Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mysle że jak sie dobrze będzie starać i dbać o "dziadka " to będzie mieć z niego lepszy pożytek jak z małolata /nie wspominając o kasie bez roboty czyli emeryturze /

Ide spać i przemyśleć kiszenie kukurydzy ,juz namierzyłem niedaleko po 350

na co zwrócić uwagę przy kupnie mokrej 

• Haha 1
Opublikowano

Żeby poczuć sie młodszym zniszczyłem oprócz telewizora tez lustro Jak patrzyłem w lustro to widziałem starego dziada który już dawno powinien zejść i ni szpecić krajobrazu Człowiek wewnątrz jest zawsze o 30 lat młodszy niż na zewnątrz 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Baks00 napisał:

😃

Matka dziecka 29 lat mlodsza,ale i tak najlepsze ze rok starszy był od swojego  teścia

Tu już się wyższa matematyka kłania ,bez kalkulatora ani rusz.

34 lata kontra 63.

Opublikowano
4 minuty temu, debrzyna napisał:

Żeby poczuć sie młodszym zniszczyłem oprócz telewizora tez lustro Jak patrzyłem w lustro to widziałem starego dziada który już dawno powinien zejść i ni szpecić krajobrazu Człowiek wewnątrz jest zawsze o 30 lat młodszy niż na zewnątrz 

z racji posiadania 2 kobiet(jedna to na razie połowa)lustro musi być a że mam paskudna zarośniętą mordę to rzadko w nie patrze

Opublikowano
11 godzin temu, Mikruss napisał:

jezeli zyto hybrydowe to o zakwaszenie sie nie musisz martwic bo z takowego zyta zakwasu piekarz tez nie zrobi bo jest za slodkie.

Słuchaj, ale ty wiesz skąd się bierze kwas? Z cukry własnie. Co do żywienia hybrydą bydła poszła taka fama, że lepiej się sprawdza niż żyto populacyjne, bo ma mniej substancji antyżywieniowych, więcej włókna, i właśnie te cukry proste co powoduje, że jest bardziej smakowite. Ile w tym prawdy, to nie wiem. Trzeba by się było przekonać na własnej skórze, a dokładnie na żwaczach krowich.  

Opublikowano

ja prawie caly poprzedni rok jechalem na zycie hybr. przy opasach i nic im.nie bylo. Do tego dosypywalem rzepak i otreby zytnie bo zboza bylo malo.

Co do zakwasu nie znam sie nantym ale od kilku osob slyszalem ze hybryda sie nie nadaje i musi byc zmieszana z populacyjnym. Moze w domu na male ilosci sie sprawdza nie wnikam ale piekarz starej daty co ulepszaczy nie uzywa tylko sam robi zakwas tez mowi ze ni uja na hybrydzie nie ujedzie.

Opublikowano

Byk nie zakwasi się tak jak krowa. Krowie ile wsypiesz śruty tyle zeżre a u byków będzie leżeć do wieczora i nie zjedzą 2 kg to i o zakwaszenie trudno.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.10.2019 o 09:57, Elvis1090 napisał:

długo czekałeś aż trochę podeschnie czy całkiem na zielono owijałeś??

Robiłem w tym roku żyto na początku maja na kiszonke jak padal deszcz .. Grabione z deszczem i belowane deszczem .. Mam tura w c 360 o udzwigu 900 kg ( podnosi więcej na ostatnim oczku w ramie ) to ledwo pół metra nad ziemię podnosił te bele i bez balastu nie moglem trafić w przejazd w bramie jak je wozilem .. bo mi tył zarzucało .. Nie psuło się , tylko strasznie cuchnące .. Ręce pol dnia śmierdzą po otwieraniu beli .. ale jałówki jadły ze smakiem .. a też mówili że bydlo jeść nie będzie bo kwasne itp .. Zrobiłem w tym roku 11 ha gps w bele i wszystko jest chętnie pobierane .. Mokre i te suchsze.. Żyto skarmilem niedawno bo zimą by mi zamarzły że względu na dużo wody .. 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

witam, wczoraj ogarnąłem gorczyce tylko ze nie w bele ale śćięta Orkanem i poszła w pryzmę całkiem sporo masy było... pytanie na przyszłość jaka roślinę dołożyć do gorczycy?? najlepiej jakby była bogata w białko i szybko rosła żeby było jak najwięcej masy... myślałem o faceli co wy na to?? a może doradzicie coś lepszego??

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

bojko ;) w tym roku poszło na hektar 170kg żyta i 30kg mieszanki, zasiane prawie 6ha

tez w przyszłym roku walne żyto tylko chciałbym z czymś strączkowym Grochem albo łubinem... jak myślisz będzie coś z tego??

jakie wysokie masz teraz żyto??

Opublikowano
2 godziny temu, Elvis1090 napisał:

tez w przyszłym roku walne żyto tylko chciałbym z czymś strączkowym Grochem albo łubinem... jak myślisz będzie coś z tego??

jakie wysokie masz teraz żyto??

Tyle ma teraz ;)

IMG_20191017_154258.jpg

w zeszłym roku było posiane z gorczycą i jak było koszone to gorczyca miała już twardy badyl