Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie pasuje, że sklep drugie tyle zarabia, to otwórz swój i zarabiaj jak to taki prosty i dochodowy interes. Udka z Niemiec jak chcesz to możesz importować.

Już im tak nie współczuj tym lidlom i biedronkom że takie biedne że tak im biznes ciężko idzie . Kroją ludzi jak chcą a większość kupujących w tych sklepach nawet nie ma pojęcia ile finalnie dostaje rolnik za tego kurczaka czy innego pomidora.

• 0
Opublikowano

To otwórz swój sklepik w mieście i uświadom ludzi za ile jest w stanie rolnik wyprodukować, na pewno nie będziesz sprzedawać taniej niż te sklepy, możesz u nich nie kupować/im nie sprzedawać jeśli ci nie pasuje że tak kroją. U nas jest bazar a na przeciwko biedronka, warzywa w biedronie tańsze niż u rolników na bazarku. Ziemniaki niby polskie też tańsze w biedronie niż na bazarku u rolnika.

• 0
Opublikowano

Coraz więcej ludzi przerzuca się u mnie na bazarek, bo niby ciut drożej, ale jedzenie smaczniejsze i lepszej jakości. Pomidory w biedronce smakują cały rok jak kartofle, a te co mają smak pomidora , kosztują niestety drożej niż an bazarku. Tak samo ziemniaki i inne.

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, robercikj100 napisał:

Kroją ludzi jak chcą a większość kupujących w tych sklepach nawet nie ma pojęcia ile finalnie dostaje rolnik za tego kurczaka czy innego pomidora.

A czy ciebie obchodzi ile ktoś dostaje za maszynke do golenia czy chleb ? Bo mnie nie. Umiesz liczyc to licz na siebie....wiadomo że są, czy nawet powinny być jakieś regulacje ułatwiające rolnikom zwiększanie zysków takie  jak spółdzielnie, sprzedaż towarów z własnego gospodarstwa czy kontrola importu( to rola eu ) ale ludzie zazwyczaj czekają aż rząd za nich coś zrobi....Ja się zastanawiam czy za dwa lata obsiac wszystkiego qq i zająć sie czymś innym bo coraz gorzej to wygląda na kalkulatorze 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Skierbieszów - pszenica paszowa 620 brutto

Oby nie było taniej styczeń już nie długo , po świętach zaczną wywozić jak co roku .

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

To otwórz swój sklepik w mieście i uświadom ludzi za ile jest w stanie rolnik wyprodukować, na pewno nie będziesz sprzedawać taniej niż te sklepy, możesz u nich nie kupować/im nie sprzedawać jeśli ci nie pasuje że tak kroją. U nas jest bazar a na przeciwko biedronka, warzywa w biedronie tańsze niż u rolników na bazarku. Ziemniaki niby polskie też tańsze w biedronie niż na bazarku u rolnika.

Bo rolnik - to taki chłopek nie roztropek , dlaczego bo jest głupi czemu , kilka przykładów  bo jak truskawka w skupie po 4 zł i sprzeda bo to skup , ale na ryneczku żąda już za truskawkę 12 zł czemu tak drogo jak by kurna sprzedał po 6 zł to ludzie by kupili i na drugi rok czekali że będzie . Tak jest ze wszystkim co sprzedaje rolnik z gospodarstwa ceny z kosmosu przebijają markety . Wszystko można sprzedać ale nie ilości setki ton dlatego są potrzebne małe gospodarstwa rodzinne a nie towarowe co sprzedają na markety za marne grosze a Markety za dużą marżą . Rolnik jest za bardzo chciwy na cenę jak na skupie 3 to sprzedaj ludziom za 5 zł .

