Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zależy co kto ma. Jedni mają plan nawozowy i tam jest dużo liczenia a mniejsi mają prostszy rejestr nawozów, nawożenia.

Opublikowano

Nikt tego nie wie U mnie wszystko policzyli na głębokiej ściółce I musiałem napisać umowę przekazania nadwyżki 500 ton ,nigdy na oczy nie widziałem tyle obornika   Nie wiedzą /przynajmniej moi spece /jak to ugryźć  Moje bydło chodzi przez 7 miesięcy na 50 ha z czego tylko 12 moje  i obornik rozpisany tylko na moje 

Opublikowano

@soltys48To nie masz problemu Gorzej u mnie Gość zgodził sie przyjąć 500ton nie świadom chyba tego ze będzie to musiał rozpisać na swoje grunty 

@JaguśkaProblem zacznie w momencie kiedy ktoś czepi sie tego że bydło musi w zimie stać w oborach bo nie wolno obornika dostosować od listopada do marca 

Opublikowano

Albo podejść do tematu w ten sposób, że skoro nie ma wytycznych co do obliczania dawki azotu na pastwisku,to nie można tego wymagać na papierze. Na zimę postawić wiatę dla bydła i liczyć N na głęboką ściółkę, mimo, że bydło sra na obszarze 4 ha 😉 , no cóż taki ma wybieg. I wnioskować o dodatkowe płatności,jak wejdą, bo metraż dobrostanu powiększony. 😚

Opublikowano

Dawno już widziałem to w germanii, mozesz swoje zwierze zawieść ubiją , przerobia , spakują nawet w puszki i odbierasz gotowe.

Byłem na takiej małej ubojni koło Worms  co bili tam świnie, bydło, konie....w zasadzie wszystko co da sie zjeść

Opublikowano
22 minuty temu, soltys48 napisał:

Dawno już widziałem to w germanii, mozesz swoje zwierze zawieść ubiją , przerobia , spakują nawet w puszki i odbierasz gotowe.

Byłem na takiej małej ubojni koło Worms  co bili tam świnie, bydło, konie....w zasadzie wszystko co da sie zjeść

To coś w rodzaju jak buszmeni.  Kosa gardło i wszyscy się najedli cała wioska

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

Tylko przez te małe ubojnie , nie skasowano hodowli bydła w Polsce , bo zaraz będzie więcej afer , zaraz coś będzie się działo i będzie płacz , świnie nie i bydło też nie .

pier**lisz bzdury, to nie małe ubojnie

Te ubojnie o których mowa to są naprawdę małe 1-2 szt bydła dziennie ze 3 świnki.To jakie tam afery?Gdzie oni zdycha upchną?? Że ubiją sztukę ze złamaną nogą to źle??

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

pier**lisz bzdury, to nie małe ubojnie

Te ubojnie o których mowa to są naprawdę małe 1-2 szt bydła dziennie ze 3 świnki.To jakie tam afery?Gdzie oni zdycha upchną?? Że ubiją sztukę ze złamaną nogą to źle??

Sołtys może i pier**lę bzdury aby tak było , że pier**lę ale jak zaraz telewizja nagłośni ze coś było .

Opublikowano

Myślę ze bez problemu Musiałbym tylko je do tego przyzwyczaić Ja na pastwisku mam zbudowaną  odłownie w razie "W"  Jak potrzebuje coś odłowić np. odsadki to wjeżdżam na pastwisko 360 i już wszystkie idą za nią /cała zimę 60 ich karmi / Ostatni to nawet za przyczepka szły jak po sznurku 

Opublikowano

Bo z ostatnich bez wątpienia najlepszy . No ale nie zaszkodzi wytykać mu błędy , które też popełnia . B|