Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A skąd wiesz, że pracownicy BP robią  kontrole krzyżowe działek nie zgłoszonych do płatności ?. Po co by to mieli robić, skoro to do niczego niepotrzebne, a myśląc logicznie mogłaby to zrobić za nich aplikacja e-wniosek. Nie spieram się tylko pytam.

Jeśli ktoś miał działkę wpisaną do płatności w 2018 r, ale w tym ją usunął i zapisał wniosek wersji roboczej, lub go wysłał, to w przypadku gdy w tym roku ktoś inny ubiega się o dopłaty do niej, błąd się nie generuje. To tak do wiadomości.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, lem1991 napisał:

@robert55555  Zrobiłem taką próbę; najpierw wypełniłem wniosek komuś i ten ktoś miał jedną działkę referencyjną, której nie kazał zgłaszać do płatności, i tak na próbę wstawiłem ją do swojego wniosku i błąd się nie wygenerował. Spróbuj, przekonaj się sam. 

Chlopie przeczytaj o czym mowa ...zrob to kilka razy bo ewidentnie nie rozumiesz o czym dyskusja ....niby cos wiesz gdzie dzwonia tylko .....

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

@lem1991 pracownicy BP robią kontrolę działek które rolnicy tacy jak ja , ty i inni użytkownicy zgłaszają we wniosku. Rolnicy zgłaszają we wniosku działki ewidencyjne które użytkują rolniczo, np działki nie zgloszone(brak dopłat, powód braku dopłat powierzchnia jest ,np 0,09 ha czyli dzialka taka nie spełnia definicji działki rolnej- min.0.10ha.), jak również i działki zgłoszone do dopłat. Po co są działki nie zgłoszone do dopłat:

1. Nie spełnia definicji działki rolnej,

2. Ktoś nie chce z niej dopłat(taki wybór ma rolnik).

3 itp.

Rola pracowników BP jest odnieś do danych zawartych we wniosku/wnioskach rolnika/rolników i przyznać dopłaty. Jednym z mechanizmów kontroli jaką robią pracownicy BP jest właśnie kontrola krzyzowa działek.

Wiesz co to jest RMG?! We wniosku RMG  warunkiem uzyskania kasy jest SO mniejsze niż 10000. I daje przykald zastosowania działek, tzn powierzchni niezgloszonej we wniosku. Rolnik ma SO 9500 więc się kwalifikuje na kasę, ale w trakcie obsługi wniosku RMG wychodzi że jest właścicielem np 20 działek ewidencyjnych o powierzchni mniejszej niż 0.10 ha. Więc ich we wniosku obszarowym nie deklarował (powód brak doplat i więcej czasu na wypełnienie wniosku by mu to zajęło). Miał na tych działkach posadzona borówkę. I w trakcie obsługi RMG wyszło że ma takie działki i te działki dają np.SO 20000. Więc łączne SO miał 29500 więc kasa z RMG mu się nie należy. To jeden z przykładów do niezgloszonej powierzchni.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Średnio mnie przekonałeś. Co ma RMG wspólnego z e-wnioskiem ?. Podam przykład. Sąsiadka pobierała rentę strukturalną, pole 1ha , przekazała synowi, który pracował zagranicą, ona dalej sama na nim robiła, a dopłaty do tych działek w tym czasie brał jej siostrzeniec, i nikt się nie zorientował, bo pole było przepisane na syna i to było dla agencji wiążące, a nie jakieś tam dopłaty. Przypuszczam, że w RMG jest tak samo. Inny przykład; moja ciocia, dała mi w zeszłym roku dwie działki poniżej 10 ar przylegające do moich, a sama składała oświadczenie, te dwie działki miała wpisane do referencyjnych (dostała mapki), i nikt się nie czepiał (dostałem dopłaty na nie). Może ten pierwszy przykład nie jest najlepszy, ale już drugi obala Twoją teorię.

Rozumiem o czym pisałeś wcześniej, że syn widzi błąd w kontroli krzyżowej działki na którą rok wcześniej ojciec pobierał dopłaty i jej jeszcze nie usunął w tym roku, mimo że nie zamierza ubiegać się o dopłaty do niej, to w agencji już tej działki u ojca nie widzą. Ale chyba wiesz że nie o to mi chodzi.

