Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

S

4 godziny temu, mikad napisał:

Czyli oszukujesz na kalibrażu jak sam przyznałeś, ciekawe jak taki sadzeniak będzie wyglądał między 60. Dlaczego jak na zachodzie zamówisz kalibraż to taki przyjeżdża i nie ma między nimi śrutu a u nas zawsze musi być oszukane.

Między 45+ nic nie będzie widać i handluje tyle lat z jedną osobą pośrednikiem i nigdy nie miała żadnych zastrzeżeń więc czemu miał bym tak nie robić. A poza tym nasieniaki w centrali są 35-55mm a co niektóre jak jadalne.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wyluzujcie panowie. Jezeli by odbiorcy nie pasowalo to by wiecej od niego nie kupil. Jesli waga jest ok to jeden czy dww ziemniaki na worku nikomu nie zrobia roznicy...

Opublikowano
4 godziny temu, mikad napisał:

Dlaczego jak na zachodzie zamówisz kalibraż to taki przyjeżdża i nie ma między nimi śrutu

Ale jest Syfilus Orginalus, jeśli wiesz oco kaman.

Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze ziemniaków u ludzi. Po ilości samochodów na giełdzie w Pińczowie ( no co najmniej o klase wyżej jak Skalbmierz ) towaru nie zabraknie nagle :) Ceny umiarkowane, zółty 13 zł , czerwony 15 zł... Oczywiście na otwarciu giełdy ceny były wyższe, ale jak "fala kupujących" przeszła przez plac, troche spadła cena. Na zmiany trzeba poczekac z 2 tygodnie. Nerwowi opróznią magazyny.

Mozna zajrzeć tez na forum giełdowe pewnego portalu ogłoszeniowego/giełdy internetowej. tam sa tez informacje o aktualnych cenach :) Pisza tam o giełdzie w Proszowicach, spora korekta cenowa. Kto trzymał to przetrzymał... I pojechał do domu... Nie chce siac propagandy, nie byłem tam dziś. Zólty ziemniak na export w big bag po 280 euro/t... Potwierdzi ktoś?

Edytowane przez Marl
  • Like 1
Opublikowano

Giełda w Skalbmierzu pękała w szwach, a miało nie byc tych ziemniaków... Co za tym idzie, kolejny zjazd cenowy. Bellarosa na początku 13.5 zł ( ładny 55 +, tyle dostałem ) , potem szczególnie za słabszy towar 11-12 zł. Zainteresowanie czerwonym dośc słabe. Lepiej schodził zółty ale max 12 na początku, potem do wyrwania nawet po 10 zł. Poszukiwany sadzeniak szczególnie czerwony... Przed moim odjzadem ( około 20 ) jeszcze bardzo dużo towaru. Co ciekawe giełde odwiedził Herkules ( nie znam osobiscie ale bywalcy giełdy rozpoznali go ), za czerwone mi oferował 13 zł a potem słyszałem na giełdzie, ze obniżył do 11 zł :/ Co ciekawe po drodze widziałem juz sadzarki ziemniaków w polu. 

A jak w innych rejonach? Nikt nie pisze?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bo dużo osób sprzedało w grudniu i już się nie interesują bo teraz jak co roku cena będzie spadać bo już z zagranicy nawieźli.Wienc wypychajcie i tak cena dobra.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
20 godzin temu, Marl napisał:

Giełda w Skalbmierzu pękała w szwach, a miało nie byc tych ziemniaków... Co za tym idzie, kolejny zjazd cenowy. Bellarosa na początku 13.5 zł ( ładny 55 +, tyle dostałem ) , potem szczególnie za słabszy towar 11-12 zł. Zainteresowanie czerwonym dośc słabe. Lepiej schodził zółty ale max 12 na początku, potem do wyrwania nawet po 10 zł. Poszukiwany sadzeniak szczególnie czerwony... Przed moim odjzadem ( około 20 ) jeszcze bardzo dużo towaru. Co ciekawe giełde odwiedził Herkules ( nie znam osobiscie ale bywalcy giełdy rozpoznali go ), za czerwone mi oferował 13 zł a potem słyszałem na giełdzie, ze obniżył do 11 zł :/ Co ciekawe po drodze widziałem juz sadzarki ziemniaków w polu. 

A jak w innych rejonach? Nikt nie pisze?

A ile proponują za sadzeniaka bellarosy ? U mnie w okolicy bardzo dużo osób już posadziło .

Opublikowano

A mam takie pytanie do wszystkich obserwujących ten temat o ile zwiększacie w tym roku areał ziemniaków tylko szczerze bo ja o 50% i piszcie w procentach ile zwiększacie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v