Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Murphys napisał:

Dobrze że udało się zrobić kontrakcik do Bio-Agry po 375zł netto +6-6zł. Odbierają w przeworsku. Jak cholewa płaci 340 to Studzienny tyle samo  może +10zł

ja na wiosne miałem podpisać po 380 netto spóźniłem sie. miesiąc temu mogłem po 360 wydawało sie mało... teraz załuje

• Like 1
Opublikowano

Opolskie, 410 netto. Plony nie przekraczają 3t za ha, nierzadko 2t i to drugi rok z rządu taka sytuacja. Sąsiad kosi jeszcze na zeszłoroczny kontrakt, a i tak się z tego i w tym roku nie wywiążę o.O. Oczywiście suszy u nas nie stwierdzono, bo pomiar jest w oddalonej o 100km Oławie, a tam padało xD

• Like 1
Opublikowano

Ciężko powiedzieć ile miała wilgotności z pola, w sumie mało kosztowało suszenie bo może metr drzewa. Suszone w swoim kontenerze do tytoniu. 

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, Dastan napisał:

Opolskie, 410 netto. Plony nie przekraczają 3t za ha, nierzadko 2t i to drugi rok z rządu taka sytuacja. Sąsiad kosi jeszcze na zeszłoroczny kontrakt, a i tak się z tego i w tym roku nie wywiążę o.O. Oczywiście suszy u nas nie stwierdzono, bo pomiar jest w oddalonej o 100km Oławie, a tam padało xD

Masakra. Ja też z Opolskiego ale w zeszłym roku miałem średnio 11t z ha, co w moich stronach plon średni-dolny, bo te 12t to taki standard. Jak widzę co się u ludzi dzieje to aż strach w pole wjeżdżać.

• Like 1
Opublikowano

Jak czytam co wypisujecie , to się nie dziwię jak skupy nas dymaja bo oni potrafią się zmowic A rolnicy ani zmobilizować ani zmowic nic   tylko ważne abym ja miał lepiej od sąsiada 

Za chwilę nie będziemy mieli chloropiryfosu , tiachloprydu już nie ma mesurolu A ploniarka będzie robić swoje, eksport kukurydzy z krajów południowych gdzie wszystko jest dopuszczone to jak my mamy konkurować

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Mokra coś ok 350 netto,sucha ok 650 netto

Tyle że mało kto w tym roku te 350 dostanie % zbiją cenę

Opublikowano (edytowane)

Dowiadywalem sie to jedna z okolicznych gorzelni 350-400 zl netto za 30% jeszcze nie wie dokladnie, drugi punkt 420 za 30%, mysle ze w nadchodzacym tygodniu uda sie wykosic. Według wagi z 20 kolb zebranych z roznych miejsc na polu, szacuje okolo 7 ton/ha, byłoby dobrze jak na ten rok. Północna wielkopolska

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

300zl/ha , okolice sokolowa podl na dobrej ziemi kolo 15ton z ha wilgotnosc 32% ,susze nawet nie znam dokladnych cen w okolicy. To co piszą ludzie z wielkopolski to tragedia kurwica mnie bierze jak ludzie z mojej okolicy biadolą że suszowego nie dostali...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v