Edytowane przez lem1991
  • Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał:

Tak zrobiłem, tak też zasugerowano w biurze agencji.  

Głupota słuchać poprawności politycznej panów z Agencji. Z góry wiadomo było, ze Ci tak powiedzą, bo sugerują się tym że tą działkę użytkują ktoś inny. Ja bym  tak zrobił; zapisał wniosek w wersji roboczej, lub nawet wysłał (bez tej działki), i w ostatnim dniu składania wniosków dopisałbym ją do swoich, wtedy miałbyś pewność, że tamci nie ubiegają się o dopłaty do niej. Jeśli tylko jedna strona ubiega się o dopłaty do danej działki, to nikt nie będzie pytał kto uprawia, grunt że jest w dobrej kulturze rolnej.

13 godzin temu, ogarek napisał:

Chlopie przeczytaj o czym mowa ...zrob to kilka razy bo ewidentnie nie rozumiesz o czym dyskusja ....niby cos wiesz gdzie dzwonia tylko ....

Chyba nie potrafisz pogodzić się z tym, że wszyscy zwracają się o pomoc do Roberta. Rozumiem, że to ciężki czas dla Ciebie, ale musisz się z tym jakoś pogodzić, że twój czas minął, że przyszli inni, mądrzejsi. Nawet stary pies gdzieś się zaszywa, żeby w samotności spędzić ostatnie chwile, ale Ty nie byłbyś sobą, gdybyś nie ujadał do końca.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, lem1991 napisał:

Średnio mnie przekonałeś. Co ma RMG wspólnego z e-wnioskiem ?. Podam przykład. Sąsiadka pobierała rentę strukturalną, pole 1ha , przekazała synowi, który pracował zagranicą, ona dalej sama na nim robiła, a dopłaty do tych działek w tym czasie brał jej siostrzeniec, i nikt się nie zorientował, bo pole było przepisane na syna i to było dla agencji wiążące, a nie jakieś tam dopłaty. Przypuszczam, że w RMG jest tak samo. Inny przykład; moja ciocia, dała mi w zeszłym roku dwie działki poniżej 10 ar przylegające do moich, a sama składała oświadczenie, te dwie działki miała wpisane do referencyjnych (dostała mapki), i nikt się nie czepiał (dostałem dopłaty na nie). Może ten pierwszy przykład nie jest najlepszy, ale już drugi obala Twoją teorię.

Rozumiem o czym pisałeś wcześniej, że syn widzi błąd w kontroli krzyżowej działki na którą rok wcześniej ojciec pobierał dopłaty i jej jeszcze nie usunął w tym roku, mimo że nie zamierza ubiegać się o dopłaty do niej, to w agencji już tej działki u ojca nie widzą. Ale chyba wiesz że nie o to mi chodzi.

Odnośnie 1 przykładu, który podałeś:

Istotą płatności obszarowych jest przyznawane finansowania osobie, która rzeczywiście uprawia grunty rolne. Dopłaty nie są przewidziane dla właścicieli, którzy dysponując jedynie tytułem własności, nie zajmują się produkcją rolną.ARiMR w płatnościach bezpośrednich nie nakazuje podpinać(pokazać) aktu notarialnego pod wniosek, żeby przyznać dopłaty!!!!!

Odnośnie 2 przykładu, który podałeś:

To że twoja ciocia dostała mapki, nie oznacza że deklarowała dwie działki we wniosku. Ktoś kto deklarował działki z lasami też dostanie mapki(załącznik graficzny i wpis do wniosku).

Zakładam że miała je wpisane w 2017 roku we wniosku i ktoś(pracownik BP) wprowadzał jej oświadczenie w 2018 mógł tych działek nie wpisać do Ewniosku plus, dlatego nie wystąpił konflikt kontroli krzyżowej w aplikacji w jakiej pracują pracownicy BP.

To co napisałem jest 100% prawda i poparta przepisami.

Nie wiem czy zauważyłeś, że jak forumowicz poruszy jakiś temat to przedstawiam jak rozwiązać ten problem, ale jak nie jestem pewien to odrazu pisze o tym!!!

