Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, gazzda napisał:

Ja miałem tokom rozjuszono jałiwke to sie panie bały podejść  kazały zebym sam podeszadł i przeczytał choc jeden numerek i sprawdziły w ksiązce i był taki .

A w przekładzie na język polski ?

Opublikowano

U mnie stado wolne więc badania co 2 lata. można się spokojnie tak dogadać żeby przy okazji odrobaczania przyjechał i pobral krew. Po co specjalnie bydło w poskromie zamykać jak można za jedną robotą zrobić 2..

Opublikowano
10 minut temu, debrzyna napisał:

Nikt , dlatego hodowca trzymający bydło luzem powinien mieć poskrom A wet widząc ze niema poskromu .powinien odjechać 

Poskrom to może wet powinien mieć . Przecież zajmuje się zwierzętami .

Opublikowano
Przed chwilą, Taurus83 napisał:

Jak miałem duże stado to był i poskrom.  Tzn taka izolatka  ale smiało  można było pobrać krew. I nie wyobrażam sobie tego robić inaczej bo każdemu życie miłe. 

Oczywiście . Ale moim zdaniem weterynarz powinien być wyposażony w coś takiego jak poskrom . Ale ja i tak wolę mieć swój 

3 godziny temu, robert123farmer napisał:

Panowie był u mnie wet robić badania na gruźlicę. Wet mówił , że to hodowca jest zobowiązany do uwiązania bydlaka gdy te są na luzie. Czy aby to prawda? Kiedyś tutaj ktoś pisał , że jest na odwrót. Na szczęście umówiliśmy się na połowę marca i do tego czasu muszę sprzedać jedną grupę

U nas jest taki weterynarz że jednego dnia dla gościa krowy leczył a potem ten sam rolnik krowy gonił ulicą to ten wet zadzwonił na policję że krowy nie powiązane ida po drodze 🙄 Na szczęście jest blisko też drugi .. Są też rolnicy którzy nie dają rady lapac bydła i jakoś muszą sobie poradzić .. albo poprostu wpisują że szczepienie zrobione 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, debrzyna napisał:

Czyli ma to to wozić w bagażniku 

CAM00221.jpg

Nie , ale w busie z windą :) to właśnie co kolega napisał na temat weta który przyjechał i się na pięcie zawrócił to moim zdaniem tak powinno być .. Myślę że kupując takiego busa na marmury też wystarczy w domu 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
4 godziny temu, tomaszmab napisał:

Ty naprawdę chyba nie znasz wogle smaku mięsa .. zjedz sobie nawet z ubojni i te z lidla .. 

I czym ono ma się różnić, weź mi wytłumacz. Lidl na zapleczu ubija świnie hodowane na specjalne zamówienie czy co?

Opublikowano
tomaszmab napisał:

CAM00221.jpg

Nie , ale w busie z windą :) to właśnie co kolega napisał na temat weta który przyjechał i się na pięcie zawrócił to moim zdaniem tak powinno być .. Myślę że kupując takiego busa na marmury też wystarczy w domu 

Poskrom ma mieć każdy hodowca. I wg mnie to powinno być sprawdzane przez inspekcje weterynarii. Różne rzeczy się w stadach dzieją i minimum wyposażenia każdy ma mieć. A jak ktoś ma bydło do którego strach wchodzić to wet z urzędu powinien pousypiac i do utylizacji. Bo wszystko fajnie dopóki komuś tragedia się nie stanie. Tak samo jak debile bez wiedzy i umiejętności sobie psy obronne kupują. Wszystko fajnie dopóki dziecka przypadkowo nie zabiją.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
tomaszmab napisał:

CAM00221.jpg

Poskrom ma mieć każdy hodowca. I wg mnie to powinno być sprawdzane przez inspekcje weterynarii. Różne rzeczy się w stadach dzieją i minimum wyposażenia każdy ma mieć. A jak ktoś ma bydło do którego strach wchodzić to wet z urzędu powinien pousypiac i do utylizacji. Bo wszystko fajnie dopóki komuś tragedia się nie stanie. Tak samo jak debile bez wiedzy i umiejętności sobie psy obronne kupują. Wszystko fajnie dopóki dziecka przypadkowo nie zabiją.

Opublikowano
tomaszmab napisał:

CAM00221.jpg

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Yoda napisał:

No tak dokładnie .. nie ma żartów . Dlatego w poście wcześniej napisałem że wolę mieć swój 😉 ale też powinni dać dofinansowanie może dla tych których nie stać albo wet powinien mieć swój 

Opublikowano

I pewnie jeszcze i na kolczykownicę dofinansowanie bo też co nie których nie stać. A najlepiej jeszcze żeby wet. lub zootechnik zakolczykował, a jak będzie miał przyjechać to bez duplikatów niech się nie pokazuje.

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

ale o czym ty teraz piszesz ? o kolczykach ?

weterynarz "znający życie" odpuści te na luzie i tyle ... bo kto mądry bedzie ganiał bydło co od początku chodzi na luzie a ma 1,5 roku i więcej ...

U mnie nie odpuścił musiałem kupić poskrom za 6tyś i zrobiliśmy 45sztuk takich po 700kg. Bał się że z powiatu go sprawdzą, ale była jazda.😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, gregory81 napisał:

I pewnie jeszcze i na kolczykownicę dofinansowanie bo też co nie których nie stać. A najlepiej jeszcze żeby wet. lub zootechnik zakolczykował, a jak będzie miał przyjechać to bez duplikatów niech się nie pokazuje.

Spokojnie jeszcze nie teraz. Ale kto wie może za kilkanaście lat trzeba będzie mieć nawet kamery w oborach . Teraz już ma wejść rozporządzenie gdzie mają być kamery we wszystkich ubojniach. 

10 minut temu, karolr2 napisał:

U mnie nie odpuścił musiałem kupić poskrom za 6tyś i zrobiliśmy 45sztuk takich po 700kg. Bał się że z powiatu go sprawdzą, ale była jazda.😉

Słabe miał układy jeszcze widocznie albo był podpadniety

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Z kamerami to śmiem podejrzewać że rozejdzie się po kościach. Chociaż nadzór nad ubojniami, pośrednikami będzie przez jakiś czas szczegółowo prowadzony. I oczywiście lekarzom tak zwanym ,,rejonowym" też w niektórych sprawach się ukróci zwłaszcza jak będą wykonywali pracę lekarza urzędowego.

Opublikowano
Dnia 17.02.2019 o 09:21, bobienko napisał:

potrzeba nam czegoś takiego 

Nareszcie... Ten film przedstawia specjalne Brygady Ministra Ardanowskiego do przeprowadzaniu uboju gospodarczego... 😎😁😎

Opublikowano (edytowane)

Z jaką on precyzją i szybkością oprawia te bydlę. Ja w tym czasie nie wiem czy zdążę jabłko obrać a ten całego bydlaka oprawił 🤔

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano

Widać ze stary wyjadacz.O takich specjalistów trudno.Sam przerabiałem temat  ubojni i  na palcach jednej ręki policzył bym osoby które potrafią od podstaw do końca roztrzaskać sztukę.Nie ma to jak ostry nóż i umiejętność posługiwania się stalką.

Opublikowano

Dziś dzwonilam do goscia, ktory odbiera padlinę, mowi, ze wczesniej mial 6sztuk krów w tygodniu teraz ponad 20...