Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli mam posiane 1,5ha nostrzyku białego do EFA to czy mogę także zaznaczyć płatność ekologiczną?

jest to jedyna uprawa ekologiczna w gospodarstwie

Edytowane przez Majster96
Opublikowano (edytowane)

Dopasowaliśmy MKO do tych żółtych kresek  zeby sie nie czepiali i bledow nie ma juz ale dlaczego w sumie mam teraz mniej niz w poprzednim roku skoro u mnie nie bylo zadnych zmian w dzialkach?

na jednej z dzialek róznice mam 10arow takze trochę jest i tj w ub roku powierzchnię łączną deklarowaną mielismy 12,48 teraz 12, 34 (calkowity obszar 12,39)

W podsumowaniu całkowita powierzchnia deklarowana działek ma być zgodna z  łączną powierzchnią deklarowaną?

Edytowane przez katk5341
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.04.2019 o 12:49, Majster96 napisał:

Jeżeli mam posiane 1,5ha nostrzyku białego do EFA to czy mogę także zaznaczyć płatność ekologiczną?

jest to jedyna uprawa ekologiczna w gospodarstwie

to nie jest takie proste, że sobie odhaczysz płatność i już:

https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2019/WPRE/3_EKO_2019_ogolne_zasady.pdf

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/dzialanie-rolnosrodowiskowo-klimatyczne-oraz-rolnictwo-ekologiczne-w-2015-roku-projekt-prow/dzialanie-11-rolnictwo-ekologiczne-kampania-2019.html

Edytowane przez Freeman
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 27.03.2019 o 12:48, robert55555 napisał:

Jak wyrysujesz geometrie dla uprawy i wybierasz roślinę z słownika, to pod spodem masz "Wnioskowane płatności" i tam odhaczasz płatności JPO i ONW

Dzięki za pomoc czy mogę jeszcze prosić bo chciałbym wysłać dziś wniosek,na instrukcji pisano by w podsumowaniu sprawdzić rozbieżność

całkowitą powierzchnię z łączną powierzchnią deklarowaną i tym samym mam 

12,39całkowitej  w podsumowaniu łączna powierzchnia deklarowana 12,34 w tym obszar ONW 9,22 i nie wiem czy wszystko w porządku.

Jak to sprawdzić odjąc 12,34- 9,22(ten obszar ONW) to mi wyjdzie róznica?

Na jednej dzialce nie ubiegałem się i ma ona 3,37 (wtedy z tą róznicą by się NIE zgadzało) 

Opublikowano

Czytam kilka stron i nie mogę znaleźć nic o dodawaniu działek nigdy nie zgłaszanych do dopłat ,może mi ktoś to wytłumaczyć jak to zrobić 😏

Opublikowano (edytowane)

Bo Ci się nie chce szukać. :D Dodajesz działkę referencyjną, potem kopiujesz granice ewidencyjne, lub rysujesz faktyczną granicę i zgłaszasz rozbieżność; wpisujesz że działka nie ma ustalonego MKO. Nie można kopiować MKO, bo go nie ma, ale Ci ustalą później i dopłaty dostaniesz. Olej komunikat o błędzie, bo przy rozbieżności zawsze się generuje. Potem uprawa i płatności o jakie się ubiegasz. Przerabiałem to w zeszłym roku; sprawdzone. ;)

Edytowane przez lem1991
Opublikowano (edytowane)

1. Najpierw trzeba dodać działkę. Można to zrobić na dwa sposoby, jeśli znacie numer teryt (długi numer np. 146510_8.0309.24/16 znajdziecie go np. na mapach przysyłanych z agencji) to korzystacie z lupy (pierwsza od góry funkcja w zakładce mapa), wpisujecie numer działki, wyszukujecie i dodajecie do wniosku. Jeśli wiecie gdzie jest na mapie to trzeba włączyć funkcję dodaj działkę (chyba czwarta od góry) i kliknąć na działkę. którą chcecie dodać.

2. Zakładam, że skoro działka nie była zgłaszana, to nie ma wyznaczonego mko. W takiej sytuacji po dodaniu działki trzeba skorzystać z funkcji rysuj uprawę. Rysujecie tak jak uprawiacie i jak zakończycie rysowanie pojawi się okno, w którym trzeba wybrać opcję "dodaj rozbieżność".