1 godzinę temu, lem1991 napisał:

Głupota słuchać poprawności politycznej panów z Agencji. Z góry wiadomo było, ze Ci tak powiedzą, bo sugerują się tym że tą działkę użytkują ktoś inny. Ja bym  tak zrobił; zapisał wniosek w wersji roboczej, lub nawet wysłał (bez tej działki), i w ostatnim dniu składania wniosków dopisałbym ją do swoich, wtedy miałbyś pewność, że tamci nie ubiegają się o dopłaty do niej. Jeśli tylko jedna strona ubiega się o dopłaty do danej działki, to nikt nie będzie pytał kto uprawia, grunt że jest w dobrej kulturze rolnej.

Chyba nie potrafisz pogodzić się z tym, że wszyscy zwracają się o pomoc do Roberta. Rozumiem, że to ciężki czas dla Ciebie, ale musisz się z tym jakoś pogodzić, że twój czas minął, że przyszli inni, mądrzejsi. Nawet stary pies gdzieś się zaszywa, żeby w samotności spędzić ostatnie chwile, ale Ty nie byłbyś sobą, gdybyś nie ujadał do końca.

Tu taj nie masz racji, wiele osób pracujących ma bardzo dużą wiedze i "poświęcają" się dla nas rolników. Moim zadaniem NIE jest ich bronić czy wychwalać pod niebiosa, bo jak wszędzie tam też znajdzie "czarna owca", która swoim działaniem/zachowaniem wystawią złą reputacje pozostałym pracownikom.

To co proponujesz, jest "nieodpowiednie", dlatego zareagowałem na twój wpis.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@lem1991 kipsko radzisz, od lat 50-tych ten kawałek ziemi nie jest w użytkowaniu mojej rodziny. Ja nie widzę podstaw do jej zgłaszania i chciałem załatwić sprawę jak należy a nie łakomić się na wyłudzenie 100zł.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lem1991 napisał:

Dziecko drogie wyraźnie napisałem że czytaj co on pisze bo zeby zjadł na wypełnianiu wniosków i przestań udawać że coś wiesz jak nie doczytałes  i pouczać bo durnia z siebie robisz. 

Masz podstawowe braki wiedzy w ogólnych zasadach i obowiązkach i narobisz śieczki ludziom we wnioskach a potem będziesz pisał że to kto inny. Haha 

Czasem się udzielam jak robię wniosek i podpowiadam bo akurat jestem w temacie i znam ogólne zasady bo to podstawa.. Wiec daruj te odcinki bo sam blagales mnie o pomoc malorolny nierobie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Robert. Jeśli chodzi o przykład drugi, to jest tak; kto nie deklarował tych działek referencyjnych w zeszłym roku, to w tym już nie dostanie map. Wiem z autopsji, bo jeszcze przed SMG, pani z Agencji wyrzuciła mi je, twierdząc że to tylko taki biurokratyczny obowiązek , i w następnych latach nie dostawałem już tych mapek, a ciocia - jak mówię - znowu dostała mapki do tych dwóch.

A co do rady dla Agresta;  nie bądźmy bardziej papiescy od samego papieża, bo nawet J. Bazydło kosi księdzu (dla siebie) i ten bierze dopłaty. 

A Ty ogarek, ile mnie pamięć nie myli, też nie miałeś kiedyś nic przeciwko temu, żeby właściciel brał dopłaty (nielegalnie, niemoralnie, etc.), a nie faktyczny użytkownik. Pójdziesz do Agencji zapytać, to powiedzą żeś głupi jak but i nie umiesz czytać instrukcji.

8 minut temu, ogarek napisał:

Masz podstawowe braki wiedzy w ogólnych zasadach i obowiązkach i narobisz świeczki ludziom we wnioskach a potem będziesz pisał że to kto inny. Haha 

Spokojna twoja jajowata. Wrócą za rok szczęśliwi, uśmiechnięci. Tylko proszę Cię nie zgłaszaj tego nigdzie, bo to tylko 4 wnioski, zrobione za free. Zrobione to za duże słowo, raczej wysłane już gotowe.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Przestań już zmyslac bo niczego to nie zmieni. 

