Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak utrzymujecie ugory EFA w kulturze? Dzwoniłem do ARIMR i po długich namowach powiedziano mi że moge skosic chwasty.

Kłuci mi sie to jednak z "Na ugorach uznawanych za obszar proekologiczny obowiązuje: zakaz wysiewu i uprawy gatunków roślin na cele produkcyjne, w tym zakaz wypasu i koszenia"

Na wiosnę pole było zgruberowane, ale pózniej weszły chwasty i trawsko. Wyglądało to jak łaka. Skosiłem to tydzień temu rotacyjną.

Obawiam się czy w razie kontroli nie uznaja tego jako ugór a TUZ bo widać grube pokosy

Zgruberować jeszcze raz?

Opublikowano
20 godzin temu, KlimekPL napisał:

Czy pole zgłoszone jako "trawy na gruntach ornych" można zaorać w dowolnym momencie? Czy jednak te trawy muszą do któregos dnia zostać? 

Najpierw pytanie ile masz ha na go. Jak do 10 ha na go, nie ma problemu. Jak powyżej 10  ha na go to też pod warunkiem co tam będzie zasiane? Zawsze możesz powiedzieć że wyszły tobie i musiałeś zaorać. Jeżeli nie naruszy to % w dywersyfikacji upraw to nic się nie stanie.

Ważne termin każdej rośliny zgloszonej do wniosku powinna być do 31 lipca .

Dnia 23.06.2019 o 06:39, Kujawy1990 napisał:

Orientuje  się  ktoś  czy  można  zmienić  rośliny  w  międzyplonie   ścierniskowym

Tylko zmiana.

I padło na mnie żebym odpowiedział.

Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

Najpierw pytanie ile masz ha na go. Jak do 10 ha na go, nie ma problemu. Jak powyżej 10  ha na go to też pod warunkiem co tam będzie zasiane? Zawsze możesz powiedzieć że wyszły tobie i musiałeś zaorać. Jeżeli nie naruszy to % w dywersyfikacji upraw to nic się nie stanie.

Ważne termin każdej rośliny zgloszonej do wniosku powinna być do 31 lipca .

no ja bym chętnie zmienił z trawy na g.ornym na koniczynę czerwoną - piękna wyrosła choć nie zapowiadało się że będzie.

Opublikowano

Tak ale kasy nie dostaniesz bo już po terminie. W terminie mógłbyś to zrobić.

Opublikowano

pytanie tylko czy jest sens zmieniać? Bo czysta nie jest, bo jest kilka traw, na brzegu wylazł rumian, był tasznik. Czekam do 31 lipca i potem jak się nasiona wysypią idzie to skosić to będzie szedł basagaran i graminis aby została sama koniczyna na przyszły rok o ile nie wymarznie.

Opublikowano

Witam

Mam problem, a mianowicie - zostawiłem sobie kawałek pola (3.5ha) z myślą o siewie gryki. Co roku chciałem jakiś kawałek obsiewać czymś żeby monokulturę zbożowa troszkę przełamać. No i w tamtym roku był na kawałku lubin, a w tym chciałem sprawdzić te gryka i porównac jak, co będzie wychodzić. Plan był żeby tylko posiać i potem talerzowka, wapno, orka i na jesieni pszenzyto. No ale zwlekałem z tym siewem, bo się naczytałem, że bardzo łatwo wymarza. Na to pole rzadko się wybieram oglądać i długo tam nie byłem. Jak w końcu pojechałem na pole, uprawić pod siew, to się okazało, że chwasty tak poszły, że trzeba talerzowac. Talerzowka w częściach, przyszły sianokosy i dopiero złożyłem talerzowke. Jeszcze pierdylion jakichś mniej lub bardziej ważnych przyczyn by się znalazło, ale jak sądzę nie mają one kompletnie żadnego znaczenie. Tak czy siak wyjechałem sobie w pole z myślą, że walne 2razy talerzowka i w to wsieje, bo już i tak bardzo pozno, to tylko żeby w razie kontroli jakaś te grykę znaleźli na polu. No i pojechałem, a tam zonk. Powschodzilo masę pszenżyta z tamtego roku ( teraz już wiem czemu tak mało znalazło się na przyczepie) i od groma głuchego owsa. Tak czy siak, talerzowka tego nie uprawie do siewu. Można coś z tym fantem zrobic? Ściemniać, że była szybko posiana i wymarzyła i chwasty zagłuszyły? Cokolwiek da radę wykombinować, czy skończyć to talerzowac, zaczepiać pług i normalnie posiać jeszcze te grykę?

Opublikowano

Jeżeli nie ma za dużo chwastów i jesteś w smg oraz nie skladales wniosków np na rmg lub masz powyżej 10 ha i % głównej uprawy nic nie zmieni to zostaw to tak jak jest.

Opublikowano (edytowane)

@cantstop

@robert55555

Chwastów jest od groma + pszenżyto + owies głuchy (praktycznie na całej powierzchni, wszystko zdominował) pojechałem wczoraj i zrobiłem parę kółek talerzowka, ale jak zobaczyłem że nic to nie da, to zjechałem. No i bije się z myslalemi czy to teraz tak zostawić i w razie czego bronić się , że wymarzło, czy isc w koszta (które i tak pewnie byłyby mniejsze niż kara jeśli przyjadą na kontrol) i to skończyć talerzowac, zorac, uprawić, zasiać. Jeszcze do babki z odr się moze odezwę co ona poradzi. Teraz jak na to patrzę, to bym najchętniej skończył talerzowac, poczekal troche, rozsiał wapno, znowu stalerzowal, albo od razu zoral i czekał do wrzesnia do siewu.

