Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Działka rolna nie uprawna... Możesz połączyć i zrobić uprawa mieszana jak to jest spójne- obok siebie.. 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
2 minuty temu, RoadRunner91 napisał:

Kurła... Ci to scali do JPO jak działka ma 2,83

No ale trzeba rozpisać co gdzie i ile na całości

3 minuty temu, ogarek napisał:

Rolna nie uprawna... Możesz połączyć i zrobić uprawa mieszana 

To później z ubezpieczeniem w razie w się nie zgodzi bo do mieszanej nie ma pomocy.

Opublikowano (edytowane)

Połącz z kartofla bo i tak za  ziemniak nie płacili... 😁

Zrób tak jak jest jak Roki napisał i tyle... Ogródek - uprawa mieszana 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

No trzeba rozpisać. Nie jest tak jak pisze Ogarek, bo uprawa mieszana to co innego, chociaż niektórzy tak robią i tak jak pisałem kontrolerzy przymykają na to oko. 

Jeżeli na danym obszarze żadna z roślin wchodzących w skład uprawy mieszanej (uprawianej w rzędach) nie pokrywa co najmniej 25%, uznaje się go za uprawę mieszaną, obszary, na których w główną uprawę wsiewa się drugą uprawę, uznaje się za obszary zajęte jedynie pod uprawę główną

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

To do tych 4 ary nie będzie dopłaty, bo działka uprawna powinna mieć 10 ary

No co ty gadasz jak jedna działka główna rozbita na mniejsze, jak byś podał pojedynczą działkę o takiej powierzchni to by nie było 

Podawane u mnie podobnie i zero problemów tym bardziej że ludziom ODR wpisywał ta uprawę mieszana jak ktoś miał ogródek bo co innego tam można wpisać

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, RoadRunner91 napisał:

No trzeba rozpisać. Nie jest tak jak pisze Ogarek, bo uprawa mieszana to co innego, chociaż niektórzy tak robią i tak jak pisałem kontrolerzy przymykają na to oko. 

Jeżeli na danym obszarze żadna z roślin wchodzących w skład uprawy mieszanej (uprawianej w rzędach) nie pokrywa co najmniej 25%, uznaje się go za uprawę mieszaną, obszary, na których w główną uprawę wsiewa się drugą uprawę, uznaje się za obszary zajęte jedynie pod uprawę główną

Dziecko to Tyczy się  uprawy rzedowej.... 

Od 2018 roku za jedną uprawę – uprawę mieszaną - zostaną uznane obszary, na których prowadzone będą obok siebie odrębne uprawy, z których każda (np. marchew, pietruszka, seler, itd.) ma powierzchnię mniejszą niż 0,1 ha (ich łączna powierzchnia może być większa od 0,1 ha).13 lut 2018

14 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tylko że ogród nie łączy się z kartoflami bo przedziela pszenżyto.

Roki ci wytłumaczył i jak nie chcesz łączyć to rozpiszisz i  tyle.. To idzie w jedną działkę rolna i tak 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

@ogarek Tak, ale samo pszenżyto ma więcej niż 10 arów.

Czyli, albo wymalujesz sam ogród jako uprawę mieszaną, albo dołączysz go do pszenżyta. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

.. Tak.. To jest naciągane... Wiec ja bym to rozpisał i tyle jak mówi Roki 

Dopisywałem kartofle do trawy i do warzywniaka... Wsio razem i tyle-uprawa mieszana ... Bo było to wszystko na działce 10 ar... Na inej rozpisywałem bo było łącznie 3,5 ha.... kukurydza 3,4 ha... ziemniaka kilka rządków i trochę trawy.... Też to problem z pomiarem i wstrzeleniem się w powierzchnię tak mała... Wiec robiłem kukurydza i uprawa mieszana.... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Piszesz sobie przykładowo

A - JPO - 2.83

A1 - pszenżyto - 2.69

A2 - ziemniaki - 0.10

A3 - uprawa mieszana - 0,04

Wyrysowujesz wszystko na mapie i co zgadza się, nic trudnego. Działka główna A ma więcej niż 0,10 ma i wszystko pasuje.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Bo tu tak mi teraz wyszło na działce 2.83 ha że mam

10 ary ziemniaków 

4 ary ogrodu

2.69 pszenżyta

I tak myślę co by dać

2.73 pszenżyta a ogrodu nie wpisywać wogóle.

Można tak?

Możesz tak wpisać. 

Możesz też wpisać tak jak napisał kolega @Roki212. Twój wybór.

Opublikowano
2 godziny temu, pit17 napisał:

Chyba co 3 lata

Panowie to ze zgodnie z agrotechniko lubina najczesciej co 3 lata to ja wiem, mi chodzi o to jak to jest z doplatami czy nie przyczepio sie jak ta sama uprawa bedzie 4 raz pod rzad. 

Opublikowano
5 godzin temu, daroo9876 napisał:

Panowie to ze zgodnie z agrotechniko lubina najczesciej co 3 lata to ja wiem, mi chodzi o to jak to jest z doplatami czy nie przyczepio sie jak ta sama uprawa bedzie 4 raz pod rzad. 

Ta samą roślina może być zgłaszana co roku do dopłat na tym samym stanowisku. Kasę z dotacji dostaniesz. Mi chodziło że uprawa po 3 lata na tym samym stanowisku doprowadza do zaszkodzenia. Częsta uprawa łubinu po sobie prowadzi do „wyłubinienia” – utraty urodzajności gleby na wskutek pojawienia się inwazyjnych bakteriofagów odpowiedzialnych za niszczenie brodawek i porażenie chorobami zgorzelowymi.

Opublikowano
Dnia 16.04.2020 o 21:18, rolnik34 napisał:

Chwal pis za wybite zdrowe swinki  chamstwo a dziki dalej biegajo

To zasługa PSL nie wiem gdzie te dziki bo mam groch tuż przy lesie i nie ruszony

Opublikowano

Ja nawet jeszcze dopłat nie mam naliczonych, pani twierdzi że strasznie ich Cisna żeby się do końca kwietnia wyrobili z decyzjami ale czarno to widzę. Jeszcze nawet złotówki z pola nie dostalem

Opublikowano

Czy jeśli na jednej działce mam posiany łubin wąskolistny niebieski (Karo) i wąskolistny biały (Kalif). Jeden i drugi na ziarno to mogę go po prostu zgłosić jako łubin wąskolistny na nasiona czy muszę go dzielić?