3. Deklarujecie uprawę i płatności.

4. Wracacie do zakładki wniosek i odszukujecie sekcję rozbieżności (chyba ostatnia od dołu). Dodajecie opis do rozbieżności (dla jednej działki może być kilka rozbieżności, zależy w ilu miejscach wyrysowaliście poza mko, do każdej trzeba dodać opis). Opis typu: "działka została przywrócona do użytkowania, jesienią 2018 zaorano i zasiano żyto", albo "zakrzaczenia wykarczowano i obecnie uprawiane jest tam..." Generalnie co się tam zadziało, że chcecie dopłaty.

5. Nie pamiętam, ale jeśli działka o danym numerze się znajduje w ewniosku to powierzchnia wyrysowana powinna się zaciągnąć do działek rolnych. Generalnie lepiej się upewnić czy po zadeklarowaniu jest w rolnych.

6. Jeśli dodawanej działki nie ma w ewniosku (wyświetla się na czerwono, może nie być najnowszych danych z ewidencji np po podziałach czy scaleniach) sytuacja jest bardziej skomplikowana. Zakładam że w tym przypadku tak nie jest.

7. Trzeba pamiętać, że każda poprawka wyrysu na takiej działce z rozbieżnością kasuje opis do rozbieżności i trzeba go w razie czego wpisać jeszcze raz.

Edytowane przez Freeman
  • Thanks 1
Opublikowano

Moja  działka ma tylko 0.3 ha to chyba sobie odpuszcze żeby jakichś błędów z tego nie było i nie będę dodawał 

Opublikowano
6 godzin temu, Freeman napisał:

6. Jeśli dodawanej działki nie ma w ewniosku (wyświetla się na czerwono, może nie być najnowszych danych z ewidencji np po podziałach czy scaleniach) sytuacja jest bardziej skomplikowana. Zakładam że w tym przypadku tak nie jest. 

Mam taką sytuację i co trzeba zrobić aby dodać działkę?

Opublikowano

Jak jest z tymi gospodarstwami do 10 ha gruntów ornych ,mam ponad 9 poddane do dopłat Ale kwalifikujących 11,47, To które mam brać pod uwagę?

Opublikowano

Liczą się wszystkie potencjalne grunty orne oprócz TUZ...jezeli nie podałeś wszystkich gruntów ornych  do dopłat to resztę wpisujesz jako nie zgłoszone i są wliczae  do ogolnej pow. gruntów ornych. 

Opublikowano

Tuz to wiem że się nie liczy ,A można jakoś się pozbyć z wniosku tych gruntów kwalifikujących ale nie zgłoszonych ? Bo to są już krzaki i tylko figurują we wniosku

Opublikowano

Skoro jest tam nieurzytek to należy to oznaczyć i opisać bo widać wcześniej nie opisywales dokładnie mapy i kwalifikują jako grunty rolne. 

Opublikowano
5 minut temu, ogarek napisał:

Skoro jest tam nieurzytek to należy to oznaczyć i opisać bo widać wcześniej nie opisywales dokładnie mapy i kwalifikują jako grunty rolne. 

Poprzedni właściciel składał na dopłaty A ja już nie i tak zostało , jak zmienię na nieużytek to nie będą te grunty kwalifikowane?

Dzwoniłem właśnie na infolinie i mogę usunąć część działki nie zgłaszanej do dopłat, jest tam opcja modyfikuj tak mi powiedziała miła Pani

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Czy wy też macie dziś jakieś problemy z aplikacją? Po zalogowaniu nie widzę roboczego zapisanego wniosku i nawet nowego nie mogę zacząć robić.

A czytałeś komunikat? 

Uprzejmie informujemy, iż od godziny 10:00 do godziny 16:00 w niedzielę (14-04)  aplikacje e-WniosekPlus (Wniosek przez Internet), Portal IRZplus, PA (Platforma Aplikacyjna) będą niedostępne.

Przerwa spowodowana jest koniecznością przeprowadzenia prac konserwacyjnych systemu.

Za utrudnienia uprzejmie przepraszamy.

• Thanks 1
Opublikowano

Nie miałem nigdzie takiego komunikatu właśnie. Jeżeli by był to bym nie pisał, była tylko informacja aby napisać na stronie agencji do pomocy technicznej czy coś takiego.

Jeżeli tak jest jak piszesz to ok, dzięki za informacje ;)

Opublikowano

Ja przed chwilą zrobiłem wniosek. Zapisałem w roboczych i wylogowałem się. Teraz chyba wszyscy siedzą w aplikacji bo nie może załadować.

A swoją drogą to podoba mi się teraz ta aplikacja. Bez czytania instrukcji się udało ekspresowo