie zachodzą mi boki na beli teraz kupiłem hellasnet i co z tego bedzie jaką jeszcze polecacie prosze o odp

Opublikowano

http://allegro.pl/siatka-rolnicza-claas-do-bel-2800-m-prasa-rolujaca-i3388447705.html

Ja pracuje na takiej tylko 3600m. Owijam 2,2 obrotu i wyszło mi ok 330 bel (170 o średnicy 130cm i 160 o średnicy 140cm). Siatka ładnie dochodzi do boku i jest mocna. W zeszłym roku miałem porównanie z siatką John Deere XtraNet oraz z siatką Covernet. John Deere był taki sam jakością do Claasa, a o Covernecie lepiej nie mówić.

Opublikowano

Z jednej strony masz rację ale z drugiej miałem styczność z siatkami John Deere, CNH i Covernet.

Po JD belki wyglądają tak:

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/382128-john-deere-6230-przyczepy/

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/397994-zetor-11441-unia-famarol-18vd-john-deere-6230-przyczepa/

CNH i Covernet też nie są złe ale od czasu do czasu po trafiał się po nich taki "pędzel" :P Kolor identyczny- może to ta sama siatka tylko w dwóch różnych opakowaniach. Nie są złe bo nie rwą się i nie ma problemów w prasie, ale po JD 100% belek było owiniętych od brzegu do brzegu, a nawet za- jak widać na fotkach.

Opublikowano

Ja uzywam tylko i wyłącznie siatki Claas 2000 od kilku lat i na prawde moge polecic. Nie zdarza sie zeby sie porwała albo cos. Równo nawinieta i wszystko gra.

Opublikowano

Ja osobiście polecam siatkę Netz-Werk Premium , ładnie owija na boki belki , to była moja pierwsza siatka , drugą kupiliśmy Defalin to lepiej nie mówić , więcej stałem niż prasowałem , po pierwsze nie owija na brzegi beli , i nawija się na rolki , totalny badziew nie polecam . Lepiej zapłacić więcej niż się męczyć .

Opublikowano

u nas teść raz kupił całą białą siatkę nie wiem co to za firma, rolka była o połowę grubsza od produktów pochodzących od tamy dł2km i siatka była grubsza tym samym ale bardzo słaba na rozciąganie bo przy ustawieniach prasy na siatkę tamy ta pękała za każdym owinięciem, potem po przestawieniu prasy ładnie szło ale słabo się na boki rozchodziła i po wielu próbach kupiliśmy jd siatkę która ładnie na boki się rozchodzi. zapewne gdyby ładnie tamta sie rozchodziła to byśmy drugi raz ją kupili bo wyglądała na solidną. złe doświadczenia mamy po tej seledynowej tamy bo po przezimowaniu w stogu się rozpadała:/

Opublikowano

Wydaje mi się , że każda siatka po zimowaniu ( bez przykrycia) rozpadnie się , w tamtym roku pod koniec zimy sprzedawaliśmy słomę , leżała w stercie to masakra z 10 bel było do wywalenia bo się rozpadły , albo posklejały z drugą belą .

Opublikowano

Mam do was pytanie jakich firm siatki stosujecie w prasach Krone 125. Prosił bym o opinie o siatce i ile kosztowała? Ja miałem siatkę Delafin Rolnet Extend 2000m/cena 290zł, ale u mnie sie nie sprawdziła bo się rwała, odwijała i ściągało ją do środka. Może też to zrobiło że miała 3 lata.W polskiej Farmie latała super a w kronce już nie. Za odp Dziękuję :)