Jeśli coś dradzam to popieram to faktami i konkretne przepisy itp i jestem pewny że nie wprowadzam w błąd .... nie wiem to pisze ze się nie znam i proszę sobie doczytać bo ja nie będę za kogoś roboty odwalal i tyle 

Ty jesteś ignorantem który pisze ze gość nie chce działki wstawiać to mu nie wstawisz..... i ok, widać żeś taki sam baran jak on i nie znasz obowiązków i zasad a to podstawa żeby brać się za wypełnianie wniosków komukolwiek. 

Opublikowano

Gdzie znalazłeś przepis, że właściciel ma brać dopłaty, a nie użytkownik... chyba że marko-kolo to nie Ty.

Gość nie chciał wpisać działki do płatności, bo nie wjedzie ciągnikiem w bagno, ale w referencyjnych mu ją zostawiłem. Czytaj ze zrozumieniem.

Opublikowano

Nikt kto ma podstawowa wiedzę nie pisał tu tego i nie napisze bo to było wyjaśnione dawno temu. Więc się nie sil "znawco" od siedmiu boleści bo Ameryka dawno odkryta haha 

Opublikowano (edytowane)

Ksiądz będzie się spowiadał u biskupa, i nawet mu nie wspomni że zgrzeszył, a Agresta nikt nie zmusza, nie chce nie musi.Tylko to, że nie jest właścicielem i nie użytkuje tego kawałka, wcale nie jest większym przestępstwem, niż to co zrobił ksiądz Jarka. Ale tak se tłumaczysz; "no on jest jednak tym właścicielem, i tak po ludzku mu się należy". Jednak z prawnego punktu widzenia jest oszustem w sutannie.

2 godziny temu, ogarek napisał:

Wiec daruj te odcinki bo sam blagales mnie o pomoc malorolny nierobie. 

Błagałem? xD Personalnie zwracam się tylko do Roberta, może kiedyś tam o coś pytałem ogółu, a Ty akurat chciałeś się wykazać, połechtać swoją próżność. Poza tym nie schlebiaj sobie, bo nie Ty odpowiedziałeś, tylko marko-kolo. :P

A tą moją propozycje przemyślałeś ?. Pisałeś kiedyś, że nie musisz już nic robić dla pieniędzy, tylko po to żeby się rozwijać, mieć satysfakcję, wniósłbym te 5 ha ugoru w posagu i byś się dalej rozwijał. :P

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Kos dalej ugoruy  dziadom i nie zwracaj du..... y haha

Temat o doplatach więc koncz te zwidy i poczytaj przepisy bo widać spore braki. Hehe 

Opublikowano
Dnia 18.04.2019 o 18:14, lem1991 napisał:

A skąd wiesz, że pracownicy BP robią  kontrole krzyżowe działek nie zgłoszonych do płatności ?. Po co by to mieli robić, skoro to do niczego niepotrzebne, a myśląc logicznie mogłaby to zrobić za nich aplikacja e-wniosek. Nie spieram się tylko pytam.

Aplikacja do kontroli administracyjnej to robi. Niezależnie od tego czy działka jest tylko podana we wniosku, czy podana jako niezgłoszona, czy zadeklarowana do płatności, w kontroli pojawi się błąd, że działka jest we wnioskach dwóch lub więcej rolników.

Ewniosek nie służy do kontroli administracyjnej, informacja o kontroli krzyżowej w tej aplikacji jest dla rolników.

• Like 2
Opublikowano

Skąd wiesz jak to wygląda od kuchni, pracowałeś tam, czy tylko domniemywasz ?. Na mój rozum, mogą korzystać z tej samej aplikacji, tylko po terminie przyjmowania wniosków wyłączają z kontroli krzyżowej dane z 2018 r. Gdyby mieli możliwość sprawdzania działek niezgłoszonych, to pewnie też by to udostępnili w e-wniosku. To tylko przypuszczenia, takie jak Twoje, chyba że pracujesz w BP i wiesz co w trawie piszczy. 

A jak wyjaśnisz przypadek z działkami mojej ciotki ?.

