Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Taurus83 napisał:

Takie dwa tygodnie. Też tak kiedyś robiłem że dokarmialem stado na pastwisku świeżo kiszoną trawą czy mieszanką  zboża  (na zielono ). Po 1 to nie takie proste. Po 2 robi się syf  jak jest mokro. Po 3 są duże straty. Zastanawiałeś się czy kilku miesięczny cielak będzie chciał jeść kiszinke z qq  ? 

Tak, może zrobić się trochę syfu ale one będą tylko dwa tygodnie także wydaje mi się ze to nie jest aż tak długo żeby zmielić ruń . Może skroce ten czas na kwaterze zobaczymy w praniu . Miałem takie cielaki rok temu to jadły kiszonkę z kuku bez problemu . Mogę na każdej kwaterze zainwestowac w stare wanny nawet po kilka ale raczej będę sypal na ziemię . Robiłem tak w zeszłym roku i dużych strat nie zauważyłem wyjadaly nisko . Ile sztuk i na jakim obszarze je trzymałes ??

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik7343 napisał:

ja siałem w połowie sierpnia i zbierałem 9 listopada .... z 2ha było 28zwijek gdzie poplonu kiszonkowego  z takiego samego areału było 18 zwijek

I już żadnych poplonów nie chce ... żyto daje dużo więcej masy nawet mimo suszy

Masz racje rzeczywiście ci ładnie oddało a jak dajesz ta kiszonkę z żyta to do tego walisz tylko śrutę czy kiszonki z qq tez im coś dodajesz??

Opublikowano

ziarno kukurydzy im dajesz czy kiszonke?? W paszowozie to mieszasz?? ja niestety jeszcze paszowozu sie nie dorobiłem... ale wysłodki mam tez bym mógł im jakis mix robic;-)

Opublikowano
54 minuty temu, ozzborn napisał:

wychodzi na to ze majac 30 mamek mamy 5 tys zysku miesiecznie ....

czy ktos to potwierdzi ? ktos kto te mamki rzeczywiscie posiada ...

Dołączam się do pytania . Ale szczerze wątpię aby ktoś napisał . Majac większy areał pastwiska ten zysk powinien być większy niz 1600 zł od odsadka :)

Opublikowano
42 minuty temu, tomaszmab napisał:

Tak, może zrobić się trochę syfu ale one będą tylko dwa tygodnie także wydaje mi się ze to nie jest aż tak długo żeby zmielić ruń . Może skroce ten czas na kwaterze zobaczymy w praniu . Miałem takie cielaki rok temu to jadły kiszonkę z kuku bez problemu . Mogę na każdej kwaterze zainwestowac w stare wanny nawet po kilka ale raczej będę sypal na ziemię . Robiłem tak w zeszłym roku i dużych strat nie zauważyłem wyjadaly nisko . Ile sztuk i na jakim obszarze je trzymałes ??

40-50 szt mieszanka wedlowska czyli krowy cielaki, jałówki i ze 3 byki. To ile masz już krów? W zimie też chcesz dokarmiac qq na łące? Mój znajomy tak robił. Sypał pod pastucha i straszny syf miał.  Ale był ograniczony miejscem i straszne miał tam błoto. Teraz zrobił stół paszowy w stodole i jest git

Opublikowano
43 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

kiszonkę z kukurydza ;)
Nawet kilka paszowozów mam :P

taczka-max-150-l,large.jpg

super sie sprawdza w ciasnych pomieszczeniach... tez taki paszowóz uzywałem jeszcze pare miesiecy temu;-) naszczescie udało sie go wymienic na bobcata;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Taurus83 napisał:

40-50 szt mieszanka wedlowska czyli krowy cielaki, jałówki i ze 3 byki. To ile masz już krów? W zimie też chcesz dokarmiac qq na łące? Mój znajomy tak robił. Sypał pod pastucha i straszny syf miał.  Ale był ograniczony miejscem i straszne miał tam błoto. Teraz zrobił stół paszowy w stodole i jest git

