Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, debrzyna napisał:

W zeszłym tygodniu zadzwoniłem do gościa co sprzedaje wołowinę z własnych byków Zapytałem go jak on to robi Wołowinka rozebrana na częsci super popakowana próżniowo A on na to że wiezie szt do ubojni 100km tam ubijają pakują metkują I zabiera gotowe do handlu Taka usługa kosztuje go 600 zł + koszty transportu  

u mnie taka usługa kosztuje 400

3 godziny temu, donweter1989 napisał:

Tylko co z elementami mało chodliwymi w handlu?

psy też muszą jeść

Opublikowano

ozzborn napisał: 1 sianokiszonka plus kiszonka z qq 2 jak nie ma kiszonki z qq to sianokiszonka plus zboze wszystko inne zbedne i niepotrzebne  Mógł byś tak średnio powiedzieć ile taki byk potrzebuje? Zboże mamy także pasza by szła a na początek myślimy ze 3 byki kupić i co pół roku zwiększać i ile potrzeba by kiszonki z qq (areał) i siana bel?

Opublikowano

Trochę bo sie spóźniłem chciałbym całość gdzie link do caości

13 minut temu, debrzyna napisał:

Czy to znaczy ze świadczysz takie usługi ?

Nie,jedna z ubojni w okolicy tyle kasuje, bydlaka zabiera z gospodarstwa,ubija,bada, chłodzi mięso, utylizuje resztki i załatwia sprawy ARiMR w tych pieniądzach

Opublikowano

Paradoks kata. Z jednej strony h... strzela, że to trafia normalnie do sklepów i wszyscy to zjadamy. Z drugiej strony co innego z tym bydlakiem mamy zrobić. Nie dość, że strata sztuki to weź płać 500zl za uśpienie nie wspominając o całej papierologii

Opublikowano
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Paradoks kata. Z jednej strony h... strzela, że to trafia normalnie do sklepów i wszyscy to zjadamy. Z drugiej strony co innego z tym bydlakiem mamy zrobić. Nie dość, że strata sztuki to weź płać 500zl za uśpienie nie wspominając o całej papierologii

Zadajmy sobie jedno podstawowe pytanie ile średnio zjadamy wołowiny na rok? Bo ja jak zjem raz w miesiącu to już musi być święto że ho ho. Nie dlatego że nie lubię tylko dlatego że jest kur...wsko droga. Więc jakie sa szanse że trafię na mięso z horej sztuki? Druga sprawa jeżeli krowa nie jest na antybiotykach tylko jest tak zwany leżak to co złego jest jeżeli zrobią ubój z konieczności i wyjmą z krowy to mięso które się nadaje? U mnie tak robił ubój z konieczności to pytał się od razu czy krowa miała dawane antybiotyki i czy przypadkiem nie ma karencji na mięso bo jeżeli będzie coś nie tak to mogę pomarzyć o tym że zobaczę jakąś kasę i zostanę obciążony kosztami utylizacji i po problemie.

Opublikowano
1 godzinę temu, gadzet napisał:

tak zwany leżak to co złego jest jeżeli zrobią ubój z konieczności i wyjmą z krowy to mięso które się nadaje?

a jasne że nic, a dawniej jak było .. ktoś utylizował bydło po urazie ?? ktoś to odbierał ??  zapierniczało się żeby dobić, spuścić krew i tyle, jak padła sztuka to do fermy lisów się zawoziło i wzięli, wszystko we własnym zakresie, to była normalka i nikt z tego cyrków nie robił ;) nawalone przepisów, wymogów, kar i opłat ..

Opublikowano

Bo ja jem raz w miesiącu....cóż za argument...jak będziesz miał grypę to polecam rosół z kurczaka. Świetnie działa, ma w sobie wszystkie antybiotyki. 

