Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podpisuje ktoś umowy na nowe zbiory jakie ceny proponują?

Opublikowano

Średnie, miesięczne ceny netto (bez VAT) płacone dostawcom przez przedsiębiorstwa dokonujące ZAKUPU RZEPAKU:

image.png.f3d0de580ce593e6066d776861b8d74d.png

jak można pisać coś takiego W skali tygodnia (04-10.03.2019) średnia cena zakupu rzepaku w zakładach tłuszczowych spadła z 1666 do 1656 zł/t (netto)

Opublikowano

Od paru dni szczegółowo przyglądam się spekulacji na rynku rzepaku, ktoś mocno dusi na zniżki bo rzepak nic nie rusza , zawsze była mowa że ropa ciągnie go w dół ,ale nic z tego ropa swoje ,a rzepak swoje. Od paru dni czytam raporty giełdowe i teraz śpiewka że olej palmowy tanieje ,więc postanowiłem przejrzeć się dokładnie na pół roku wstecz i tak, 1 listopada rzepak był po 1690zł netto ,a olej palmowy po 1988 MYR (Ringgit Malezyjski) .Teraz rzepak po 1530zł ,a olej po 2060 MYR , więc coś tu nie pasuje ,dodam że waluta była na podobnym kursie .Ciekawa sprawa że zakładami tłuszczowymi ,że niby zasypani i ograniczają skup,to może nadchodzące żniwa zbyteczne skoro tyle rzepaku mają.Nie wieżę że tyle rzepaku ma Ukraina i może zasypać Europę ,nie od dzisiaj wiadomo że to Francja dyktuję cenę rzepaku i jeśli zbiory we Francji są dobre to nie ma ceny i to już w żniwa ,bo u nich młóci się trzy tygodnie wcześniej.Pokazał to ten rok ,że jak poszły u nas kombajny w pole to cena szła powoli do góry bo żabojady już gówno namłócili .Myślę że przełom kwietnia i maja będzie kluczowy na naszym rynku i czas pokaże .Ale się rozpisałem.

Opublikowano

dzisiaj coś drgnęło na giełdzie rzepak sporo zyskał a co ciekawe kontrakty na maj 2021 podrożały o 6% jakies 20 euro widać jak spekulanci sie bawią bo to już przesada zeby prognozować zbiory na 2020. Na Podkarpaciu strasznie sucho i zimno w nocy w dzień słońce i cieplutko rzepak nie może ruszyć słabo rośnie, wszyscy sypią nawozy a deszczu brak na przyszły tydzień śnieg zapowiadają i mrozy (Poranek przynosi nam nad całą Polską niemal czyste niebo, ale także ujemne temperatury. O godzinie 6 rano np w Łodzi notowaliśmy -4,1 st. C, a w Katowicach -4,8 st. C. Najzimniej oczywiście na Kasprowym Wierchu, gdzie temperatura spadła poniżej -11 st C. Na Śnieżce było -7,2 st. C) a od wtorku przymrozki i śnieg zapowiadają.

Opublikowano
Dnia 3.04.2019 o 20:26, marek1977 napisał:

Co tu taka cisza ,pewnie czekacie na mróz w maju.

Nie trzeba mrozu , susza zrobi swoje !

8 godzin temu, bialy2005 napisał:

Na wczoraj 1555 bodaczów 1560 kosów, o kontrakty narazie nie pytałem na giełdzie od kilku dni codzinnie zilono ale delikatnie po 1-2e dziennie

Jak będzie susza to w żniwa będzie o wiele droższy , trzymaj spokojnie

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś jeszcze trzyma rzepak i czeka na cene??? Ja mam jeszcze z 2 auta i miałem propozycje po 1550 netto z odbiorem z gospodarstwa. Ale chyba jeszcze poczekam i zobaczę co przyniesie wiosna...😏  Bo cena słaba....

Edytowane przez Walker30
Opublikowano

Trudno mówić jeszcze o suszy na tym etapie wegetacji. Póki co chyba nie ma jeszcze tragedii. Poza tym lokalne susze nie mają praktycznie żadnego wpływu na cenę. Bardziej bym patrzył z nadzieją na bardzo drożejącą ropę w kontekście podwyżek cen rzepaku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez CowBoy
      Pytanie jak w temacie. Ja do tej pory stosowałem mieszankę soi z rzepakiem plus dodatki ale zastanawiam się nad przejściem na koncentrat. Jeśli polecacie koncentrat to jakiej firmy ?
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
  • Dodaj nową pozycję...
v