Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Taurus83 napisał:

Czyli hereford pchany qq i soją  to rarytas a lm karmione tym samym to bojler ? Cieeeekawe...

Polędwica, Rostbef i antrykot  to tylko kilkanaście procent z tuszy wołowej z resztą też trzeba coś zrobić. Chciałbym zobaczyć jak wygląda gulasz albo  gulasz II  z hereforda pędzobego qq i soją jak to się w stanach odbywa.  Ciekawe ilu z mądralińskich tutaj przebywajacych było w rzeźni albo przy rozbiorze tuszy wołowej...wiekszosc pewnie nawet nie je wołowiny....

Jest coś takiego jak marmurkowatość mięsa i to jest cecha rasowa plus wysokoenergetyczna dawka.

Edytowane przez Yoda
Opublikowano
33 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ostatnio znajomy mi oferował ładne siano po 60 zł belki 120

W moich stronach też sianokiszonka chodzi od 80 do 120 w zależności jak komu zależy żeby sprzedać

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Najlepszy jest kurczak hodowany na antybiotykach😃pyszotka😋

swinia z tuczu kontraktowego tez jest pyszna :ph34r:

Opublikowano
5 minut temu, ozzborn napisał:

swinia z tuczu kontraktowego tez jest pyszna :ph34r:

Mniam,zwłaszcza jak serwatką karmniony.na pokrywkę od patelni trzeba pustak kłaść żeby nie sp***doliło mięso z niej

Opublikowano
15 minut temu, bobienko napisał:

Mniam,zwłaszcza jak serwatką karmniony.na pokrywkę od patelni trzeba pustak kłaść żeby nie sp***doliło mięso z niej

Szczere ale prawdziwe😃

Opublikowano
21 minut temu, Yoda napisał:

Jest coś takiego jak marmurkowatość mięsa i to jest cecha rasowa plus wysokoenergetyczna dawka.

marmurkowatosc to nic innego jak tłuszcz miedzytkankowy, a jak wiadomo to tłuszcz jest nosnikiem smaku, mieso chude jak wiór nie ma żadnego smaku ... zeby uzyskac takie mieso musi byc nadmiar energi w dawce pokarmowej

Opublikowano
2 godziny temu, bukat82 napisał:

dodam że dobry i najbardziej opłacalny opas to taki, by w jak najtańszy sposób i czasie opasać sztuki do pewnej tam wagi .. ;)

prześciganie się w układaniu dawek żywieniowych i wytykanie sobie to bezsens .. nie jest sztuką ponosić koszty i pchać bykom w d*pę, bo pojawia się pytanie, gdzie to sprzedać żeby wyjść na swoje, sztuka jest to zrobić tanio i z w miarę zadowalającym wynikiem ;)

Jak to mawiał mój nauczyciel :

Chodzi o to żeby tanio kupić, drogo sprzedać, ot cała filozofia😎😎😎

Opublikowano
37 minut temu, ozzborn napisał:

niby po co ? bedziesz badał skład mojej sianokiszonki na podstawie zdjecia ? :D

Nie, po prostu jestem ciekaw co to za towar, czy coś dobrego czy barachło. U nas po 150 już chodzi. Ale skoro się migasz to pewno barachło rzeczne...

Opublikowano

bankowo jest tak jak mówisz, to jest trzcina z bagna, wynosili z bagna i do prasy łubudu .... :D

Opublikowano

Nie wszędzie siano bije rekordowe ceny ,w moich okolicach bydła jak na lekarstwo w koło wsie ale ani jednego bydlaka. Ludziska posiali trawę na polu i na dopłaty koszą i chcą się pozbyć albo dają tym co jeszcze chce się hodować żeby skosili

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

Nie, po prostu jestem ciekaw co to za towar, czy coś dobrego czy barachło. U nas po 150 już chodzi. Ale skoro się migasz to pewno barachło rzeczne...

U nas  w okolicy  też dużo  sianokiszonki  i po 150  to by  ci ręcznie  turlali....   po 70 -80   nie ma komu  dać.

Opublikowano
ozzborn napisał:

21 minut temu, Yoda napisał:

marmurkowatosc to nic innego jak tłuszcz miedzytkankowy, a jak wiadomo to tłuszcz jest nosnikiem smaku, mieso chude jak wiór nie ma żadnego smaku ... zeby uzyskac takie mieso musi byc nadmiar energi w dawce pokarmowej

Chyba że ma się rasę która genetycznie ma zdolność odkładania tluszczu taką jak angus lub hereford. Oczywiście jest jeszcze wagyu ale to już ekstremum. Można i LM tak paść żeby zaczął obrastac tłuszczem ale ile to będzie kosztować.

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie wszędzie siano bije rekordowe ceny

a oczywiście że tak, wszystko zależy z jakiego jesteśmy rejonu .. regionu .. gminy cz wsi .. jak kto woli, od zagęszczenia gospodarstw w danym terenie ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Yoda napisał:

U mnie siano po 150 tona. Od "ekologów" towaru opór odkąd brykiet nie idzie.

jeszcze lepiej ...

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał:

Przecież sam to napisałem kilka postów wstecz

a może i, przeoczyłem .. ja tam nie wnikam po ile @ozzborn ma te belki, może mieć po 50, a napisać że po 5 .. zieleniny Ci u nas dostatek za free ;)

Opublikowano
33 minuty temu, pedro2 napisał:

Po 80 za kulkę w płn wlkp piękna sianokiszonka ze sporym dodatkiem koniczyn, wszystko młode trawy, siano z tychże łąk znajomy kupował po 50 za kulkę plus transport prasowane pasówką plus 150KM

Opublikowano

Czyli eksport pełną parą jak myślicie czemu od nas brali? Bo była tania ciekawe kiedy teraz bydło zrówna się ceną z tucznikami 🤔

Opublikowano (edytowane)

no a jak ... nasza wołowina jest tansza o 20% dlatego tak kupują, ot cała tajemnica biznesu na opasach, wewnetrznego zbytu nie mamy na wołowine to i do 10zł WBC może zjechac .... tak sie konczy uzaleznianie od eksportu

mozemy zostac z niczym tzn swinie bedziemy importowac bo to jemy a bydło może pasc na pysk i to predzej czy pózniej sie stanie, wystarczy ze jakis duży gracz sie wepcha z ameryki

Edytowane przez ozzborn