Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nikt Ci nie da po 900 jak za 750 kupi

Nawet podwyżki na rynku trzody nie wywołają wzrostu cen zboża bo warchlak drogi i nikt nie wstawia oprócz kontraktów a oni po Twoje 7 ton nie przyjdą

stasiu chyba nie masz racji bo idać twoim tokiem rozumowania po co nabywcy mieli by płacic po 750 jak przecież po 600 tez by ludzie wiezli a te z kontraktow swinie to co jedzą ? piachu do koryta nasypać i starczy ? 

• 0
Opublikowano

Z kontraktów to nie kupują takich ilości odpowiedz sobie daczego Wipasz nie kupuje na dziś

• 0
Opublikowano
41 minut temu, pawel885 napisał:

Była po 900. Kumpel wystawił swoją na int. giełdzie rolnej i miał takie oferty i to z bliska ze znanych firm i za tyle sprzedał. Staszek powiedz Ty mi kiedy w ostatnim roku był warchlak tani i skończ już bredzić. Mieszanki mało sieję więc sprzedaje w BB wygodnie i szybko a żeby Cię zdziwić to człowiek 200km ma do mnie 

Widać nie masz pojęcia o chodowli nikt Ci nie da za paszowe zboże 900 zł jak może być zasypany za 700 więc Twoje opowiastki między bajki włożyć

• 0
Opublikowano

Pewnie że będzie drożej. Tak jak pisałem spekulacja nie spowoduje, że towaru przybędzie. Jak cena spada to staś tłumaczy spadkiem pogłowia, gdy cena ma iść do góry, to że wzrost pogłowia nie spowoduje wzrostu. Człowieku nie wiem kiedy zrozumiesz, ale twoje pokrętne tłumaczenia i krótkie teksty, że będzie tanio, bo to i tamto powodują tylko to, że rolnicy w końcu zaczynają dostrzegać, że im więcej kłamiesz, to tylko po to, by w swoim insteresiku wydywać pierwszego lepszego klienta. Gratuluję, twoim kontrahentom takiego wspólnika jak ty, bo nie wiem czy w handlu z tobą cokolwiek zarobią 😄. A czy będzie drożej, to umówiliśmy się w czerwcu przecież.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Mam pojęcie o hodowli trzody - wiem że się nie opłaca i nie hoduję:D  i stwierdzenie że świniarz nie da za zboże tyle czy tyle między bajki sobie włóż bo tacy ludzie jak Ty są zbyt sentymentalni i zacofani żeby się przebranżowić czy zamknąć hodowlę, wolą iść na noce do ochrony i dokładać do interesu ale hodować będą . Nikt Ci nie przywiezie pszenicy za 700zł a za 900 przywiozą więc kto tu ma rację hahaha

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

A po co chcesz pszenicę dawać nie czarujmy się Ci co wypadli z trzody nie radzili sobie z produkcją bo produkowali drogo nie znali zasad żywienia nikt o zdrowych zmysłach nie będzie karmił świn pszenicą po 900 zł ani chodzil do pracy b do nich dokladać wielu nie potrafiło tego zrozumieć dlatego zrezygnowało ja nie narzekam pozdrawiam

1 godzinę temu, JozB napisał:

Pewnie że będzie drożej. Tak jak pisałem spekulacja nie spowoduje, że towaru przybędzie. Jak cena spada to staś tłumaczy spadkiem pogłowia, gdy cena ma iść do góry, to że wzrost pogłowia nie spowoduje wzrostu. Człowieku nie wiem kiedy zrozumiesz, ale twoje pokrętne tłumaczenia i krótkie teksty, że będzie tanio, bo to i tamto powodują tylko to, że rolnicy w końcu zaczynają dostrzegać, że im więcej kłamiesz, to tylko po to, by w swoim insteresiku wydywać pierwszego lepszego klienta. Gratuluję, twoim kontrahentom takiego wspólnika jak ty, bo nie wiem czy w handlu z tobą cokolwiek zarobią 😄. A czy będzie drożej, to umówiliśmy się w czerwcu przecież.

Jak ktoś nabierze piachu w dzierżawę i 1000 da to nie dziwota że mu się nie opłaca po 700 sprzedać bo 2 tony z ha kosztów nie pokryją 700 zł to super cena po żniwach będziesz mógł tylko o takiej pomarzyć myślisz że ziemia odłogiem będzie leżała

Zboża jest opór a maj czerwiec będzie jeszcze taniej kto chce niech trzyma ale gorzko się rozczaruje

• 0
Opublikowano
Dnia 11.01.2019 o 20:07, Wicherek napisał:

Staszek zawału dostanie !

Raczej Ty bo moje przewidywania się potwierdziły

Dnia 11.01.2019 o 14:52, marks50 napisał:

Bardzo proste , przeliczyli się , pozawierali bardzo tanie kontrakty na sprzedaż swojej produkcji i założyli że zboże nie będzie droższe niż te 750 zł , może posłuchali "eksperta" Stanisława który zawsze twierdził że drożej to już było :) i myśleli że kupią po 700 a tu zonk i jest 800 więc szukają naiwnych którzy sprzedadzą im poniżej cen rynkowych i tym załatają straty . Takie są konsekwencje jak się  nie umie wyciągnąć wniosków z sytuacji panującej na  rynku .

