Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Co rozumiesz, że wałek łapie dom?? Spalanie  MF będzie oczywiście większe z uwagi na większe dawki do silnika bo to większy silnik oraz cięższy ciągnik (zakładam, że tak o połowę około). Być może remonty były by rzadsze ale do naprawdę takiej ultra lekkiej roboty jaką docelowo chcę robić tym ciągniczkiem czyli te koszenie trawki czy odśnieżanie pługiem to tej mocy w zupełności by wystarczyło z T25 (a nawet jeszcze sporo zostało)... Dlatego chcę jak najmniejszy ciągnik żeby później uniknąć kosztów niepotrzebnych eksploatacji.

ps. jeszcze panele PV na dach trzeba będzie podać - zapomniałem:) jakieś trzydzieści sztuk aby nie nosić po schodach i jeszcze później po drabince przez wyłaz dachowy z tym się przeciskać - w zasadzie to nawet niemożliwe będzie - konstrukcje wsporcze tak samo...

Edytowane przez romanewas
Opublikowano

Taka niepisana zasada - czasem im więcej chcesz zaoszczędzić , tym więcej będzie to kosztowało

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, kopin napisał:

rozumiem że wszystko sam robisz,panele też sam zakładasz

szacun kolego z takimi umiejętnościami;-)

Akurat jestem z wykształcenia elektrotechnikiem i szczerze mówiąc nie miał bym większych problemow z instalacją PV. Sam też robię sterownik do kaskadowego połączenia PC (powietrznej czyli trzeba podać jednostkę zewnetrzna na dach;) z piecem kondensacyjnym gazowym. Jak kogoś interesuje taka redundacja to zapraszam na priv. Dodam, że obecnie mamy nowy program dotacji "czyste powietrze" czy jak to się tam zowie i można dostać do 53tys PLN dotacji/pozyczki na panele, pompy ciepła, dobre piece kondensacyjne itd. Z uwagi na warunki otrzymania dotacji/pożyczki niestety trzeba skorzystać z usług firmy i instalacyjnej tak więc niestety sam tego nie będę mógł zrobić;). Ale to jest zupełny off-topic...

52 minuty temu, Agrest napisał:

Taka niepisana zasada - czasem im więcej chcesz zaoszczędzić , tym więcej będzie to kosztowało

Ok ale ja wcale nie zamierzam oszczędzać tam gdzie to nie ma sensu. Natomiast akurat oszczędny ciągnik skrojony do moich potrzeb jest zasadna oszczędnością biorąc pod  uwagę później jego wieloletnią eksploatację... Poza tym nie zamierzam kupować najtańszego TURa czy łózki albo masztu - a wręcz sprzęty z górnej półki gdyż tutaj nie można oszczędzać.

Opublikowano

Skoro chcesz oszczędzać to najmij sąsiada co ma duży ciągnik z konkret turem, rozładuje auto z blokiem, resztę niech się martwi wykonawca. W razie co to na dzień dwa najmiesz dźwig poda co potrzeba i po sprawie 

• Like 1
Opublikowano

No w promieniu kilkunastu km nie ma sąsiadów z ciągnikiem z TURem. Nawet z ciągnikiem będzie lipa;( To jest Gdynia - może nie centrum miasta ale najbliższe pola są dość daleko... Ewentualnie coś mogę kombinować z jakimś dźwigiem/HDS ale przykładowo jak pisałem wcześniej - ENERGA da mi zezwolenie na pracę moim ciągnikiem przeze mnie (jestem osobą uprawnioną - kwalifikacje SEP). Każda inna maszyna będzie się wiązać z nową papierologią - zezwolenie na pracę po przygotowaniu instrukcji operacyjnej, itd, itp. Kupa roboty jak by nie było :( To ja już wolę się pomęczyć z tym moim złomem jakoś niż w to się bawić...

Opublikowano

Własciwie to nie wiem o co Ty pytasz,bo z tego co piszesz to tego nie chcesz tamtego też ,tego nie możesz i tamtego też ,a resztę masz już przemyślaną .Więc działaj  i rób zgodnie ze swoimi pomysłami;-)

Opublikowano (edytowane)

Pytam gdyż po to jest to forum aby wymienić idee, pomysły, wyjaśnić wątpliwości z użytkownikami tego forum. Sam mam różne pomysły ale chętnie słucham pomysłów oraz uwag innych użytkowników. Przecież nie mam zamiaru odkrywać Ameryki na nowo:)

Przykładowo dzięki Wam podjąłem decyzję o sprzedaży T25 gdyż jest za lekki do tych prac oraz porzuciłem ideę pracy przednim TURem. Teraz myślę o zastosowaniu masztu do tej pracy. Tak samo ideę kopania w ziemi łyżką na TURze chyba sobie podaruję...

