Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, lukbold napisał:

no i co się unosisz... skończył się biznes to teraz pójdą zdechlaki na te karme tak jak chcesz ale wcześniej każdy cwany i parę zł zarobku nie odpuścił... a że sprawa się rypła to trzeba mieć pretensje do całej branży z naciskiem na tych chytrysów

Ty w ogóle wiesz ile jest warty byk 800 kg w czystej rasie ok 7000tys i ty nazywasz biznesem wyhodowanie takiego byka za 5500-6000 tys kosztów i sprzedanie go za 500 zł jak złamie nogę. Pomyśl pajacu zanim się wypowiesz

Edytowane przez szaman1
Opublikowano

Najwięcej zarabia chyba na tym weterynarz , najpierw wmawia rolnikowi że trzeba leczyć...podaje antybiotyki itd. za co otrzymuje wynagrodzenie. Następnego dnia mówi... przykro, nie udało się.  Powiadamia o leżaku handlarza za co inkasuje kolejne 50-100zł. Ten udaje się do rolnika i bierze leżaka za 500zł, Rolnik sprzedaje bo woli 500zł niż płacić  za utylizacje. Usłyszane od osoby z branży.

Opublikowano
1 minutę temu, szaman1 napisał:

Ty wogule wiesz ile jest warty byk 800 kg w czystej rasie ok 7000tys i ty nazywasz biznesem wychodowanie takiego byka za 5500-6000 tys kosztów i sprzedanie go za 500 zł jak złamie nogę. Pomyśl pajacu zanim się wypowiesz

Ryzyko zawodowe, jak kierowca rozbije auto to też za 500 sprzeda, możesz ubezpieczyć, wolna wola..

Opublikowano

@mszk8 antybiotyki to inna sprawa. Jasne jest opisane ile ma co karencji. Każdy kto poda, to przeczyta na opakowaniu ile musi czekać. Jednak w innych sprawach to rolnik nie musi wiedzieć, czy to się nadaje na sprzedaż, czy może nie. Od tego są inni ludzie. 

Opublikowano
1 minutę temu, mszk8 napisał:

Ryzyko zawodowe, jak kierowca rozbije auto to też za 500 sprzeda, możesz ubezpieczyć, wolna wola..

Zgadzam się z tobą, ale przeczytaj co on napisał że ,, skończył się biznes" śmiech dla niego to biznes stracić 5,5 tys zamiast 6

Opublikowano (edytowane)

do Adrian_K

Tu się zgodzę, z Tobą, ale jeśli sprzedaje w czasie karencji to za jaja i na latarnię niezależnie czy to ma iść na tatara czy wiskasa...

Edytowane przez mszk8
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, szaman1 napisał:

Ty w ogóle wiesz ile jest warty byk 800 kg w czystej rasie ok 7000tys i ty nazywasz biznesem wyhodowanie takiego byka za 5500-6000 tys kosztów i sprzedanie go za 500 zł jak złamie nogę. Pomyśl pajacu zanim się wypowiesz

A jaki ty masz problem?? tłuczesz byka w oborze pod dozorem weterynarza i wszystko gra i buczy zgodnie z prawem więc zacznij  od doinformowania się pajacu w czym jest problem i o czym w ogóle ten temat. Sztuki po antybiotyku możesz se wpierdzielać sam a nie dupić fleki o twojej stracie i liczeniu zarobku w tysiącach bo ci coś nie pykło tłumoku niedorozwinięty

Edytowane przez lukbold
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Problem jest taki, że ktoś skupował tanie mięso nienadające się do spożycia, i sprzedawał jak normalne. Zrobił się skandal i cena żywca poszła w dół. 

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano
3 minuty temu, lukbold napisał:

A jaki ty masz problem?? tłuczesz byka w oborze pod dozorem weterynarza i wszystko gra i buczy zgodnie z prawem więc zacznij  od doinformowania się pajacu w czym jest problem i o czym w ogóle ten temat. Sztuki po antybiotyku możesz se wpierdzielać sam a nie dupić fleki o twojej stracie i liczeniu zarobku w tysiącach bo ci coś nie pykło tłumoku niedorozwinięty

To zadzwoń pajacu do ubojni i pokaż tu wszystkim która przyjedzie i ubiję taką sztukę, tłumoku sam się dokształć a nie słuchasz co AgroPisnesie minister mówi 

Opublikowano
5 minut temu, szaman1 napisał:

Zgadzam się z tobą, ale przeczytaj co on napisał że ,, skończył się biznes" śmiech dla niego to biznes stracić 5,5 tys zamiast 6

Biznes się rzeczywiście skończył(przynajmniej na pewien czas) dla wszelkiej maści zakładów które miały na takim mięsie kilkukrotne przebicie. 

