Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, debrzyna napisał:

W zeszłym tygodniu zadzwoniłem do gościa co sprzedaje wołowinę z własnych byków Zapytałem go jak on to robi Wołowinka rozebrana na częsci super popakowana próżniowo A on na to że wiezie szt do ubojni 100km tam ubijają pakują metkują I zabiera gotowe do handlu Taka usługa kosztuje go 600 zł + koszty transportu  

u mnie taka usługa kosztuje 400

3 godziny temu, donweter1989 napisał:

Tylko co z elementami mało chodliwymi w handlu?

psy też muszą jeść

Opublikowano

ozzborn napisał: 1 sianokiszonka plus kiszonka z qq 2 jak nie ma kiszonki z qq to sianokiszonka plus zboze wszystko inne zbedne i niepotrzebne  Mógł byś tak średnio powiedzieć ile taki byk potrzebuje? Zboże mamy także pasza by szła a na początek myślimy ze 3 byki kupić i co pół roku zwiększać i ile potrzeba by kiszonki z qq (areał) i siana bel?

Opublikowano

Trochę bo sie spóźniłem chciałbym całość gdzie link do caości

13 minut temu, debrzyna napisał:

Czy to znaczy ze świadczysz takie usługi ?

Nie,jedna z ubojni w okolicy tyle kasuje, bydlaka zabiera z gospodarstwa,ubija,bada, chłodzi mięso, utylizuje resztki i załatwia sprawy ARiMR w tych pieniądzach

Opublikowano

Paradoks kata. Z jednej strony h... strzela, że to trafia normalnie do sklepów i wszyscy to zjadamy. Z drugiej strony co innego z tym bydlakiem mamy zrobić. Nie dość, że strata sztuki to weź płać 500zl za uśpienie nie wspominając o całej papierologii

Opublikowano
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Paradoks kata. Z jednej strony h... strzela, że to trafia normalnie do sklepów i wszyscy to zjadamy. Z drugiej strony co innego z tym bydlakiem mamy zrobić. Nie dość, że strata sztuki to weź płać 500zl za uśpienie nie wspominając o całej papierologii

Zadajmy sobie jedno podstawowe pytanie ile średnio zjadamy wołowiny na rok? Bo ja jak zjem raz w miesiącu to już musi być święto że ho ho. Nie dlatego że nie lubię tylko dlatego że jest kur...wsko droga. Więc jakie sa szanse że trafię na mięso z horej sztuki? Druga sprawa jeżeli krowa nie jest na antybiotykach tylko jest tak zwany leżak to co złego jest jeżeli zrobią ubój z konieczności i wyjmą z krowy to mięso które się nadaje? U mnie tak robił ubój z konieczności to pytał się od razu czy krowa miała dawane antybiotyki i czy przypadkiem nie ma karencji na mięso bo jeżeli będzie coś nie tak to mogę pomarzyć o tym że zobaczę jakąś kasę i zostanę obciążony kosztami utylizacji i po problemie.

Opublikowano
1 godzinę temu, gadzet napisał:

tak zwany leżak to co złego jest jeżeli zrobią ubój z konieczności i wyjmą z krowy to mięso które się nadaje?

a jasne że nic, a dawniej jak było .. ktoś utylizował bydło po urazie ?? ktoś to odbierał ??  zapierniczało się żeby dobić, spuścić krew i tyle, jak padła sztuka to do fermy lisów się zawoziło i wzięli, wszystko we własnym zakresie, to była normalka i nikt z tego cyrków nie robił ;) nawalone przepisów, wymogów, kar i opłat ..

Opublikowano

Bo ja jem raz w miesiącu....cóż za argument...jak będziesz miał grypę to polecam rosół z kurczaka. Świetnie działa, ma w sobie wszystkie antybiotyki. 

Zasada jest prosta. Chcesz jeść żywność wysokiej jakości to musisz wiecej zapłacić. Dotyczy to chleba, jajek, mięsa i wszystkiego innego. Jak widzę reklamę gerbera w tv to śmiać mi się chce jak słyszę tekst o iluś tam testach na jakość czy coś w tym stylu pieprzą. Niestety ludzią nie chce się uprawiać warzyw ani mieć sąsiada co ma hodowlę zwierząt. Bo jak wiadomo mięso jest z markietu. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Dokładnie cały drób którym się tak wszyscy zachwycają nafaszerowany stymulatorami wzrostu i jeszcze nie wiadomo czym a wielkie halo jak krowa leżąca pojdzie na mięso, rozumiem ze takie nafaszerowane antybiotykiem albo jak mówili zdechłe co już śmierdziało powinno sie utylizować, 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał:

cały drób którym się tak wszyscy zachwycają nafaszerowany stymulatorami wzrostu i jeszcze nie wiadomo czym

i dlatego koksy wpieprzają je i mają zawsze to w diecie .. zresztą jak wygląda kurczak i jego mięso jak łazi po podwórku a jak w markecie, wielkościowo itd

11 minut temu, Taurus83 napisał:

ludzią nie chce się uprawiać warzyw ani mieć sąsiada co ma hodowlę zwierząt

tak, mięso z marketu i już niektórym ludziom na wsi śmierdzi że u kogoś jest stado .. np akcja obornik ¬¬

Opublikowano
12 godzin temu, Maju3060 napisał:

ozzborn napisał: 1 sianokiszonka plus kiszonka z qq 2 jak nie ma kiszonki z qq to sianokiszonka plus zboze wszystko inne zbedne i niepotrzebne  Mógł byś tak średnio powiedzieć ile taki byk potrzebuje? Zboże mamy także pasza by szła a na początek myślimy ze 3 byki kupić i co pół roku zwiększać i ile potrzeba by kiszonki z qq (areał) i siana bel?

jak na samej objetosciowej to ok 10 bel sianokiszonki i ok 12 ton kiszonki z qq na byka, a jak bez kiszonki z qq to 3 tony zboża i ok 20 bel sianokiszonki na byka

Opublikowano
2 minuty temu, Maju3060 napisał:

Rocznie czy od kupna do sprzedania?

to sa dawki na ok 600 dni opasu czyli 20 miesiecy, oczywiscie orientacyjne

Opublikowano

przecież @Osborne to nie wróżbita Maciej i nie wie kiedy kupisz i sprzedasz .. ^_^

Opublikowano

bukat82 napisał:

przecież @Osborne to nie wróżbita Maciej i nie wie kiedy kupisz i sprzedasz .. ^_^

Określić może ile miesięcy chowa i ile mu tego idzie.