Ceny w Polsce nadal są jednymi z najniższych na świecie tak więc eksport może wolniejszy z powodu małej podaży ale systematycznie idzie i będzie postępował bo giełdy powoli się rozbudzają w górę . Co prawda wczoraj była korekta po której obecnie nie ma śladu ale w sumie ceny są na plus od nowego roku a w Polsce  marazm bo i pogoda nie zachęca do handlu po obydwóch stronach .

Dnia 11.01.2019 o 21:04, Pawel2678 napisał:

staszek pisał w sierpniu że po nowym roku stanieje teraz pisze  ze na wiosnę na wiosnę zapewne będzie pisał o czerwcu i tak cały rok

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, bizon1 napisał:

Mówisz że dużo towaru to Ci powiem że i ja mam wystawione na olx z 400 ton na różne nr telefonów i lokalizacje a faktycznie 50 ton będzie do sprzedania 

Takich świrów z ogłoszeniami nie brakuje po stronie kupujących hahaha i stąd te wasze gadanie że jest ssanie ,ale co to za  ssanie 😀😀

nie inaczej jest z telefonami !!! ma gamon 3 worki do sprzedania i wydzwania na ogłoszenia do tych co chcą sprzedać żeby się ceny dowiedzieć a ci z kolei myślą że zboża brakuje i dawaj dzwonia dalej sami do siebie  i na forum pisanie  że braki zboża nie wiedząc nawet że sami sobie sraczkę robią  hahaha

pomyśl jeden z drugim czy młyn albo mieszalnia o przerobie kilkuset ton na dobę będzie dzwonić do jakiegoś gamonia co wystawił kilka ton na OLX dla zabawy  bo za darmo  ??? według mnie nie

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Sumik napisał:

Stasiu w majui czerwcu to skąd się zboża na bierze ?? bo nie wiem czy wiesz ale żniwa to w polsce raczej lipiec i sierpień

Świat się nie kończy u ciebie za stodoła , za którą rośnie 30 arów pszenicy i czekasz cały rok razem z kurami na kombajn 😀

sam widzisz tutaj że są osobniki którzy swoj urobek trzymaja we worach już od 3 sezonów z nadzieją na dobry zarobek są i tacy co te worki mają większe  hahaha ale cenę ustalają ci co mają pieniądze a nie worki albo ziarno 😀 ale żeby oni mogli ciągle zarabiać to muszą oddziaływać właśnie w taki sposób aby tych co trzymają zboże we worach umiejętnie  karmić tak żeby nie zdechli z głodu i mieli na zakup dodatkowych worków na następne żniwa

faktem jest również to że ziemia krąży wokół słońca ,  twoja stodoła i ty  również  dzięki temu żniwa trwają na okrągło , a ty będąć od czasu do czasu do góry nogami opowiadasz bajki 😀 a ze stodoły z zebranych 10 z hektara się wysypuje jak jest do dołu dachem i dlatego przy sprzedaży już nie ma 10 to z hektara tylko 3 haha

• 0
Opublikowano

Ordynatorze za stodołą to bedą ziemniaki :D  A co do tego co  mówisz że zniwa gdzieś cały czas trwają to owszem masz racje TEŻ KIEDYŚ  grałem w te grę :D  A poważnie mówiąć jednak Polska i kraje  z których opłaca się przytransportować pszenice do Nas zniwują w podobnym czasie

• 0
Opublikowano

Sumik jak byś chociaż na chwile przestał grać i ruszył mózgownicą to byś wiedział że na cenę to ma głównie wpływ eksport , fajnie że masz za stodołą ziemniaki , bo w takim wariancie jeden spekulant mniej na matifie

• 0
Opublikowano

Spokojnie ordyntorze ja na matifie nie musze spekulować :D Ba nawet bez matifów wiem co mam  zrobić i wiem jak jest ustalana cena :d a co do grania to Tobie z całym szacunkiem zaleccam zaprzestać grać i wrócić do  realu wiem  zę różnie możesz to znieść ale spróbuj

• 0
Opublikowano

Matif o CBOT glowne gieldy.

Pochwal sie kolego ordynatorze jak t tam kupujesz ziarno.

W tym roku akurat nie ma duzej roznicy w cenie pomiedzy gielda w Paryzu a lokalnymi skupami w mojej okolicy. Na chwile obecna cena 780-830 brutto za pszenice paszowa.

25 sierpnia 2018 cena byla 720-770 brutto platnosc 30 dni ,jezeli wymiana na nawozy badz wegiel dodatkowe 20 zl na tonie.

Powiem tylko ,ze przyczepami ludzie przywozili, z workami nikogo nie widzialem.

W worki to pakowali odpady po oczyszeniu pracownicy

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, ordynator napisał:

cenę ustalają ci co mają pieniądze a nie worki albo ziarno

Prosty przykład - słoma - kto normalny da 60zł za belę 120 słomy a patrz ludzie dają 

• 0
Opublikowano

To tylko  Twoje zdanie nigdzie tego nie pisałem to popyt decyduje ocenie a nie podaż

• 0
Opublikowano

No właśnie. Popyt lokalny a nie giełdy w Paryżu . Skupy płaciły ile mogły niby a patrz pobliski duży młyn wyskoczył z ceną 40zł większą a mógł w Paryżu kupić taniej:D 

• 0
Opublikowano

Dlatego nie dziw się że ceny spadają jak popyt spada ludzie myśleli że zboża będzie brakować atu się okazałoże zbiory wcale tak złe nie były i cena spada to normalne zjawisko a nie żadna spekulacja gdyby towaru brakło to ceny tyle czasu po żniwach dawno już by 1000zł przekroczyły

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v