Opublikowano (edytowane)

@lem1991 to co ja napisałem i inni użytkownicy odnośnie powierzchni niezgloszonej i kontroli krzyżowej to jest prawda. Sam pisałeś że mam wiedzę a teraz twierdzisz inaczej to w końcu jak to jest z moja wiedza? Mam ją czy jej nie mam?

Rolnicy używają aplikacji ewniosek plus do zglaszania działek do dopłat. Pracownicy BP mają aplikacje o nazwie Ajax(oparta ma oprogramowaniu "Java", mieli kiedyś (do 2014roku) aplikacje ZSZiK(zbudowana na opragramowaniu C). Te informacje możesz znaleźć w internecie.

Każda z wymienionych wcześniej aplikacji miała możliwość kontroli krzyżowej działek podanych we wniosku. Sam wiesz i pisałeś że we wniosku podajemy grunty użytkowane rolniczo. Wyobraź sobie sytuację taka że jesteś pracownikiem BP i robisz KA( kontrolę administracyjna ) i masz przyznać kasę rolnikowi który zgłosił działkę we wniosku że ja użytkuje i chce dopłaty do niej a wyskoczył błąd kontroli krzyżowej że inny rolnik ma ta sama działkę w swoim wniosku i również ja użytkuje rolniczo! Obydwaj deklarują jednakową powierzchnię. 

Jaki mamy problem

Zgłaszają dwaj rolnicy ta sama działkę, o takiej samej powierzchni , takiej samej uprawie we wnioskach.

Sam wiesz że nie moze tak być! 

Dwaj rolnicy nie mogą użytkować jednocześnie tej samej działki!

To chyba jest logiczne!

Po wysłaniu do nich wezwań i po wstawieniu tych rolników do BP. Skaladaja korektę i odnosza do treści wezwania.

Twoja rola jako pracownika BP jest ustalenie kto faktycznie użytkuje daną działkę.

Jak ustalisz ktory rolnik użytkuje to dopiero możesz zatwierdzić wniosek/wnioski w kontroli KA.

Jeżeli użytkuje ten co składał ja do dopłat, to dostanie na nią kasę.

Jeżeli użytkuje ta działkę ten co ma ja w niezgloszonej powierzchni zadeklarowana , to on i tak kasy nie dostanie, ale sankcje będzie miał ten co ja podał do dopłat(że chcę na nią kasę).

Tak to wygląda w skrócie.

Jeżeli nadal mi nie wierzysz to mam dla ciebie mały eksperyment do zrobienia. Tylko na twoją odpowiedzialność.

Jeżeli składasz wniosek o dopłaty to w swoim wniosku dodaj działki wszystkie swojej ciotki, wrzuć je w powierzchnię nie zgłoszona a we wniosku tej ciotki (ktoś inny sklada za nią, jak dobrze pamiętam) i wrzuć je do dopłat i zaczekaj z pół roku i się przekonasz że miałem rację i inni użytkownicy co potwierdzali ta informacje. Zostań nie wiernym Tomaszem , który musi przejść ten etap w swoim życiu aby uwierzyć innym na słowo.

Nie wiem czy miałeś doczynienia z aplikacją ewniosek plus w 2018 roku. Było tak że rysując geometrię swojej uprawy musiales "przewinąć/przesunąć" aby ją w całości wyrysowac i zdarzało się tak że kliknoles na działkę sąsiada i aplikacja sama ja dodała do wniosku  z powierzchnią 0.00 ha i wierz mi na słowo lub nie (twój wybór) że aplikacja BP to też wyłapywała!

W tym roku występuje inny problem, otóż informatycy robneli się i przerzucają z aplikacji ewniosek plus do aplikacji Ajax dane rolników z 2018 roku. Wiadomo że to szybko naprawia. Też bym o tym nie wiedziak, zeby kolega wniosku o MŚ nie składał, tam mu wyszło zamiast żyta ma kukurydze, a kukurydzę miał na tych działkach w 2018roku.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

czy jeśli zakupiłem tydzień temu małe cielaki to mogę je zgłosić do płatności 2019, przemieszczenie już zrobione, nie wiem tylko czy poprzedni właściciel ich nie zgłosił na siebie, co w takim przypadku?

