Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Energia z otrąb? jakiś żart, zboże mam bo robię własną mpu dla krów. Czym będzie śrutowane? zakiszacz?

Opublikowano
23 godziny temu, damianzbr napisał:

Koszt nie jest duży? żartujesz? Ile to ton musi wysuszyć aby się zwróciło.

Policz zużytą energię, czas pracy i cenę suszarni. Kupiłem suszarkę za 150 tys. i suszę około 90 szt po 12t w sezonie. Zużywam z 25000 l gazu x 1,8zł = 45 tys. z  i 2 miesiące pracy którą wyceniam na 8 tys. z minimum.

5 lat muszę tak suszyć aby się zwróciło i zaczęło generować zyski na czysto.

A gdzie jakieś utwardzenie placu, koszt wożenia swoimi przyczepami z pola, koszt magazynowania suchej, koszt instalacji gazowej.

Poniżej 500  t do suszenia to średnio się opłaca własna suszarnia. A najlepiej to z 5 tys. do suszenia mieć, wtedy można mówić że to biznes.

No to mnie 9 tonowa suszarnia na gaz kosztowala 24 tys (w tym transport i remont) z tym ze kupiłem i sprowadziłem z irlandii. Wiadomo nie liczę swojego czasu ktory cos kosztuje. Gaz w tym roku kupiłem po 1.38 brutto.

Opublikowano

Żart to tak przepłacać kolego. Nie sprecyzowałes dla kogo ta mieszanka więc dziwi mnie Twoja reakcja. Odwiedź profil @damianzetor9540 to zobaczysz jak fajnie konserwować kukurydze

4 minuty temu, GR_Stachnik napisał:

Energia z otrąb? jakiś żart, zboże mam bo robię własną mpu dla krów. Czym będzie śrutowane? zakiszacz?

Opublikowano

Kukurydza idzie do premi z tłuszczem chronionym oraz jako dodatek z ręki na stół. 800 zł które płaciłem chyba nie jest aż tak złe. Zairytowało mnie tylko te obecne ponad 1000 zł gdzie tu ceny o niebo niższe. Będzie trzeba pokombinować. Sołtys może podzieli sie pomysłem i wykonaniem 😅

Opublikowano

Okolice Łobżenicy, tak jak Sołtys napisał w okolicy dużo hodowli bydła.

Opublikowano
1 godzinę temu, GR_Stachnik napisał:

Zakisiłbym ale na rękaw to trzeba min. 60 ton. W tych stronach to chyba lepiej handlować paszami, zbożem itd. niż cokolwiek hodować

Ograniczenia są tylko w głowie. 

Ja kisze mokra qq w kopcach i może to być zarówno tona jak i 100 ton. 

Śrutownik kupiłem za 5 tys i po 2 sezonach jest w połowie zwrócony, jeszcze z 2 sezony i zacznie na siebie zarabiać. 

Pamiętaj że nikt za nikogo kosztów nie policzy i to ile zostanie w kieszeni to własna zasługa. 

Opublikowano

Czasem warto sie tu poradzić żeby nie przepłacić. Dziękuję spróbuje z kzk. Śrutownik ssąco-tłoczący da rade? na jakich sitach?

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

1 godzinę temu, GR_Stachnik napisał:

Zakisiłbym ale na rękaw to trzeba min. 60 ton. W tych stronach to chyba lepiej handlować paszami, zbożem itd. niż cokolwiek hodować

Ograniczenia są tylko w głowie. 

Ja kisze mokra qq w kopcach i może to być zarówno tona jak i 100 ton. 

Śrutownik kupiłem za 5 tys i po 2 sezonach jest w połowie zwrócony, jeszcze z 2 sezony i zacznie na siebie zarabiać. 

Pamiętaj że nikt za nikogo kosztów nie policzy i to ile zostanie w kieszeni to własna zasługa. 

W połowie zwrócony? Oj chyba w całości zależy jak to liczyć 100 t mokrej kukurydzy średnio 400 zł =40000 zł a gdybyśmy kupili suchą to równowartość 100 ton mokrej mniej więcej 80 ton x 700 zł =56000 zł Więc 16000 zł różnicy między kupnem suchej a mokrej . A jeśli mamy swoją kukurydze jest jeszcze taniej. A jeśli weźmiemy pod uwagę fakt że gdyby nie kiszenie ziarna to byśmy nie sieli i wtedy jesteśmy zmuszeni kupić suchą i dać aż 56000 zł za suchą. Jeśli liczymy samo pożyczenie sprzętu to liczymy tak młyn do kukurydzy porzyczenie na 2 doby 1000 zł i do woli mielimy a jeśli chodzi o rękaw to od tony ponad 50 zł więc 100 ton 5 tys zł więc praktycznie w rok się sprzęt zwraca

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, popo73 napisał:

Jak tam u was QQ stoi po tych wiatrach,bo u mnie 30% połamane.

Łódzkie.  Duza czesc wylegla. Z 2.5 metrowej zrobiło się 0.5 m. Tam gdzie nie wylegla jest dużo połamane i sporo kolb na ziemi.  Ciężko będzie zebrać bez strat. Mam ubezpieczone i będę zgłaszał szkodę. 

Edytowane przez adamson330
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v