Opublikowano (edytowane)

Jak leży, to żywe nie nadaje się do transportu. Krócej chyba się nie da. Kto robił inaczej działał niezgodnie z prawem i musiał liczyć się z tym, że system się wysra. Może jakaś instrukcja obrazkowa wam potrzebna? Mówili przecież, że w tym mięsie antybiotyków nie wykryto. 

Po za tym, ile macie tych leżących w skali roku? 10, 20, 30%?

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano
2 minuty temu, lukbold napisał:

sęk w tym że nawet ubojnie sa wyznaczone na taką ewentualność... dziś mi weterynarz wymieniał te w okolicy więc daruj se swoje problemy i pyskówke

Po prostu polak lubi zakombinować... a jeśli wyjdzie to na światło dzienne to wszyscy winni tylko nie on

  • Like 1
Opublikowano

otóż to... polaczek to jest taki durny naród co nie wyleje 5 litrów mleka z antybiotykiem od krowy po leczeniu tylko będzie skomleć jak przyjdzie cała cysternę zapłacić która musiała iść do utylizacji.... bo przecież to system jest winny. Chytry traci 2x co wiadomo nie od dziś. A się tu śmieją z mojego kolegi co krowę dał uśpić po leczeniu... bo handlarz by to wziął.... a kolega w nosie ma te parę zł przy 50 dojnych i śpi spokojnie

  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, lukbold napisał:

sęk w tym że nawet ubojnie sa wyznaczone na taką ewentualność... dziś mi weterynarz wymieniał te w okolicy więc daruj se swoje problemy i pyskówke

A może podaj te ubojnie które zapamiętałeś i się tym zajmują będzie prościej każdy może sobie zadzwonić i sprawdzić 

Opublikowano
4 minuty temu, lukbold napisał:

otóż to... polaczek to jest taki durny naród co nie wyleje 5 litrów mleka z antybiotykiem od krowy po leczeniu tylko będzie skomleć jak przyjdzie cała cysternę zapłacić która musiała iść do utylizacji.... bo przecież to system jest winny. Chytry traci 2x co wiadomo nie od dziś. A się tu śmieją z mojego kolegi co krowę dał uśpić po leczeniu... bo handlarz by to wziął.... a kolega w nosie ma te parę zł przy 50 dojnych i śpi spokojnie

No naprawdę idiota płacić za uśpienie chorej jak wystarczy palnąć w łeb młotkiem a utylizacja jest za darmo

Opublikowano

Mi jak krowa padła to szła do utylizacji i jeszcze musiałem płacić, raz po wycieleniu nie mogła wstać to zapłacili 500 zł a pewnie cała przerobili ybane janusze , pora emigrować za odrę bo tutaj zaraz na chleb braknie. 

Opublikowano

Zdaje się powyżej powyżej 2 lat utylizacja była za darmo więc za co Tys płacił?? chyba że się przepis zmienił... a z tamtym mośkiem nie ma co dyskutować bo to jakieś odczłowieczone

Opublikowano
10 godzin temu, farmer-f13 napisał:

Cena za byki z dnia na dzień spadła 1,50zł na kilogramie i leci w duł dalej co gorsza nikt teraz niechęć skupować za granicę bo czekają co orzeknie komisja. Moim zdaniem zawiniło tu Państwo i powinno to zrekompensować chłpu dopłatą do każdego kilograma byka który chce sprzedać na rynek. Odnas wymagają to niech dadzą coś od siebie skoro zawiniła ubojnia kontrolowana przez państwowego inspektora weterynarii. 

wezsie się zgłoscie do mecenas GIERTYCH  nie lubi pis i na pewno pomoże

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik2102
      Witam, czy jest ktoś z okolic Kalisza i kupuje płynny wywar gorzelniany do bydła lub by był zainteresowany kupnem? Osobiście bym chciał kupić tą pasze  tylko że muszę wziąć całą cysternę a aż tyle nie potrzebuje i szukam chętnych z okolic kto by był jeszcze zainteresowany kupnem tej paszy 
    • Przez Sydys
      Hej,witam.Miałam wypadek który odbył się na terenie zakładu pracy.Z racji na długi czas zwolnienia lekarskiego zostałąm zwolniona z pracy.Dostałam odszkodowanie ale uważam je za zbyt niskie słyszałam że sprawe można oddać w ręce firmy która przejmie odszkodowanie.Tak jak tu https://automobilis.pl/doplaty-do-odszkodowan/ Co myślicie o tym?
    • Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v