Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie będzie tak źle na Kwiecień i Maj .

Pogoda będzie dynamiczna, niże będą napływać z zachodu na wschód, przynosząc opady deszczu – przewiduje.
Ocenia, że początek wiosny nie zapowiada się też tak ciepły, jak rok temu. Do końca marca temperatura wyniesie maksymalnie 12 st. C, tyle samo w pierwszej dekadzie kwietnia, a w dekadach drugiej i trzeciej może ocieplić się maksymalnie do 20 st. C. Maj nie zapowiada się tak słoneczny z wysoką temperaturą jak w ubiegłym roku. Termometry wskażą najwyższą temperaturę 19 st. C.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie będzie tak źle na Kwiecień i Maj .

Pogoda będzie dynamiczna, niże będą napływać z zachodu na wschód, przynosząc opady deszczu – przewiduje.
Ocenia, że początek wiosny nie zapowiada się też tak ciepły, jak rok temu. Do końca marca temperatura wyniesie maksymalnie 12 st. C, tyle samo w pierwszej dekadzie kwietnia, a w dekadach drugiej i trzeciej może ocieplić się maksymalnie do 20 st. C. Maj nie zapowiada się tak słoneczny z wysoką temperaturą jak w ubiegłym roku. Termometry wskażą najwyższą temperaturę 19 st. C.

Właśnie dzwonił do mnie kolega, bo przeczytał o nadciągających niżach i popchał resztówki ze stodoły po pińcset i cieszył się głupi jak dziecko, że nie wtopił kasy, bo prognozy mówią o wzroście plonu co najmniej o połowę. 

Ja głupi się nie pośpieszyłem ze sprzedażą i straciłem ze 3 stówki, bo cena spadła do 450 zeta i teraz nie mam gdzie popchać moich zmiotków. A w skupie mówią, żeby spokojnie ustawić się w kolejce do sprzedaży, bo teraz niejaki staś z mazowieckiego pierwszy raz od 2 lat nie wysłał swoich wieswagenów po zboże, bo mu się nie opłaca produkować tucznika nawet po 6 zł plus vat. 

A może nie będzie tak zle na kwiecien i maj jak twierdzi kolega Galan99? Co myślicie, bo nie wytrzymam z nerwów trzymając te swoje zmiotki w oczekiwaniu na podwyżki, jak tu z jednej strony niże, a z drugiej coraz gorsza koniunktura na rynku trzody😁

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 1.04.2019 o 11:37, Sumik napisał:

kurla stasio prawde mowi i to w prima aprilis ,,;)

Niestety to był Prima  A prils od dziś szara rzeczywistość 700 netto 😮

• 0
Opublikowano

Widzisz  dobrze że teraz nie pada bo wody teraz zboże durzo nie potrzebuje suchy kwiecień mokry maj b ędzie zboże niczym gaj 🤔

• 0
Opublikowano
45 minut temu, staszek131415 napisał:

Widzisz  dobrze że teraz nie pada bo wody teraz zboże durzo nie potrzebuje suchy kwiecień mokry maj b ędzie zboże niczym gaj 🤔

Suchy kwiecień mokry maj - Stasiek będzie miał zakupowy raj 

• 0
Opublikowano

No tak świnie już do 6 złdochodzą to się po żniwach trochę odkuje jak będzie po 500

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

No tak świnie już do 6 złdochodzą to się po żniwach trochę odkuje jak będzie po 500

Jak się odkujesz jak 500 za sztukę będzie, przecież sztuk 80-cio kilowych chyba nie kupują😁😉

• 0
Opublikowano

Dzisiaj sprzedałem reszte pszenicy 780 netto .  Średnia cena sprzedaży całości  prawie 820 netto . Szkoda że wszystkiego nie pozbyłem się w grudniu. 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

No tak trzeba było mnie posłuchać a nie bajkopisarzy Józka iPawla

• 0
Opublikowano

Dzisiaj sporo tel za zbożem propozycje 760netto do 800 za gotówkę

Mam wrażenie że coś wisi w powietrzu , kolega nieoficjalnie powiedział że co najmniej 3 statki w kwietniu trzeba zasypać i nie bardzo jest czym 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, bizon1 napisał:

Dzisiaj sporo tel za zbożem propozycje 760netto do 800 za gotówkę

Mam wrażenie że coś wisi w powietrzu , kolega nieoficjalnie powiedział że co najmniej 3 statki w kwietniu trzeba zasypać i nie bardzo jest czym 

No skąd ? zboża w brud żniwa nie odczuły suszy tucznik po 10 pln na żywą wage aha zapowiada się kolejny urodzajny rok bez paniki ...

16 godzin temu, staszek131415 napisał:

• 0
Opublikowano

Wielkopolska wieje i sucho na zboża trzeba by było druga dawkę azotu a jak tu siać jak przez najbliższe dwa tygodnie deszczu nie zapowiadają. A taki Staś Ci napisze że teraz deszcz nie potrzebny ! Sam już się zastanawiam czy jak teraz zboże spadło czy nie zrobić jakiś zapasów bo jak tak dalej będzie to świnki nie będą miały co jeść w przyszłym roku 

• 0
Opublikowano

Zrób zrób za rok świnki po 2zł a Ty będziesz jadł swoje zapasy

Od zapowiadania deszczu jeszcze nigdy nie padało ludzie dziś są podatni na wszelkiego rodzaju przepowiednie i prognozy nie kierują się rozumem

( podatność na reklamy )🤠

• 0
Opublikowano
40 minut temu, staszek131415 napisał:

Zrób zrób za rok świnki po 2zł a Ty będziesz jadł swoje zapasy

Od zapowiadania deszczu jeszcze nigdy nie padało ludzie dziś są podatni na wszelkiego rodzaju przepowiednie i prognozy nie kierują się rozumem

( podatność na reklamy )🤠

A Ty się kierujesz rozumem ? Zima bez śniegu marzec suchy kwiecień też się zaczyna i tylko wieje na polach robi się pustynia A stasio przepowiada rekordowe plony  😄

• 0
Opublikowano

na Podkarpaciu takiej suszy jak obecnie jest jeszcze nie widziałem od poczatku roku jeszcze nie było dobrego deszczu w pszenicy ziemia popękana do tego okrutny wiatr i zimne noce sąsiad przygotowuje pola pod kukurydze to traktora nie widać a po przejeździe pył na ok 10 cm

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v