Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wartość opasów ziemniaka może i niewielka ale apetyt na pewno poprawiają u nas kiedyś 2 ha się dla krów sadziło.

Czyli wniosek taki z tym sciemnianiem ozzborna nie do końca prawda tylko Jarek się czepia tak? Na początku opasy dobra sianokiszonka bogata w białko i kieszonka z kuku będą wystarczające a pod koniec opasy dodatek tresciwej. Ile dajecie paszy tresciwej i w którym momencie opasu? Czy jest to 12 miesięcy czy wcześniej lub później?

Opublikowano (edytowane)

Do końca bym się nie zgodził ,apetyt poprawiają to fakt Ale energii mają dużo a duże sztuki mają spore zapotrzebowanie na energię właśnie. Dla krów nie są zalecane ziemniaki

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No powiedzmy że mają sporo ale też i sporo wody więc dużo ich nie dasz. No ale wspierał się nie będę ja można tanio gdzieś dostać to jak najbardziej bym dawał ale sadzić na pewno już nie bede. 

1 minutę temu, JarekBazydlo napisał:

Nie czepiam się tylko pisze jak było i jak jest teraz. Tyle w temacie

No dobra zostawmy to kto co gdzie mówił i jakie ma zdanie teraz. A jaki jest twój plan żywienia bydła opasowego?

Opublikowano
Przed chwilą, JarekBazydlo napisał:

Nie czepiam się tylko pisze jak było i jak jest teraz. Tyle w temacie

Ty Jarek też bardzo często zmieniasz zdanie, dajesz wymijające odpowiedzi i wogóle, a ozzborna się czepiasz. Ozzborn ma dużo racji w tym co pisze, tylko może w zły sposób to próbuje pokazać.

Opublikowano

Ja teraz daje trochę wysłodki TOFFI bo mi się przycieły z żarciem A nie dostają w ogóle zboża i powiem szczerze że apetyt im się poprawił i jakoś się tak sierść błyszczy.

Opublikowano

Jareczku jak już taki pamiętliwy jesteś to nie zapominaj że fakturę obiecałeś pokazać

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Do końca bym się nie zgodził ,apetyt poprawiają to fakt Ale energii mają dużo a duże sztuki mają spore zapotrzebowanie na energię właśnie. Dla krów nie są zalecane ziemniaki

kolego w pełni sie z tobą zgadzam ja zmniejszyłem zboże a zaczołem dawać ziarno qq do kiszonki z qq poprostu wzbogacam i efekt kolosalny 

wychodzi na to że białko to nie problem uzupełnić opasą problemem jest energia 

Opublikowano (edytowane)

Bo właśnie najgorsze jest wytykanie komuś że mówił tak a teraz inaczej. Porozmawiajmy merytorycznie zapytajmy się czemu ozzborn zmienił zdanie skoro mówił wcześniej inaczej o ile je zmienił a może po prostu źle wyraził swoją myśl.

Czyli wniosek byl by taki ze moje byki przycieły się z jedzeniem bo miały za dużo białka a za mało energii? Lub włókna? Kurde a dostają kieszonki z kuku opór ile chcą to jedzą.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano
6 minut temu, krzysztof1987 napisał:

kolego w pełni sie z tobą zgadzam ja zmniejszyłem zboże a zaczołem dawać ziarno qq do kiszonki z qq poprostu wzbogacam i efekt kolosalny 

wychodzi na to że białko to nie problem uzupełnić opasą problemem jest energia 

Suche ziarno mielone czy kiszone ccm?

Opublikowano

Ale w zasadzie ziarno z kuku jest zapychajace jak to określił zywieniowiec który zajmuje się moimi słowami i im więcej zjedzą ziarna z kuku tym mniej paszy objetosciowej. I mówił jeszcze że dla opasów poza sianokiszonka i kieszonka z kuku powinny dostać jeszcze 150g/ 100kg masy ciała dodatkowego białka.

Opublikowano

Kukurydza i siano/kiszonki z traw oraz motylkowatych (lucerna,seladera) do końca opasu. Jak ktoś wspomniał im starsze tym więcej trzeba energii dostarczyć a nie białka. Jarek masz fajne stado i mógłbys sporo powiedzieć ciekawego na temat krów/opsów a wolisz wykłócać się jak dzieciak. Gadzet, a żywieniowiec przypadkiem nie sprzedaje dodatków białkowych dla bydła? On tak ułoży dawki, że owszem będą poprawne ale też dobre dla niego.

Podstawa to dbać jak najbardziej o jakość pasz objętościowych.

"Jak bydło miało by jeśc ziarno to miało by żołądek jak kurczak" o ile dobrze pamiętam Joel Salatin

Opublikowano
56 minut temu, kb4512 napisał:

Gadzet, a żywieniowiec przypadkiem nie sprzedaje dodatków białkowych dla bydła? On tak ułoży dawki, że owszem będą poprawne ale też dobre dla niego.

Owszem sprzedaje ale on proponował dla opasów śrutę rzepakową powiedział że jego zdaniem powinna wyjść najtaniej.

A to czym proponujesz uzupełnić energię opasom skoro dostają już i tak kieszonka z kuku do woli?

