Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

ja nie przecze że u nich 3-4t się nie rodzi przy takiej agrotechnice, bo jak oligarchowie po 90tys ha przerzucają to po co koszta robić, ale jak pojechali tam unijni Holendrzy, Niemcy, Duńczycy i Polacy to nie wierzę że nie stosują żeby im więcej w portfelu zostało

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, ZELKOW napisał:

kiedy byłeś i widziałeś?

Prawdę pisze ,przy jakiejkolwiek ochronie , bez nawozów ok 6t/ha[znajoma była 5 lat zarządcą takiego gospodarstwa], bez żadnych zabiegów ok 3t/ha

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, ZELKOW napisał:

Chore to najbardziej jest to że wycofują nam substancje rakotwórcze i ble ble a ciągnął żywność z Ukrainy z tymi substancjami, jak to jest możliwe że to przechodzi, a KRIR jakiś tam nacisk na ministerstwo ma ale to nie oni decydują niestety

zawsze produkcja na eksport  tak jak na ukrainie czy w rosji ale i w usa ,wiąże sie z wiekszymi obawami o ceny niż na rynek swój , zobaczcie łatwo odnalezsc  srednie plony zbóż w usa , kanadzie , australi kraje w których trzeba 1000 ha . zeby żyć i tak samo w rosji czy na ukrainie .polska ma ten komfort co sie nie zgodzicie że jest sasiadem niemiec a niemcy nie mają wystarczającej ilosci żywnosci i musza importować .    Żelkow  nie pomyliłeś sie w poscie ?

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, karol napisał:

670 netto pszenica paszowa lokalny kurnik 20zl do góry w ciągu tygodnia centralna Wlkp 

jejku jak ja bym chciał mieć taką cenę. u mnie dobrodzieje 550 brutto dają. świętokrzyskie pow. jedrzejów

• 0
Opublikowano
jarecki napisał:

12 godzin temu, ZELKOW napisał:

Chore to najbardziej jest to że wycofują nam substancje rakotwórcze i ble ble a ciągnął żywność z Ukrainy z tymi substancjami, jak to jest możliwe że to przechodzi, a KRIR jakiś tam nacisk na ministerstwo ma ale to nie oni decydują niestety

zawsze produkcja na eksport  tak jak na ukrainie czy w rosji ale i w usa ,wiąże sie z wiekszymi obawami o ceny niż na rynek swój , zobaczcie łatwo odnalezsc  srednie plony zbóż w usa , kanadzie , australi kraje w których trzeba 1000 ha . zeby żyć i tak samo w rosji czy na ukrainie .polska ma ten komfort co sie nie zgodzicie że jest sasiadem niemiec a niemcy nie mają wystarczającej ilosci żywnosci i musza importować .    Żelkow  nie pomyliłeś sie w poscie ?

no trochę źle to zformułowałem, dobrze że wycofują a chore jest to że ciągnął żywność ze wschodu z tymi substancjami

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, alvaroalvaro78 napisał:

Cefetra loco gospodarstwo 710 za 12.5 a na zbiory 2020r 720zl

Bardzo dobrze że na nowy rok jest już kontrakt po 720 doj**ie susza bo zimy ma nie być na zachodzie polski , tylko  na wschodzie pomrozić przez 5 tygodni będzie pszenica po 900 zł aby plon pszenicy był 5 ton . 😉

• 0
Opublikowano

To ty wiesz jaki juz będzie,dosłownie jasnowidz,a że będzie miedzy 500 a 900 to wie każdy

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

To ty wiesz jaki juz będzie,dosłownie jasnowidz,a że będzie miedzy 500 a 900 to wie każdy

Wiem tylko jedno ze Sejm ma PIS a Senat ma opozycja wszystko w ich rekach co będzie się działo z gospodarka przez 4 lata Bo nie wierzę wolną rynkową gospodarkę .

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, tmk1974 napisał:

Proponuję czarny ugór na przyszły rok. Czy to nie byłby idealny strajk? Oczywiście ogródek na własne potrzeby zostawić....

Może nie ugór ale choćby obsiać czymś na poplon, tak czy inaczej żeby chociaż dopłaty były :) Jedyna forma strajku, która miałby konkretny oddźwięk, a najlepiej tak ze dwa lata z rzędu żeby zapasy dobrze wyczyścić 🙂 Wiadomo pomarzyć można, bo to tylko realne w przypadku ludzi dorabiających na etacie reszta jeśli z tego żyje robić musi...na kredyty itp. itd. 

Akcje typu " nie sprzedajemy teraz bo tanie, sprzedamy jak podrożeje" to raczej fikcja na otarcie łez że niby możemy coś wskurać ale prawda jest taka, że i tak zapłacą tyle ile będą chcieli, bo wiadomo że nikt zboża w nieskończoność trzymać nie będzie, przyjdą kolejne żniwa i w magazynach musi być miejsce. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@derek2223, przy dotykających nas suszach, niektórzy w mojej okolicy zaczynają zostawiać piachy na ugór, biorą na to dopłaty i poplonów nie muszą siać. Współczynnik dla ugoru wynosi 1, dla porównania dla międzyplonu ścierniskowego 0,3.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v