• 0
Opublikowano

galan głupi to ty jesteś !!!! jak ten chłopek roztropek na ryneczku sprzedawał taniej to by po zębach dostał !!!! hahaha

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, ordynator napisał:

galan głupi to ty jesteś !!!! jak ten chłopek roztropek na ryneczku sprzedawał taniej to by po zębach dostał !!!! hahaha

To teraz kto sprzedaje na bazarku rolnik nie tylko handlarz co kroi rolnika ha hahahahah . Koło  się zamyka wszyscy jebią rolnika .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

taką samą siłę na ryneczku jaką ma rolnik  ma  również skup np. zboża hahaha jak się wychyli z ceną to rok nie sprzeda tony z tego co zmagazynował albo nie dostanie grosza za to co sprzedał i będzie dlugooooo grzeczny  hahaha

tak że pomału chłopaki małorolne  wyskakiwać z gumofilców i szukać łatwiejszego chleba poza rolnictwem , bo na tych kilku skibkach dzierżaw V + klasy trudno będzie zołądek napełnić !!! tym bardziej że właściciel tego areału połknie  wszelkie dotacje

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, ordynator napisał:

taką samą siłę na ryneczku jaką ma rolnik  ma  również skup np. zboża hahaha jak się wychyli z ceną to rok nie sprzeda tony z tego co zmagazynował albo nie dostanie grosza za to co sprzedał i będzie dlugooooo grzeczny  hahaha

tak że pomału chłopaki małorolne  wyskakiwać z gumofilców i szukać łatwiejszego chleba poza rolnictwem , bo na tych kilku skibkach dzierżaw V + klasy trudno będzie zołądek napełnić !!! tym bardziej że właściciel tego areału połknie  wszelkie dotacje

Czemu zaraz mało rolny - Dużo rolny zabiorą mu dopłaty bo UNIA  idzie na EKO i ceny marne skupie jeszcze szybciej wyskoczą z tych swoich gospodarstw , jak to powiada Minister dużo  obszarowe gospodarstwa są zadłużone i trzeba im pomagać przez specjalne programy oddłużyć gospodarstwo .

• 0
Opublikowano

10 minut temu, ordynator napisał:

No yasne może jeszcze byś się obłowił i pole za pół darmo kupił jak sąsiadów "małorolnych " się pozbędziesz...i co będzie ci lepiej ? śrubę podkręcą jeszcze bardziej będziesz robił z dnia do nocy  i nie wiedział gdzie mieszkasz za pół darmo aż spróchniejesz jako zwycięzca wszystkich pokonałem nie wiesz ze kto wojuje mieczem od miecza ginie.  Biedronki, lidle obce kapitały tu tkwi problem naszej niedoli bo one nie należą do "NAS"  koszty wzrosły dochody nie i stękamy głośno.... Dać ardanowskiemu średnią krajową niech wyżyje za to , pszenice po 600zł a polifoska 1700zł czysty zysk naszym kosztem..

• Like 3
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, ordynator napisał:

Pogarda dla ludzi to twoje drugie imię Te małorolne żyją bo ciężko pracują i nie biegają za pomocą z mopsu czy gopsu w przciwieństwie do innych  bezrobotnych  Jesteś gnój   który nie ma szacunku dla ludzi którzy żyją skromnie ale dumnie

• Like 4
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

Chłop i robotnik byli zawsze  lani w tyłek popatrzcie wstecz 100 lat albo więcej albo mniej było to samo  do obrony ojczyzny byli dobrzy  ale do profitów ostatni Takie  życie 

święte słowa "do obrony ojczyzny " ale teraz według totalnych ojczyzną ma być UE  , totalnym już nie będziemy potrzebni , oni ojczyznę sprzedają  za srebrniki !

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Popatrzcie doookoła tu nie ma czego sprzedawać lewaki wszystko puśćiły w obce ręcę a ci albo wydzierają z ludzi ostatnią koszulę albo likwidują i przywożą od siebie towar...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
58 minut temu, ordynator napisał:

Wielki biznesmen, który poszukiwał w zeszłym roku wilgotnej pszenicy z chwastem po 600 zł dla swoich 2 macior i 10 prosiąt...

• 0
Opublikowano

Bo taka już nasza mentalność, że sąsiad nie może mieć lepiej niż my, i każdy myśli że ten drugi chce go oszukać. Grupy producenckie miały pomagać producentom jabłek, zamiast tego oszukują na sortowaniu. I jak tu komuś zaufać?

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Szukajmy razem to dostaniemy więcej. Ja za 720 sprzedam.

Za gotówkę😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v