Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

He . No nic nowego w artykule . No ale komentarze ... Stasiek czytałeś ? Czego te rolniki chcą , jak same sukcesy minister ma ? o.O

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

ja płacę po 1000 netto + 7% VAT (ryczałt)/5% VAT (vatowiec) za bobik, ilość min 20t

a grykę kupujesz

35 minut temu, artur125 napisał:

śląskie , cena w skupie w Małoszycach. W promieniu 5km mamy 5 skupów i wszędzie to samo. Tak to się można dorabiać🤔

ile masz tego towaru

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, artur125 napisał:

śląskie , cena w skupie w Małoszycach. W promieniu 5km mamy 5 skupów i wszędzie to samo. Tak to się można dorabiać🤔

Stolarczyk zapłacił kumplowi 830 brutto ryczałt ale jak masz 25ton to spokojnie przyjadą i zapłacą więcej

• 0
Opublikowano

Wczoraj sprzedałem auto pszenicy DamianRolnikSkup, w parę minut cena dogadana, auto po 2 godzinach, pieniądze na koncie. Mogę polecić.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jeden skup 80, drugi 81, ja sprzedałem po 85 brutto. 

Od żniw zwyżka 250zł na tonie. Ja jestem zadowolony i wolę ten rok niż poprzednie bo cena z płd wsch i wschodu nie wiele odbiega od tej na zachodzie i pomorzu. 

Tylko trafiła mi się naczepa 50m3 więc bardzo wysoka. A żmijką 5,5m to trochę za krótka, no i kierowca marudził żeby tylko nie przeładować. Ostatecznie utrafiłem tylko 0,5t przeładunku😀

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano

artur125 napisał:

Jak chodzi skup w Małoszycach, to widać, że już się nachapali i w d. mają rolników, dość, że słabo płacą to jeszcze ja pytałem czy podjadą swoim transportem, to mówi, że musiałby coś potrącić za transport a z 10 lat temu byli tacy do rany przyłóż.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, artur125 napisał:

tak z ciekawości zadzwoniłem dzisiaj do skupu, i jak zawsze u mnie czarna dziura.

pszenica 750 netto

Po 760 poszły 2 auta pszenżyta teraz O.o

Pszenica 870 jakościowa. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, margoo78 napisał:

Jak chodzi skup w Małoszycach, to widać, że już się nachapali i w d. mają rolników, dość, że słabo płacą to jeszcze ja pytałem czy podjadą swoim transportem, to mówi, że musiałby coś potrącić za transport a z 10 lat temu byli tacy do rany przyłóż.

margoo78 gdzie teraz sprzedajesz?

• 0
Opublikowano

Patrzcie na https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,21479518

Nie żebym robił antyreklamę, ale parę miesięcy temu była mowa o tej firmie na forum. Prawdopodobnie zle sie tam dzieje, a opinie takie że masakra. 

Na olx można jednak dalej znalezc ich ogłoszenia, że np. sprzedają nasiona kukurydzy, ale za gotówkę :D. Także uważajcie, bo dzisiaj łatwo się nadziać.

WIdać DamianSkup znalazl dobre miejsce dla aby przyciągnąć kontrahentów. Ale jak robi to uczciwie, to tylko go chwalić :D.

Ja dalej twierdzę, że w kraju są zmowy cenowe. Jedna na poziomie lokalnym, gdzie zgadują się mniejsze podmioty. Każdy ma swój rejon i nikt oficjalnie się w niego nie wpycha, chyba, że swoje gospodarstwo chłop ma z przybliżoną odległością do każdego z nich i może sobie wybierać. 

Podnoszą ceny gdy wyczują zysk.Wtedy zmowa przestaje obowiązywać, a dominuje chęć zysku. W okolicy i trakcie żniw zaczynali na podobnym pułapie 670 netto, im końca żniw to każdy podnosił, bo wiedząc że będzie drożej chcieli nakupić jak najwięcej. Jako że nikt nie chciał na przechowanie mojej pszenicy z poprzedniego roku, to sprzedałem bez łaski po 81 netto po żniwach. 

Druga zmowa to na poziomie młynów i paszarni. A wiem, bo słyszałem jak do gościa ze skupu dzwonił jakiś typ z młyna, żeby zastopować galopujące wtedy podwyżki. 