Na razie mam 10 jałówek rocznych i 4 krowy i kilka byków ale jesienią chce kupić 16 jałówek cielnych i buhaja i bedzie 30 a na zimę i wczesna wiosnę się wyciela. Ja mam zamiar trzymać mamki na kwaterach od maja do listopada ( kwatery mają zadrzewienia) . Potem zima dostęp do stodoły albo do takiego garażu 20 x 14 i wybieg 2ha i on będzie zasiewany na wiosnę co roku od nowa albo na nim zrobię bale grazing. Mam też obore uwieziowa na 20 sztuk z przejazdem ale ją też przerobie chyba kiedyś na wolnostanowiskowa. Mam też jeszcze jedna stodole i druga obore mniejsza i chlew . Sporo budynków jest także coś wykombinuje . 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
Przed chwilą, michalcium napisał:

2 ha to zdecydowanie za mało będą wydeptywac że goła ziemia zostanie 

Tak wiem , ale na wiosnę puszczę je na kolejną kwaterę a tę przesieje na nowo i tak co roku 

Opublikowano (edytowane)

obsiej te 17 ha jakims zbozem i daj sobie z tym spokój, wyciagniesz te 2 tys z ha i masz czyste 34 tys za pare dni roboty, bydło miesne to dziadostwo.... z tych 30 mamek zostanie ci tyle samo ale bedziesz uwiazany jak pies do budy

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
42 minuty temu, tomaszmab napisał:

Na razie mam 10 jałówek rocznych i 4 krowy i kilka byków ale jesienią chce kupić 16 jałówek cielnych i buhaja i bedzie 30 

Czyli na razie nic nie sprzedałeś a zyski już liczysz jak stary hodowca....

Opublikowano
1 godzinę temu, ozzborn napisał:

obsiej te 17 ha jakims zbozem i daj sobie z tym spokój, wyciagniesz te 2 tys z ha i masz czyste 34 tys za pare dni roboty, bydło miesne to dziadostwo.... z tych 30 mamek zostanie ci tyle samo ale bedziesz uwiazany jak pies do budy

Hahaha... sam nie ma a komentuje że bydło to dziadostwo... Przy bydle mięsnym nie jestes uwiazany to nie mleczne że trzeba być na godzine. A jak przyjdzie susza to co tez bedzie miał 2tyś z hektara? Twoje rady są cudowne:) On może trzyma te mamki dla hobby tak jak Ty opasy :D

Opublikowano (edytowane)

oczywiscie ze dziadostwo.... jak bedzie susza to przy produkcji roslinnej mniejszy problem niz przy bydle geniuszu ..... bo jak trafi płacic po 150zł za balota sianokiszonki to o zyskach mozna pomarzyc ...

poza tym pisał ze wiekszosc to 4 klasa a wiec juz mozna pokombinowac ... bydło miesne to tylko na nieużytkach typu natura2000

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Pulpa, liście buraczane nieraz ludzie oddają za grosze, ziemniaki, siano "przechodzone" 

Co to to siano przechodzone?😉

Opublikowano

to sie wszystko nadaje .... wysypac na pryzme a na wiosne po polu rozwalic rozrzutnikiem i zaorac ....

Opublikowano (edytowane)

Tak tak ;) tym też się nazrą i będą rosnąć ;) może słabiej a będą rosnąć ;)

35 minut temu, Ursus932 napisał:

Co to to siano przechodzone?😉

2-3 letnie które ludzie sprzedają za grosze 

Lub po prostu takie które było w nieodpowiednim momencie zebrane i się np zagrzało 

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
3 godziny temu, Taurus83 napisał:

Czyli na razie nic nie sprzedałeś a zyski już liczysz jak stary hodowca....

No wiesz .. Zawsze jak się za coś brałem to musiałem najpierw przemyslec sprawę i policzyć czy wszystko warte zachodu . Dlatego to chyba nic złego że planuje i licze :) wazne że wiem co ile kosztuje . A sprzedalem już trochę bydła i koni 

3 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

Nitro honey może dać więcej masy niż qq w skali rocznej

Nitro honey?? Co to jest ??? Po polsku to nitromiód hehe