A generalnie wygląda to tak, z tym że to pierwszy przejazd, potem jeszcze talerzowke trochę poprawiłem i zwiększyłem prędkość  więc lepiej to wyglada, ale i tak nie ma opcji żeby po dwóch przejazdach siac. Aha no i to od brzegu dalej do środka jest wieksze wszystko. 

IMG_20190705_213622-1024x768.jpg

IMG_20190705_213601-1024x768.jpg

Edit

A jeśli chodzi ogółem o uprawy, to do dopłaty mam ogółem koło 14ha tuz i 14.5 ornego, z czego 6.5 pszenżyto, niecałe 4.5 owies no i tutaj miało być 3.5gryki. Nie jestem w żadnych programach jeśli chodzi o grunty orne.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Rzadki tu na tym polu jestem, dłuższy czas nie byłem, dopiero pod koniec ubiegłego tygodnia, bo obok trawy kosiłem. No i złapałem się za głowę, co tam się odwaliło. Nie spodziewałem sie, że tak to poszło. Ale myślę dam szanse talerzowce, co ona zrobi. No ale jednak za duze, tyle że pod pług mógłbym nią zrobić. Tylko czy orac i siać, czy w razie kontroli próbować się bronić.

Opublikowano

Dwa razy talerzówka, siew nawozowym i płytko talerzówka. Jak jest odrobina wilgoci to po 4 dniach wejdzie, a pod koniec września zbierzesz plon

Opublikowano (edytowane)

Mi nie zależy na zebraniu plonu, tylko na spokoju w razie kontroli :) Chciałem sobie parę różnych roślin narazie popróbować jak będą wychodzić, żeby potem jakaś wybrać do zmianowania ze zbożem.

Właśnie tak też przez chwilę myślałem, żeby to zrobić tylko "dla oka", ale nie wiedziałem jak po siewie to załatwić, no bo ani zwykłym siewnikiem nie posieje, nie zabronuje tego, bo będę wyciągał, a talerzowka nie wiedziałem czy nie będzie za głęboko zrobione.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Zmień kąt natarcia talerzy i będzie. Gryka łatwo kiełkuje a dla pewności zwiększ normę wysiewu nawet do 120kg. Jeszcze pięknie doprawi pole.

Według mnie lepiej teraz posiać i tłumaczyć się że kupiłeś nasiona jak się okazało gryki suszonej w wysokiej temp. I wyszła zerowa zdolność kiełkowania. To akurat jest możliwe bo po sąsiedzku kolega dwa razy siał. Zwlekałeś z przesiewem bo nie masz doświadczenia i łudziłeś się że jeszcze wzejdzie.

Ja mam wsianą początkiem lipca po zlikwidowanych truskawkach.

Opublikowano

Do 120 nie da rady, bo mam na ~95kg/ha materiału :/

Muszę jeszcze talerz zmienić, bo jechałem po miedzy i chyba w kamień przyk*** i pękł jeden. Jeszcze ma padać dzisiaj, a wieczorem do roboty. Z to nie może być choć jeden rok, że wszystko się.na spokojnie robi, nic się nie pier** itd

Opublikowano

Tłumaczenia BKN nie intersują. Przerobiłem 2 lata temu. A nie da się zmienić w ugór w dopłatach?
Tam chyba jest że masz to utrzymać w czarnym ugorze. Ja dwa lata temu ciąłem to w czerwcu. Dla Ciebie wg mnie ideał, kończysz talerzowanie, siejesz wapno, mieszasz talerzówką lub bronami, wyjdą chwasty, glifosat i orka siewna i już (najlepiej to glifosan zmieszać ze starane i chwastoxem - taką mieszanką odzyskiwałem ugór po zakrzaczeniach leśnych).

Nie znam tego pola ale ja bym zaryzykował siew rzepaku (akurat lubię tę roślinę). Do 10-15 sierpnia spokojnie przygotujesz pole. Wapnowanie sobie odpuścić w tym roku bo rzepak nie koniecznie to lubi (różne opinie). Talerzówka, i po 10 dniach ponownie. Wybronować, powyciągać co wylezie i ściągnąć na kupę i wywieźć/spalić. To co wyrośnie w międzyczasie glifosatem i potem orka siewna i uprawki przedsiewne (zagęścić agregatem, bronami, wałem w zależności co masz i jaka gleba). W rzepaku metazanex+navigator i np graminis w górnych dawkach a przed zbiorem rundup i wtedy wapno pod zboże.

Opublikowano
3 godziny temu, Kujawy1990 napisał:

Orientuje  się  ktoś  czy w tym roku  też  można  składać  te  oświadczenie  o  wysianiu  EFA  ??  i  po 8 tygodniach  likwidacja 

Można 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Nikita_Bennet

Narazie jadę talerzowac, napisałem do babki z odr co można z tym fantem zrobic. Dziś raz stalerzuje, jutro po robocie drugi, a w poniedziałek zadzwonię do niej jak nie odpowie. 

Edit

Oddzwoniła pani z odr, powiedziała, że zrobi mi zmianę na ugór, a jak taperzuje to ok, to będzie jeden zabieg już wykonany i nikt się o nic nie przyczepi także chyba dziś stalerzuje raz, w poniedziałek drugi, poczekam aż zielsko odbije, polecę glifosatem, a potem wapno i orka.

Edytowane przez daron64