Skocz do zawartości

Masowe padnięcia krów-choroba czy zatrucie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja też nie popieram kupowania z licytacji chyba że można w ten sposób komuś pomóc, u mnie była trochę inna sytuacja, rolnik któremu groził już komornik bo nie miał na spłatę kredytu, wezwania z banku i sądu przychodziły i dogadaliśmy się i kupiłem po normalnej wartości rynkowej ziemię a reszte maszyn przepisał za wczasu na brata i wszystko poregulował. Jest teraz wdzięczny że poszło się tak na rękę a lokalni przedsiębiorcy już mieli chęć na tą ziemie bo nie mieli gdzie ulokować kapitału

Opublikowano

Każdy ma swoje zdanie, choć wydaje mi się ze niektórzy z wcześniejszych wypowiedzi i z ich galerii są właśnie takimi handlarzami.

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Tez to czytałem i pomyślałem ze to może u zaczad? 

Jeden przypadek, a nie epidemia. Może wystąpić sporadycznie u jednej sztuki, ale aby przeszło na inne musiałby wystąpić kanibalizm. Mączek się już nie stosuje(chyba, że z jakiegoś czarnego rynku?) to i raczej masowo nie wystąpi. 

Opublikowano
7 godzin temu, ZELKOW napisał:

ja też nie popieram kupowania z licytacji chyba że można w ten sposób komuś pomóc, u mnie była trochę inna sytuacja, rolnik któremu groził już komornik bo nie miał na spłatę kredytu, wezwania z banku i sądu przychodziły i dogadaliśmy się i kupiłem po normalnej wartości rynkowej ziemię a reszte maszyn przepisał za wczasu na brata i wszystko poregulował.

też nie jestem za tym aby korzystać jak komuś się dzieje krzywda , ale tu nie masz co się usprawiedliwiać , on sprzedawał ty kupiłeś po cenie rynkowej . On miał dopiero wezwania a nie komornika na karku . To jednak ten komornik potrzebny 😯 bo patrz ten twój sąsiad zrozumiał że nie da rady i zrobił co trzeba a są tacy co już dawno upadli ale dalej myślą że bez radykalnych kroków wypłynął . Oczywiście pomijając bezprawne (nie ludzkie mówiąc) przekręty co niektórych komorników i wspólników.

W okolicy też był taki znajomy kupił ziemię popgr z 30-50 ha mając jeszcze drugie tyle swojego, dwa lata jakoś szło ale potem rozpił się. W końcu jakoś przecknął się i sprzedał to co kupił no 10 ha z tego zostawił (co dokupił), wszystko  po ugadaniu się z bankiem 

Opublikowano

Z Czech podobno się przyniosło. Tak w radiu trąbili z rana. Faktycznie chyba na Dolnym Śląsku. Trochę strach bo świnie afrykańskim pomorem, ptaki grypa a teraz żeby nie było że bydło BSE no i jeszcze TVN. Unia nas wspomaga czy plagi egipskie??? 

Opublikowano

Ptasia Grypa , BSE , Afrykański pomór świń .. a przecież czegoś takiego nigdy nie było !!! Układy ukladziki .. zamykanie polskich cukrowni po czym z około 70 cukrowni zostaje tylko 13  . Gdzie we Francji i Niemczech dalej jest i bylo po 70-80 po czym Unia znosi limity produkcji cukrów . Kto więcej naprodukuje ??? Polak czy zachód ??? Czemu tego w tv nie powiedzą ??? Bo tv rzecz jasna też jest w rękach całego systemu .. Dobijaja Polskę i polskiego rolnika a my nic nie możemy z tym zrobić . Ta cała Unia to komunizm tylko w lepszym wydaniu . Bo teraz się gnębi ludzi w Białych rękawiczkach zwalajac wszystko na choroby itp . Widziałem płacz ludzi którym odbierali i zabijali zdrowe świnie .. lata pracy hodowlanej .. przyjeżdżali sprzętem okrwawionym z poprzednich akcji ubijania świń . I to ma być bioasekuracja ??? Propaganda jakich mało . Wystarczy oczy otworzyć . Ciekaw jestem kiedy się konkretnie wezma za bydło . Przyjadą wyrąbia 100 sztuk z obory i pojadą . A potem kwit przyjdzie że brak higieny i bioasekuracji i że odszkodowania nie będzie hehe ... I paszoł na rabotu 40 km do najbliższego miasta za 2000 gdzie tysiąc na paliwo trzeba wydać .. ale plan systemu Unii Niemiecko Europejskiej wykonany . Zgnoic i zniewolić Polaka .. 

