Skocz do zawartości

jaka wybrać siatkę do bel?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja uzywalem zwyklego jd w zeszlym roku przeszedlem na tego xtra net  bale+ i owijam slome 3 razy . Poniewaz przy skladowaniu w stogu czesto puszczala siatka z czasem a uzywam takich widelek na tyl ciagnika, pewnie przy turze problemu by nie bylo. No i przy zwyklej i owinieciu 2.3 czy 2.t rozprezal sie mocno bal. Fakt koszyuje wiecej ale dla siebie nie ma co zalowac

Opublikowano
1 godzinę temu, Patryk1222 napisał:

Pewnie aparatu od siatki jeszcze kolega nie widział xD

Przecież napisałem -  łączycie lub nie- , wystarczyło napisać  - nie da rady .   a nie jakieś kpiny  pisać 

Opublikowano

ChiqiutaB Ja większość słomy na szczęście mieszcze pod dachem, także nie mam problemu. A to że się trochę rozpręża, mi osobiście aż tak nie przeszkadza. Bardziej trzeba się przykładać gdy robię, u ludzi by nie odwalić lipy. :D

Opublikowano

No u mnie teraz flizem mam przykryta slome i po jesiennych opadach u wuja pol slomy w gnoj a u mnie jedynie ta co na ziemi lezy to czarna na styku pare cm a reszta jak ze stodoly. Ale po takim czasie jak siatka byla narazona ciagle na slonce deszcz itd to siatka juz nie byla tak wytrzymala. Raz mialem biala z grene nie wiem co to bylo ale juz na dzien dobry docisk siatki musialem odstawic do konca rolki bo rwalo ja.

Opublikowano

Witam mam pytanie co do panela sterowania w Claas Variant 280 rc.            Kiedy włączę komputerek to wszystko działa po około 30 sekundach panel gaśnie i prąd w prasie się odłącza.

Czy tak powinno być czy nie. A jak nie to jaka może być przyczyną.

Z góry dzięki

Opublikowano

Witam. Otóż zakupiłem Prasę New Holland Br 6090 Zastanawiam się nad zakupem siatki do tej prasy zależy mi aby siatka owijała całą belę aż do kantów. Ktoś coś poleci ? może jakiś posiadacz tejże prasy

Pozdrawiam 

Opublikowano
Dnia 11.07.2018 o 16:28, Kapszton napisał:

Używał ktoś siatki cobalt że ściągaczem? Jak to się sprawuje ?

Post, co prawda stary, ale temat ciekawy, więc piszę.
Siatka Cobalt, to siatka standardowa i na pewno nie ma żadnego ściągacza!!
Jedyna siatka, która ma ściągacze, to siatka Premium John Deere CoverEdge. Tak na marginesie, świetna siatka, choć nie tania, ale coś za coś.
Jeśli ktoś opowiadał ci, że ta siatka cobalt, ma ściągacze lub jakaś inna siatka standardowa, to wciska ci kit. 
Żadna standardowa, czyli zwykła siatka nie ma ściągaczy Tylko John Deere ma ściągacze boczne (siatka jest inaczej tkana na bokach), to zresztą widać.
To siatka Premium i ma 130 cm szerokości i nie do każdej prasy się nadaje.
Czasem można kupić siatki o szerokości 130 cm, ale one nie mają ściągaczy. Siatka jedynie opada na bokach, bo jest szersza i tyle, ale efekt nie ten sam. 
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

Dnia 23.12.2018 o 18:22, Ne0n napisał:

Witam. Otóż zakupiłem Prasę New Holland Br 6090 Zastanawiam się nad zakupem siatki do tej prasy zależy mi aby siatka owijała całą belę aż do kantów. Ktoś coś poleci ? może jakiś posiadacz tejże prasy

Pozdrawiam 

Kupiłeś już siatkę?
Siatki trochę zdrożały w tym roku, ale co nie zdrożało???
Myślę, że jak masz prasę New Holland, to pewnie kupiłeś ich siatkę, bo to najrozsądniejsze wyjście, tylko zastanawiałem się, czy wybrałeś standardową, czy wybrałeś Premium?

Opublikowano
8 minut temu, bialy2005 napisał:

Dlaczego piszesz ze tylko jd i tak w kółko jak to guzik nie jd tylko tama😜 i czy to pod logiem CNH jd claas to jest to ten sam produkt tylko inne kolory.