Opublikowano
3 godziny temu, lem1991 napisał:

Skąd wiesz jak to wygląda od kuchni, pracowałeś tam, czy tylko domniemywasz ?. Na mój rozum, mogą korzystać z tej samej aplikacji, tylko po terminie przyjmowania wniosków wyłączają z kontroli krzyżowej dane z 2018 r. Gdyby mieli możliwość sprawdzania działek niezgłoszonych, to pewnie też by to udostępnili w e-wniosku. To tylko przypuszczenia, takie jak Twoje, chyba że pracujesz w BP i wiesz co w trawie piszczy. 

A jak wyjaśnisz przypadek z działkami mojej ciotki ?.

Powiedzmy, że wiem. :)

Ewniosek nie ma żadnych funkcjonalności do kontroli, poza szczątkową informacją o krzyżówkach działek. Służy jedynie do złożenia wniosku.

W aplikacji do kontroli masz konkretne informacje chociażby o numerach gospodarstw z krzyżówki, powierzchni przecięcia geometrii itp. Poza tym kontrola to nie tylko działki. Musisz mieć chociażby informacje o zwierzętach: czy nie ma krzyżówek, czy spełniony jest warunek wieku, płci, gatunku, okres przetrzymywania, czy są pozgłaszane. Prócz tego mnóstwo innych informacji (chociażby sprawdzanie międzyplonów z poprzedniego roku i upraw w roku bieżącym) no i funkcjonalności umożliwiające naliczenie płatności i ewentualnych sankcji z uwzględnieniem wyników kontroli z poprzednich lat.

49 minut temu, adamn999 napisał:

czy jeśli zakupiłem tydzień temu małe cielaki to mogę je zgłosić do płatności 2019, przemieszczenie już zrobione, nie wiem tylko czy poprzedni właściciel ich nie zgłosił na siebie, co w takim przypadku?

Jeżeli poprzedni właściciel je zgłosił i spełnił warunki to dostanie płatność a ty sankcje za przedeklarowanie.

Wszystko zależy od tego z jaką datą jest zgłoszone kupno/sprzedaż. Okres przetrzymywania od złożenia wniosku wynosi 30 dni. Oblicz sobie do kiedy pierwszy właściciel musiałby trzymać cielaki zakładając, że złożył wniosek pierwszego dnia składania wniosków tj. 15 marca (wychodzi mi że do 14 kwietnia). Jeśli kupno jest z datą wcześniejszą to spokojnie możesz składać, jeśli nie to niestety jest ryzyko.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@robert55555 @Freeman Dzięki chłopaki. Przekonaliście mnie. To o czym piszecie to wyższa szkoła jazdy i nie każdy byle ogarek jest wtajemniczony w arkana. A przypadek z moją ciotką można wytłumaczyć w ten sposób że ona będąc w SMG nie musi deklarować wszystkich działek, których jest w posiadaniu, i przez to mogą być wyłączone z kontroli krzyżowej, mimo że je zgłasza.

@Freeman Kontrola krzyżowa nie generuje błędu w przypadku gdy te cielęta były już zgłoszone ?. Bo niby skąd ktoś może wiedzieć, czy nie przedeklarował, jeśli np. sprzedający nie był szczery.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

@lem1991 kontrola krzyzowa jest tez do płatności zwierzęcej(bydla i do krów). Jeżeli kupisz przed 14 kwietnia to dostaniesz kasę bo sprzedający i tak nie miał ich w siedzibie 30 dni od dnia złożenia wniosku. Później to los szczęścia. Chyba że ktoś w BP udzieli takie informacji. Życie bywa "okrutne" ale nikt nie mówił że będzie "idealnie dobre". 

Opublikowano (edytowane)

To znaczy że jesteś głupcem co zostało już wyjaśnione.. Haha

Kasę dostaje ten co spelni  warunki a nie kto pierwszy zgłosi.... Robert tłumaczy ci a ty dalej swoje zwidy 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Oczywiście  że nie ma takiej kontroli.  Za złożenie przez kolejnego innego rolnika danej sztuki do płatności są sankcje. 

Opublikowano
2 minuty temu, ogarek napisał:

To znaczy że jesteś głupcem co zostało już wyjaśnione.. Haha 

Znalazł się mądry od siedmiu boleści. Zwidy, omany i szklana kula.