Zaczęli dawać dopłaty a nawet nie widzimy jak wszystko podrozalo od wejścia Polski do Unii.. dają dopłaty i co z tego jak więcej nam zabiorą z podatków i kształtując ceny zywca i innych na jakimś śmiesznym pułapie niszcząc przy tym polskie rolnictwo robiąc tym samym miejsce dla swego towaru .. dają dopłaty ale tylko po to by ludzie coraz bardziej byli zależni od tego co Unia da co Unia powie itp . I teraz ciagaja nas za nos swoimi chorymi wymogami że świnia ma leżeć na sofie a nie w gnoju .. że koń nie może stać z krowa w jednym budynku .. zaczyna się robić patologia . Niedługo zwierzę będzie miało więcej praw od człowieka. W sumie co ja bredze . Już mają większe !!! 

Wystarczy wyjść na ulicę i rozejrzeć się jakie sklepy , galerie mamy wokoło w większym mieście i już widać kto na tym najwięcej zarobił . 

Opublikowano

Tomaszlab to zawsze było tylko nikt z tego takiej herezji nie robił. Co do reszty tego co napisałeś to zgadzam się w 100%. Cała ta unia to j**any germanski kołchoz który zabiera nam wędkę w zamian za zgniłe ryby. Za niemieckiej okupacji było podobnie jak opowiadała babcia za chowanie swiniaka jak znaleźli kula w łeb z tą różnicą że teraz to sobie sam w łeb palniesz jak ci przyjdą i zniszczą to na co pracowałeś całe życie. Niestety wystarczy rozrzucic parę groszy ludziom i wmówić że to ktoś im daje i można owieczki prowadzić na rzeź jeszcze jedna drugą będzie poganiać. Jak rządzą naszym krajem niemiecki kapitał niemieckie media i partie stworzone za marki niemieckie to czego się spodziewać. 

• Like 4
Opublikowano
3 godziny temu, tomaszmab napisał:

Ptasia Grypa , BSE , Afrykański pomór świń .. a przecież czegoś takiego nigdy nie było !!! Układy ukladziki .. zamykanie polskich cukrowni po czym z około 70 cukrowni zostaje tylko 13  . Gdzie we Francji i Niemczech dalej jest i bylo po 70-80 po czym Unia znosi limity produkcji cukrów . Kto więcej naprodukuje ??? Polak czy zachód ??? Czemu tego w tv nie powiedzą ??? Bo tv rzecz jasna też jest w rękach całego systemu .. Dobijaja Polskę i polskiego rolnika a my nic nie możemy z tym zrobić . Ta cała Unia to komunizm tylko w lepszym wydaniu . Bo teraz się gnębi ludzi w Białych rękawiczkach zwalajac wszystko na choroby itp . Widziałem płacz ludzi którym odbierali i zabijali zdrowe świnie .. lata pracy hodowlanej .. przyjeżdżali sprzętem okrwawionym z poprzednich akcji ubijania świń . I to ma być bioasekuracja ??? Propaganda jakich mało . Wystarczy oczy otworzyć . Ciekaw jestem kiedy się konkretnie wezma za bydło . Przyjadą wyrąbia 100 sztuk z obory i pojadą . A potem kwit przyjdzie że brak higieny i bioasekuracji i że odszkodowania nie będzie hehe ... I paszoł na rabotu 40 km do najbliższego miasta za 2000 gdzie tysiąc na paliwo trzeba wydać .. ale plan systemu Unii Niemiecko Europejskiej wykonany . Zgnoic i zniewolić Polaka .. 

Zaczęli dawać dopłaty a nawet nie widzimy jak wszystko podrozalo od wejścia Polski do Unii.. dają dopłaty i co z tego jak więcej nam zabiorą z podatków i kształtując ceny zywca i innych na jakimś śmiesznym pułapie niszcząc przy tym polskie rolnictwo robiąc tym samym miejsce dla swego towaru .. dają dopłaty ale tylko po to by ludzie coraz bardziej byli zależni od tego co Unia da co Unia powie itp . I teraz ciagaja nas za nos swoimi chorymi wymogami że świnia ma leżeć na sofie a nie w gnoju .. że koń nie może stać z krowa w jednym budynku .. zaczyna się robić patologia . Niedługo zwierzę będzie miało więcej praw od człowieka. W sumie co ja bredze . Już mają większe !!! 

Wystarczy wyjść na ulicę i rozejrzeć się jakie sklepy , galerie mamy wokoło w większym mieście i już widać kto na tym najwięcej zarobił . 

Wróciłeś jednak do rzeczywistości i napisałeś coś z sensem.

Opublikowano
54 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Wróciłeś jednak do rzeczywistości i napisałeś coś z sensem

To co pisałem wcześniej nie przeczy temu co teraz napisałem .. a rzeczywistości się łączą . Ta która jest widoczna i ta której nie widzimy 

Opublikowano

z tymi chorobami to nie przesadzaj kiedys były są i będą , w okolicy znajomy mówił że w latach 80 występował zwykły pomór i u niego też był , przyjechali całe stado wybili i zakopali na polu. 

Tak samo ludzie nie chcą dzieci szczepić bo jakies choroby będą a sami zaszczepieni są , teraz odzywa się odra , krztusiec  w Polsce.