Jeśli C360 3p taki zły to może MF 135 albo ostatecznie MF 255?? Porównywalne ciężarem i mocą ciągniczki. Co koledzy na to? Z tego co widzę na TUZie jest 100/200KG lepiej niż w C360 3p. Ktoś coś wspominał, że w Ursusie hydraulika do bani. A w MF będzie dużo lepsza? Tylko, że wydajność pompy w URSUSIE jest o połowę lepsza niż w MF 135??

Opublikowano

Znajomy ma TURa na MTZ i jak mu przyszło porównać ziemię na podwórku przy budowie garażu to zwątpił i zadzwonił po koparkę. Znowu drugi ma C360 z TURem i sporo tym ziemi przerzucił ale jak dla mnie to męka a nie praca więc nie wyobrażam sobie robić to T25. Według mnie do TURa musi być ciągnik 4x4 żeby jakoś tym pracować w ziemi bo do samego przewożenia niezbyt ciężkich rzeczy to i ten Władek styknie.

Opublikowano

Ruskiem palety pustaków za chiny nie podniesiesz. U mnie jest pompa nsz16, wszystkie 8 obciążników na przodzie i palety całej nie podnosi, mam maszt 3.4m. Natomiast pół palety dźwiga bezproblemu na pełną wysokość wiadomo, że nie można jeździć z tak podniesioną paletą po podwórku, ale podjechać na tyle do przodu czy do tyłu żeby można było zdjąć lub postawić to tak. Ruski ma za mały zbiornik oleju, żeby podniósł wyżej to jeszcze zależy od siłownika w maszcie, ale u mnie muszę mieć olej na max. żeby podniósł do końca. Maszty z 2 siłownikami odpadają, chyba że chcesz robić dodatkowy zbiornik na olej.

Opublikowano

Dziękuję - to potwierdza mnie w decyzji o zmianie ciągnika z T25 na coś większego. Najlepiej by było 4x4 ale to już spory koszt więc prace w ziemi sobie odpuszczę. Jedynie nawożenie żwiru do wykopu chciał bym wykonywać (płytki wykop). Czy taki 2 tonowy ciągnik na oponach balonowych z przodu ale 2WD da radę czy się zakopie raczej? Może z tyłu maksymalnie duże opony założyć także (w sumie przydało by się to do trawy koszenia potem aby jej nie poniszczyć)?

Opublikowano

Stary najmij koparko ładowarkę i tyle. Kombinujesz jak kon pod górkę. A twój jakiś tak wpis ze bierzesz 200m2 jakiegoś panela i producent powinien sie postarać to śmiech na sali. Jestem z branży budowlanej i 200m2 to jest nic.  

Opublikowano (edytowane)

Chyba młody jesteś patrząc po nicku i nie kumasz, że swoje to swoje a nie najmij. Nie najmę bo nie mam w pobliżu takich maszyn a dowozić np z wypożyczalni (Ramirent) to jest dopiero kłopot - jeszcze za lawetę trzeba zapłacić i to nie 100pln!

A jeszcze musisz po to pojechać i nie daj boże akurat w dniu dostawy nie będzie dostępnego sprzętu a TIR jedzie i nie będzie czekać. To będę się zajmować poszukiwaniem sposobu na rozładunek zamiast robotą - dziękuję ale NIE.

Opublikowano

Nick jak zakładałem konto odzwierciedlał wiek, teraz nie. Sam pisałeś ze to Gdańsk czy Gdynia wiec nie wciskaj kitu ze nie ma koparko-łdowarki, tylko pomysł o tym ze jak przewrócisz tego Władka to mozesz stracić duzo więcej jak 100-1000-10000 bo życie. Sam mam ciagnik który wazy ponad 6 ton z tylu balast tona i jak mam pełen krokodyl obornika to na nierównym potrafi niezłe bujnac a a nie mam na wysokości 5 metrów tylko 1,5-2   A na wyskosci jaka chcesz uzyskac to działa niezła dźwignia a Władek jest lekki wiec byle nierówność moze ała.

Opublikowano (edytowane)

Ok kolego sorry ale temat Władka nieaktualny - pisałem, że do żyda już poszedł. Założyłem już drugi w dziale MF bo tak tu koledzy sugerowali, że to lepszy ciągnik niż C 360 3p do moich potrzeb. Szukam teraz odpowiedniego...

ps. co do najmu to w teorii wszystko pięknie a jak ma być coś na czas to się okazuje, że się właśnie zesrało i d*pa - mam w plecy koszty, nerwy itd. To już moja nie pierwsza budowa więc znam to z autopsji!