Jeśli sądzisz, że to tylko kolory, to się grubo mylisz. Tak, to prawda, że Tama produkuje siatki dla JD, CNH, Claas, Agco, Deutz, McHalle, Kubota i pewnie jeszcze wiele innych, których w Polsce nie oferują, ale te siatki wcale nie są takie same, bo prasy nie są takie same!!  Miałem prase Claas i miałem prase McHalle - siatki tych firm, to zupełnie inna bajka, zupełnie inne prasy i zupełnie inna siatka. Zgoda jeden producent, zresztą najlepszy na świecie, ale gdyby tak było jak mówisz, to siatki nie różniłyby się między sobą, a jednak tak nie jest. Używałem siatki Claas 2400m w prasie Claas i Tama 4500m w prasie McHalle i zapewniam cię, że to nie są takie same siatki.
Jeszcze kilka lat temu nawet siatki Premium firmy Tama miały nazwy własne (Maraton, Protek) i różne długości, teraz jest to ta sama siatka, nazywa się Tamanet i różni się od Maratona i oferują ją w różnej długości: 2800m, 3600m i 4500m. Kiedyś różniły się między sobą, Maraton miał długości 2800m i 4200m (stąd Maraton) i był inny od Proteca (3600m). Jak ulepszyli Maratona, to zmienili długość na 4500m i zmienili nazwę, bo to już inna siatka. Wszystkim się wydaje, że siatki są takie same, ale nie są. 

Opublikowano

Też myślałem że różnią się tylko kolorem. W ciągu jednego sezonu żniwnego inaczej owijało sie siatką John Deere Netwrap, inaczej Tama Covernet a jeszcze inaczej CNH. Najsłabiej wypadła ta ostatnia, bo zwyczajnie odklejała się i do rozwinięcia jak papier toaletowy. Najładniej owijała John Deere. Obecnie używam Juty, bo mam ją pod ręką

Nigdy więcej nie kupię siatki Farma z Grene. Nie dochodziła do boków. Po zmianie na Covernet bele natychmiast jak po innej prasie

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.03.2019 o 07:16, bialy2005 napisał:

Ja używam covernet lub CNH i tu różnicy nie widzę choć covernet są 2 rodzaje grubsza i Cieńsza cena ta sama na belce też bez różnicy.

Byłem w tym roku na targach Agrotech w Kielcach. Na stoisku Tama miała nowy rodzaj siatki Covernet!!!
Jest cienki i gruby jak piszesz i ten nowy jest taki pośredni. Jak mi powiedzieli na stoisku, te grube Covernet Original, są głównie do starych pras i dla tych, którzy są przyzwyczajeni do ciężkich siatek. Te lekkie siatki Covernet, polecają do wszystkich nowych pras i do starszych, wszystko zależy od tego czy potrafisz ustawić prasę. Ten nowy Covernet (zapomniałem jak się nazywał), ale chyba Covernet Prefer, ma większą wytrzymałość. Tu trzeba dodać, że Tama jako jedyna podaje wytrzymałość minimalną, a nie średnią - jak wszyscy, a to szalona różnica. Chcę wypróbować tego nowego Coverneta, w tym sezonie, jak uda mi się go kupić, to napiszę więcej. 

Edytowane przez RysioZMazur
błąd ortograficzny
Opublikowano

Nie wiem może to zależy od prasy, ale dla mnie ta cieńsza jest słaba. Przy tej samej ilości owinięć chociażby hellasnet wypada lepiej. Dokładnie używałem jasno zielonej cnh i siatka na beli potrafiła pęknąć.

Opublikowano (edytowane)

Nie każda siatką i nie każdą bele, mi w ubiegłym roku zaopatrzeniowiec wcisnął jakąś tańszą to musiałem owijać na 3,5 obrotu. Z resztą niezależnie od siatki to słomę trzeba robić na te 2,5 obrotu. 

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

Mi jakoś najbardziej pasują dwie hellasnet, oraz wisnet cenowo wychodzą ok 360-380zł.  Po ubiegłorocznych przygodach z tańszą siatką,  nie mam zamiaru oszczędzać kilkudziesięciu zł przy zakupie siatki by potem owijać belę po 3 razy czy męczyć się pękającą siatką.