Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już sobie ludzie obiecywali pszenice po 950 zł/tona w czerwcu :) Bo susza była... Nawet propagandowy agrofoto.pl tak przewidywał.. i co? No nie sprawdziło się :/

@pawelol111: fajnie by było po 3 zł ale za kg :) 

• Like 1
Opublikowano

miesiąc temu po 2,5 w hurcie stary ziemniak był.

cena za bardzo się nie zmieni. Młody już powinien być za bezcen ( w porównaniu z innymi latami) a cenę trzyma.

czerwiec u mnie 14 mm. Susza większa niż w sierpniu zeszłego roku.

Opublikowano

Zejście jest, Europa wyczyszczona z ziemniaka mało zagranicznego do nas przyjezdza to i cena się trzyma, w niektórych rejonach polski nie kąpią bo jest za sucho a co bedzie na jesieni nie wiadomo :) 

Opublikowano

Wyglada na to ze i ci co nie podlewaja bo cena sie zanosi ladna😀 kto by sie spodziewal takiej ceny po tak dobrym poprzednim roku. Jak tam kndycja ziemniakow na jesienny zbior?

Opublikowano (edytowane)

Rekordy będą gdy nie będzie tanszego importu... Zajrzyjcie na igrit_pl , ogłoszenia o cebuli. Ludzie cieszyli sie, ze nie ma za dużo bo sucho a tu przywieźli z Azji i Afryki ( Egipt)...  Pasują mi duze ceny, mogłem więcej zasadzić :P @pala92 : u mnie bellarosa juz podsycha, brak wody... 3 razy grzybówka , 2 razy asahi i micro i kończą się :/ jednak w przyszłości trzeba kupić beczkę i deszczownie szpulową... 

Edytowane przez Marl
Opublikowano

Mają być dotacje do deszczowni w wybranych powiatach, walka z suszą, dzisiaj minister mówił,w sierpniu.

Opublikowano
4 godziny temu, pala92 napisał:

Zapomnij o dobrej cenie na zboze😀

dlaczego zapomnij z rosji nie przywiezą bo nie mogą jedynie z ukrainy lecz tam powstają nowe kurniki i fermy trzody chlewnej a swinie też u nich coś jeść muszą

Opublikowano

jakieś 40 km od mojej miejscowości jest wybudowany terminal przez który cały czas wjeżdża zboże ,kukurydza ,soja ,rzepak, nawet i śruta prosto z Ukrainy ,to są ilości bardzo duże ,wszystko jedzie wagonami na szerokich torach, tam jest przeładunek na tiry. To tak dla wyobraźni ,a przy okazji to całe ASF przy tym to utopia.

Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrUrbaniak napisał:

dlaczego zapomnij z rosji nie przywiezą bo nie mogą jedynie z ukrainy lecz tam powstają nowe kurniki i fermy trzody chlewnej a swinie też u nich coś jeść muszą

Bylem niedawno w Cedrobie to wiekszosc aut z rejrstracja Lxx czyli wiekszosc zboza z ukrainy kupuja. Na zbozu w najblizszych latach interesu nie zrobisz...

Opublikowano

Ale Rosja od nas ziemniaki bierze tylko przez Mołdawię.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v