Opublikowano

Z licznikiem to jest trochę ryzyko którego wolał bym nie ponosić a śruta slonecznikowa jak dzwoniłem z miesiąc temu do Agroloku była droższa jak rzepakowa.

Opublikowano
2 minuty temu, kb4512 napisał:

A co dostają oprócz kukurydzy? Jaki średni przyrost osiągasz ?

Oprócz kiszonki z kuku i sianokiszonki to śrutę rzepakową tak około 150g białka na 100kg masy ciała teraz jeszcze trochę tej wysłodki TOFFI i niedojady od krów mlecznych bo ja z opadami to dopiero tak próbuje jak to wychodzi. Jakie przyrosty to nie wiem bo nie mam wagi żeby zważyć A że są z luza to jadą poubojowo ostatnie jak pojechały to było w Grudniu to miały chyba coś koło 17 miesięcy i wyszły trochę lepiej jak po 4k za ogon.

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

A gdzie twoja zachwalana soja??? Teraz dajesz sianokiszonke???! Wow a tak się spierales że nie dajesz i nawet słomy twoje opasy nie ruszają. A i nie będę dodawał że sama kukurydzę masz bez łąk to co kupujesz bele?

kupuje bele zamiast soi

Ja jestem za dawaniem opasom tresciwej i uzupełnieniem białka np rzepakowa lub sojowa albo nawet mocznik paszowy. Ja teraz sam robię koncetrat bialkowy i podaje w małych ilościach opasom. Do tego kukurydza i sianokiszonka.

bydło jest zbyt tanie aby układac im dawki pokarmowe takie jak krowom mlecznym ... byk to nie krowa która daje 10 tys litrów na laktacje

10000 x 1.3zł = 13 tys przychodu a byk ?

Opublikowano
4 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

A gdzie twoja zachwalana soja??? Teraz dajesz sianokiszonke???! Wow a tak się spierales że nie dajesz i nawet słomy twoje opasy nie ruszają. A i nie będę dodawał że sama kukurydzę masz bez łąk to co kupujesz bele?

Tu chcesz też zrobić chlew??Mało Ci tematu ocenach bydła?

U mnie w galerii jest zdjęcie SM na tresciwej. W jakim wieku ten twój SM?

Zdjęcie byka jest a faktury dalej niema

Zachwalasz swoją galerię i swoje karmienie,ze najlepsze ,zajrzyj do  @mikic360 i poczytaj jak i czy karmi...

BYki ma słabe??

a i ceny zawsze wstawia jakie dostaje:D

Opublikowano

A czy ktoś miał w ręce normy żywienia? Dlg jasno podaję że na 1600 g dziennego przyrostu potrzeba 1000 gram białka surowego i coś koło 70MJenergii i do tego włókno i maksymalne pobranie sm zależne od wagi. Czym to białko i energię się zrobi to już wszystko jedno. Jeden ma qq i musi dołożyć sporo białka, inny ma trawy i musi dać jeszcze sporo energii żeby pasowało. Najlepiej zacząć od nauki i analizy własnych pasz. Ja na dzień dzisiejszy mam dawkę na paszy tresciwej z własnego zboża i sruty slonecznikowej zrobionej na 20%białka i siano jako objetosciowa o zawartości białka 11%. Własne odsadki hereford, za miesiąc będzie ważenie to zobaczę ile z zakladanego 1600 g przyrostu jest rzeczywiście.

Opublikowano

sołtys sam tam chlew robiłeś przez kilka stron ..więc słabo to wygląda jak tak piszesz ;)

jak kiedyś ozzborn Cię hejtował to miło Ci było ? ..nie robisz przypadkiem tego samego ? 

ozzborn już tyle na ściemniał że ja się gubię ..jak pisałem kiedyś że sianokiszonka to najtańsze źródło białka to mnie wyśmiewał  a teraz proszę twierdzi to samo ...  nie wiem co jeszcze wymyśli ten pseudo hodowca ale na pewno niczego nie odkryje  bo żadnej wiedzy ani praktyki nie posiada :D

Opublikowano (edytowane)

Zapomniałeś dodać,że najważniejszy jest potencjał sztuki

@marko1970 a skąd Ty tak dobrze znasz historię forum??Jak jesteś na nim zarejestrowany od ok tygodnia

Chlew robiłem?Owszem żeby dotrzeć do prawdy

Edytowane przez soltys48
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, marko1970 napisał:

sołtys sam tam chlew robiłeś przez kilka stron ..więc słabo to wygląda jak tak piszesz ;)

jak kiedyś ozzborn Cię hejtował to miło Ci było ? ..nie robisz przypadkiem tego samego ? 

ozzborn już tyle na ściemniał że ja się gubię ..jak pisałem kiedyś że sianokiszonka to najtańsze źródło białka to mnie wyśmiewał  a teraz proszę twierdzi to samo ...  nie wiem co jeszcze wymyśli ten pseudo hodowca ale na pewno niczego nie odkryje  bo żadnej wiedzy ani praktyki nie posiada :D

jaja :D panie kozulek które to juz konto ? nr 20 ? :D co do sianokiszonki ... poprostu kombinowałem bo sam nie posiadam łąk ...

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Panowie po ile u was śruta słonecznikowa w detalu nie całe samochódy? Ja ostatnio brałem po 1000 zł tona ale teraz problem z dostępnością