Druga sprawa to jednak globalizacja , kiedyś ludzie sie tak nie przemieszczali , raz że nie było czym dwa to po co . Teraz samochód, samolot , przez co łątwo przenosi sie choroby . 

A u nas też brak bioasekuracji naturalnej , kiedyś jak coś padło to w jednej wiosce oddzielone jedna od drugiej lasami czy bagnami brak dróg to i się nie przemieszczała zaraz.

A i w polu teraz monokultury to i sie mnożą chwasty i choroby .

Ale masz rację teraz nie trzeba wojny na "kule" tylko ekonomiczna panuje , każdy kraj patrzy jak by tu swoje wepchać i każdy chwyt dozwolony afery to pociski długofalowego zasięgu czy to ASF czy krowy inwalidki 

• Like 2
Opublikowano

Unija to Niemcy i nas potrzebowali ze względu na siłę roboczą i rynek zbytu dla swojej produkcji. Reszta to czysta propaganda. Od 30 prawie lat rządzą nami ludzie którzy w d*pie maja Polskę i Polaków. pier**lą aż słabo się robi o europejskosci a różnica między UE a ZSRR to kolor niebieski zamiast czerwonego kołchozowej flagi. Coraz jaskrawiej to widać. Brytole poszli po rozum do głowy i nie pozwolą sobie w kaszę sr**. 

Niemcy jak oddadzą to co ukradli po 39 to nie będą tacy do przodu. 

• Like 4
Opublikowano

Teraz też by szła każda ilość ale mamy embargo które załatwiła nam niemcounia bo niemcy i Duńczycy dalej handlują z ruskimi tylko po cichu a najlepiej stosunki unia niemiecka - Rosja obrazuje nordstream za ktory polska powinna wybrać się z armią do Berlina i wytłumaczyć szwabom co to jest polski interes narodowy.

Opublikowano
4 minuty temu, Slodki66 napisał:

Teraz też by szła każda ilość ale mamy embargo które załatwiła nam niemcounia bo niemcy i Duńczycy dalej handlują z ruskimi tylko po cichu a najlepiej stosunki unia niemiecka - Rosja obrazuje nordstream za ktory polska powinna wybrać się z armią do Berlina i wytłumaczyć szwabom co to jest polski interes narodowy.

I jeszcze Pani Angela śmie mówić że przyjmowanie uchodźców to nasz wspólny interes . A northstream ominął nas szerokim łukiem . Tak to właśnie jest . Prośmy Jezusa aby ten cały twór Unijny upadł jak najszybciej .. 

Opublikowano

Ale Kościół jest raczej za przyjmowaniem uchodźców , to na pewno o to się modlić ?

Opublikowano (edytowane)

to niech przyjmuje ale na plebanię , do koscioła,  kurii itp 

modlić się trzeba by swoje potrzeby i problemy Bóg raczył jakoś łaskawie odkręcać a nie żeby kapłańskie widzimisie udało sie tylko realizować  

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Powitać zgadzam się z przedmówcami na temat tego wszystkiego dodam od siebie ze Ludzie kupują przeważnie na modernizacje maszyny zagraniczne i niemieckie, dadzą i zabiorą i pieniądze w Polsce nie zostaną. 0d 97roku jak były te strajki ceny były takie same jak teraz a ceny maszyn i wszystkiego poszybowały kilka krotnie w górę.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zetorki12 napisał:

Ale Kościół jest raczej za przyjmowaniem uchodźców , to na pewno o to się modlić ?

A znasz historię powstrzymania Islamu pod Wiedniem . I wiesz co w tamtych czasach myślał kościół ? Nie chciał Islamu . Uchodcy = islam . Islam to wróg chrześcijaństwa . Każdy o tym wie . Na zachodzie już najlepiej to widac . Dziecku muzułmańskiemu w szkole nie pasował krzyż to go zdjęli . Dziecko chrześcijańskie ma krzyżyk na szyi to każą mu zdejmować bo obraza uczucia religijne . Islamista gwalci kobiety to jest super . Zostaje zwolniony z więzienia bo to w ich wierzę jest dopuszczalne . Jak ja mam chcieć uchodźców islamskich skoro oni zagrażają naszym kobietom i dzieciom . Sobieski pod Wiedniem rozgromil wezyra Mustafe i jego armię po to by Europa była wolna . Teraz się już ich zaprasza i jeszcze daje się im pieniądze . To o co walczyli nasi przodkowie dziś zostaje zberzczeszczone . Jestem zwolennikiem pomagania ale w inny sposób . Jak mają problem we własnym kraju to trzeba tam im pomóc dając wędkę a nie rybę i to w dodatku upieczoną . 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Z tymi uchodźcami to lipa, jak by byśmy ich zapraszali to i tak, by nikt tu nie przyszedł, a jak by byliśmy bogatym Krajem, to nikt nie musiał by ich zapraszać i tak sami wszyscy by tu przyszli.

Edytowane przez Gość