Skocz do zawartości

[Ursus C-330] Zestawy naprawcze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem jaki był może i hinduski ( napisali tylko import)

ale pretensje do nich - nie - myślse że nie bał bym się takowego zakupić normalnie w sklepie ale już nie uwierze żadnemu sprzedawcy na odległość.

Winny jest wyłacznie bezczelnny albo kompletnie niekompetentny sprzedawca z Polski- takie rzeczy powinny być surowo karane - tawar maiał być pełnowartościowy a miał wady widoczne gołym okiem.

o docieraniu co nieco słyszałem dzięki ale dzięeki za przypomnienie

Opublikowano

Kolego ten wał miał wady widoczne na zewnątrz,następny może mieć wady wewnątrz,które go osłabiają.

Znajomy kupił "tani" wał do T25 dwa lata temu,dwa tygodnie temu kupił następny,też hindusko-chiński,

bo tamten pękł.Niektórych ludzi nie da sie przegadać ale cóż,to twoje pieniądze.

Opublikowano
no niestety wykrakaliście koledzy wał przyszedł - przywiózł go kurier i od razu trafił( ja go nie oglądałem) do mechaniora a ten dzwoni do mnie dziś, że obejrzał ten wał jest on wadliwy - posiada rysy i chropowatości na czopach - normalnie wygląda jak mocno zużyty czyli zjechał by nowe panewki momentalnie. Taki to urok zakupów przez internet...

Kurier przywiózł mi niedawno trzy szyby, zapłaciłem ale gościowi że ma zaczekać póki nie otworzę paczki a on na to że jeśli pęknięta to wina nadawcy a ja na to że pan wiózł przesyłkę i zaraz kwita będę pisał o uszkodzeniach i pan to podpisze bo z podwórka nie wyjedzie. Gość zmiękł. Kuriera odsyła się jak sie obejrzy towar. Czasem warto od razu towar odesłać.

Co do nieuczciwej firmy - podaj od razu nazwę.

Co do Twojej sytuacji - ja bym nie kupił tak ważnej części silnika wysyłkowo bo dużo czasu schodzi aby ją wyjąć i włożyć do silnika.

Opublikowano

tak wszystko w swoim czasie - jak już zakończe ten deal i maszyna "stanie na nogi" poznacie szczegóły ale jak mówię póki co ten wał wraca skąd przybył i oby następny ale już z innej firmy przybył szybko i okazał się OK. trzymajcie kciuki bo jak nie to się chyba zastrzelę

Opublikowano (edytowane)

nowy wał ( polski) założony itd. no i w zasadzie ciągnik mam już na chodzie tj. silnik działa ale pojawił się kolejny problem którego wcześniej nie było- ciężko wchodzące biegi i dziwne działanie sprzęgła. Nie mam pojęcia co się stało ale przed naprawą te podzespoły działały gładko i bez najmniejszych problemów. A teraz wrzucenie biegu to mordęga- zgrzyt niesamowity przy tym zauważyłem też dziwny objaw działania sprzęgła. Mianowicie po jego wciśnięciu w pewnym momencie obroty na zegarze spadają do zera mimo, że silnik pracuje normalnie - co to jest i dlaczego wystąpiło to teraz- czy może to miec związek z naprawą- coś źle poskładane czy co bo sam juz nie wiem czy reklamować naprawę. Wychodzi na to, że oddałem ciągnik do naprawy niesprawny i po niej nadal taki jest tylko inaczej- niezłe jaja co?

Edytowane przez Zombi330
Opublikowano

pojęcia nie mam a jak to sprawdzić?

czy przy ropoławianiu silnika sprzęgło jest musowo ruszane bo moze wtedy coś nie tak poskłądał czy niekoniecznie?

O jeszcze jednym objawie zapomniałem spod skrzyni wycieka olej przekąłdniowy, przez taki otwór na dole kapie sobie a przedtem też tego nie było

Robił go jak sadzę uczciwy człowiek ale nie do końca wiem na ile się zna - doświadczenia raczej dużego to niema ale na pewno zna sie lepiej ode mnie - może jednak coś pochrzanił?

Opublikowano

Zal mi cię zombi naprawde i reszty ,wymyślacie problemy które nie istnieją i wyolbrzymiacie je...

, jak zauważył jack1988 po wciśnięciu sprzęgła do oporu OBROTOMIERZ MA SPAŚĆ DO ZERA!!! jest to oznaką dobrze ustawionego 2 stopnia,a nie masz 1 stopnia bo masz źle wyregulowane sprzęgło tzn.1 stopień, trzeba zajrzeć przez wziernik do sprzęgła , będa tam 3 śruby 17mm o 120stopni od siebie na łapkach na zewnętrznym obwodzie, najpierw sprawdź czy są równo dokręcone, jak nie dokręć tę najbardziej odkręconą, jak będą równo dokręcone a pierścien ślizgowy pionowo dociągaj te śruby równo do momętu aż będziesz miał sprzęgło(pierścien ślizgowy ma być równoległy do docisku w odległości ok 7mm-10mm od docisku).... 3min roboty... ile lat masz tę trzydziestke? jeszcze jakieś pytania wątpliwości?

Opublikowano

dzięki za rady a 30 skończyłem już dawno ale nigdy nie grzebałem przy sprzęgle to nie wiem - nie tykam się czegoś jak sie nie znam tak dla zasady- inaczej sam byl wał wymieniał a po drugie to nie mam tyle czasu i warunków do tego niestety.

Zresztą ten mechanik sam stwierdził, że teraz to biegi coś cieżko wchodzą a więc wiedział o tym doskonale i nie wyregulowałby sprzęgła skoro to taki pryszcz, to dziwne nie?

Opublikowano

polski bo na podoryndziu innego nie było a ciągnik chodził dotychczas bez zarzutu to i nie było kiedy złapać doświadczeń w naprawie- ale myśle że ustawić sprzęgło dam rade- no może nie w 3 min ale spoko

Opublikowano

Panowie sorki za odgrzewanie kotleta, ale mam pytanie, wczoraj rozebraliśmy ze znajomym silnik od 330 bo coś mu stukało, okazoło się , że pękł wał, nowy już zakupiony z Tyczyna, ale zastanawiamy się nad osiowaniem bloku, czy każde pęknięcie kwalifikuje blok do osiowania ??

Opublikowano

Z tego co słyszałem wał jest taki sam , różnica jest w grubości panewek,

a zatem i otwór w korbowodzie jest inny.

W moim korbowodzie otwór jest 81