-
Podobna zawartość
-
Przez Keben123
Witam.przymierzam się do budowania agregatu uprawowo siewnego 2,7 m jaki jest koszt i czy warto warto samemu budować taki agregat ?
-
Przez jeziu89
Dzień dobry,
na początek krótka wizytówka, żeby łatwiej było Wam mi pomoc
Na codzień pracuje w firmie nasiennej. Dodatkowo prowadzę z teściem gospodarstwo na 30ha słabych stanowisk na pograniczu lubuskiego i wielkopolski. Główna uprawa: kukurydza na ziarno (ok 20ha)
Jednym z glowniejszych kierunków działalności są usługi związane z siewem kukurydzy (ok 800ha) i zbiorów zbóż i kukurydzy (łącznie prawie 1000ha)
Jaka suszarnie polecicie przy założeniu ze chcielibyśmy skupować od rolników w sezonie ok 1000-1500t mokrej kukurydzy. Do tej pory korzystaliśmy z usługi suszenia. Lecz wiadomo różnie z tym bywa.
Zasilanie suszarni tylko LPG. Przechowywanie suchej kukurydzy tylko hala. Budżet 250tys suszarnia. Kosimy głównie to co siejemy czyli DENTy
Rolnicy u których kosimy to maja różne pola, 2/5/10 ha co za tym idzie tracimy czas na przejazdy. Wiec dostawy mokrej na suszarnie o różnych częstotliwościach. Dziennie jesteśmy w stanie skosić 20-35ha
Co polecacie z praktycznego punktu widzenia?
Stacjonarna czy przewożona ?
porcjowa czy o ruchu ciągłym ?
chłodnica czy bez ?
daszkowa?
Jaka wydajność dobowa? Myśleliśmy ok 120/150t/dobę
Drzewicz, Araj, PolNet...?
Dzieki za pomoc!
-
Przez Wozny186
Witam. Mam problem z moim 7211.
Odkręciła się nakrętka koła pasowego wału.
Przez co koło spadło z wału i się uszkodziło.
Rozjechałem ciągnik wyciągłem nakrętkę oraz koło pasowe ale za żadne skarby nie mogę wyciągnąć klina z wału. Jest na to jakiś patent? klin rusza się w wale jakiś 1mm ale nie jestem w stanie go wyciągnąć. Po usunięciu simmeringu widać tam jakąś blaszkę jakaś jakby osłona przeciwrozbrygowa oleju i nie da się jej wyciągnąć bez rozbierania obudowy rozrządu ściągania pompy wody alternatora i całej reszty jaka tam jest. Czy ten klin powinien wyjść normalnie czy trzeba rozbierać to wszystko? Proszę o pomoc bo ciągnik chodzi przy odśnieżaniu i jest bardzo potrzebny a jeden w zasadzie klin go unieruchomił bo części już mam a poskładać nie mogę. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
-
Przez roman099
Witam chciałbym sie poradzić co kupić mam do wyboru te modele które biore pod uwage farmtrac 675dtn . ursus c380 zetor major 80 case famaral 75a i new holland t4.75s . Dodam że najtaniej wychodzi new holland t4.75s .
-
Przez Luki1988
Witam, czy ktoś z forumowiczów poszerzał taki zwykły kultywator bometu z podwójnym wałkiem ? Mam 2,8 i myślę poszerzyć na 3,6 takie jak są fabryczne składane ręcznie.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Pompa oleju w Rolland vertical 2.12
Mf 255