Zasada jest prosta. Chcesz jeść żywność wysokiej jakości to musisz wiecej zapłacić. Dotyczy to chleba, jajek, mięsa i wszystkiego innego. Jak widzę reklamę gerbera w tv to śmiać mi się chce jak słyszę tekst o iluś tam testach na jakość czy coś w tym stylu pieprzą. Niestety ludzią nie chce się uprawiać warzyw ani mieć sąsiada co ma hodowlę zwierząt. Bo jak wiadomo mięso jest z markietu. 

  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Dokładnie cały drób którym się tak wszyscy zachwycają nafaszerowany stymulatorami wzrostu i jeszcze nie wiadomo czym a wielkie halo jak krowa leżąca pojdzie na mięso, rozumiem ze takie nafaszerowane antybiotykiem albo jak mówili zdechłe co już śmierdziało powinno sie utylizować, 

  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał:

cały drób którym się tak wszyscy zachwycają nafaszerowany stymulatorami wzrostu i jeszcze nie wiadomo czym

i dlatego koksy wpieprzają je i mają zawsze to w diecie .. zresztą jak wygląda kurczak i jego mięso jak łazi po podwórku a jak w markecie, wielkościowo itd

11 minut temu, Taurus83 napisał:

ludzią nie chce się uprawiać warzyw ani mieć sąsiada co ma hodowlę zwierząt

tak, mięso z marketu i już niektórym ludziom na wsi śmierdzi że u kogoś jest stado .. np akcja obornik ¬¬

Opublikowano
12 godzin temu, Maju3060 napisał:

ozzborn napisał: 1 sianokiszonka plus kiszonka z qq 2 jak nie ma kiszonki z qq to sianokiszonka plus zboze wszystko inne zbedne i niepotrzebne  Mógł byś tak średnio powiedzieć ile taki byk potrzebuje? Zboże mamy także pasza by szła a na początek myślimy ze 3 byki kupić i co pół roku zwiększać i ile potrzeba by kiszonki z qq (areał) i siana bel?

jak na samej objetosciowej to ok 10 bel sianokiszonki i ok 12 ton kiszonki z qq na byka, a jak bez kiszonki z qq to 3 tony zboża i ok 20 bel sianokiszonki na byka

Opublikowano
2 minuty temu, Maju3060 napisał:

Rocznie czy od kupna do sprzedania?

to sa dawki na ok 600 dni opasu czyli 20 miesiecy, oczywiscie orientacyjne

Opublikowano
2 minuty temu, Maju3060 napisał:

Rocznie czy od kupna do sprzedania?

przecież @Osborne to nie wróżbita Maciej i nie wie kiedy kupisz i sprzedasz .. ^_^

Opublikowano

bukat82 napisał:

2 minuty temu, Maju3060 napisał:

Rocznie czy od kupna do sprzedania?

przecież @Osborne to nie wróżbita Maciej i nie wie kiedy kupisz i sprzedasz .. ^_^

Określić może ile miesięcy chowa i ile mu tego idzie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez lukasz2347
      Czy wie ktoś gdzie na necie można znaleźć arkusze z tej olimpiady z odpowiedziami????
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam wszystkie Panie i Panów będących w związkach małżeńskich i nie tylko, w końcu nikt nam tu nie będzie wytykał co robimy w tematach dla Panien i Kawalerów, tu możemy swobodnie pisać o wszystkim i o niczym. Zachęcam do pisania.
    • Przez KarolinaNowicka
      Centralne Targi Rolnicze 2017 + IV Forum Sektora Wołowiny
      Kto się wybiera??? 

      Podobno są dofinansowania do autokarów, ktoś coś wie?
      Pozdrawiam!
    • Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
       
    • Przez ciszu
      Witam serdecznie,
       
      Zwracam się do Was z prośbą, ze względu na wysoką rozbieżność i dezinformacje co do śladu wodnego dla wyprodukowania kg mięsa wołowego. 
      Proszę Was o potwierdzenie  czy prawdą jest, aby wytworzyć kg wołowiny należy zużyć w całym procesie produkcyjnym aż 21 829 razem (szara, niebieska, zielona)?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v