A trzecia zmowa to ta na poziomie międzynarodowym. Niemiaszki, francuziki i ruscy i te zasrane giełdy. Wszystko po to żeby ktoś tyrał za darmo, a ktoś zarabiał miliardy.  Bo jak to jest możliwe, że przy takich kataklizmach jak w poprzednim roku cena skoczyła o marne 150 zł. Czyżby m.in po to by tanie zboże waliło do szwabów, gdzie był taki nieurodzaj?

Stasio przestanie pisać swoje dyrdymały jak u rusków wymrozi. Wtedy już nie wiem jakich powodów będzie szukał, żeby zbijać cenę, ale znając jego możliwości będzie się starał :D

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Pszenicę jarą sprzedałem po 1000zł i tu akurat plon najwyższy.  

• 0
Opublikowano
45 minut temu, JozB napisał:

Patrzcie na https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,21479518

Nie żebym robił antyreklamę, ale parę miesięcy temu była mowa o tej firmie na forum. Prawdopodobnie zle sie tam dzieje, a opinie takie że masakra. 

Na olx można jednak dalej znalezc ich ogłoszenia, że np. sprzedają nasiona kukurydzy, ale za gotówkę :D. Także uważajcie, bo dzisiaj łatwo się nadziać.

WIdać DamianSkup znalazl dobre miejsce dla aby przyciągnąć kontrahentów. Ale jak robi to uczciwie, to tylko go chwalić :D.

Ja dalej twierdzę, że w kraju są zmowy cenowe. Jedna na poziomie lokalnym, gdzie zgadują się mniejsze podmioty. Każdy ma swój rejon i nikt oficjalnie się w niego nie wpycha, chyba, że swoje gospodarstwo chłop ma z przybliżoną odległością do każdego z nich i może sobie wybierać. 

Podnoszą ceny gdy wyczują zysk.Wtedy zmowa przestaje obowiązywać, a dominuje chęć zysku. W okolicy i trakcie żniw zaczynali na podobnym pułapie 670 netto, im końca żniw to każdy podnosił, bo wiedząc że będzie drożej chcieli nakupić jak najwięcej. Jako że nikt nie chciał na przechowanie mojej pszenicy z poprzedniego roku, to sprzedałem bez łaski po 81 netto po żniwach. 

Druga zmowa to na poziomie młynów i paszarni. A wiem, bo słyszałem jak do gościa ze skupu dzwonił jakiś typ z młyna, żeby zastopować galopujące wtedy podwyżki. 

A trzecia zmowa to ta na poziomie międzynarodowym. Niemiaszki, francuziki i ruscy i te zasrane giełdy. Wszystko po to żeby ktoś tyrał za darmo, a ktoś zarabiał miliardy.  Bo jak to jest możliwe, że przy takich kataklizmach jak w poprzednim roku cena skoczyła o marne 150 zł. Czyżby m.in po to by tanie zboże waliło do szwabów, gdzie był taki nieurodzaj?

Stasio przestanie pisać swoje dyrdymały jak u rusków wymrozi. Wtedy już nie wiem jakich powodów będzie szukał, żeby zbijać cenę, ale znając jego możliwości będzie się starał :D

hahahhhahhahaha kur**wa ale bym sie nadział przed świętami dzwoniłem do nich w ten sam dzien chciał gosciu 4 tiry puścić po pszenicę termin płatności 14 dni oferował wtedy 850 zł za tone netto. Ale ze ja juz sie dwa razy nadziałem w tym roku więc mówię albo przedpłata na konto albo wcale lub przez faktoring bo inaczej towaru bez wczesniejszej kasy na koncie nie dostanie. Wrzucona na bęben firma wtedy miała drobne zaległości u jakiś innych firm ale faktor był w stanie go finansowac, Widocznie ludziom nie powypłacali i dlatego nic wiecej nie wyszło w bazach kredytowych :D a teraz restrukturyzacja :D

• 0
Opublikowano
35 minut temu, Dawid151599 napisał:

hahahhhahhahaha kur**wa ale bym sie nadział przed świętami dzwoniłem do nich w ten sam dzien chciał gosciu 4 tiry puścić po pszenicę termin płatności 14 dni oferował wtedy 850 zł za tone netto. Ale ze ja juz sie dwa razy nadziałem w tym roku więc mówię albo przedpłata na konto albo wcale lub przez faktoring bo inaczej towaru bez wczesniejszej kasy na koncie nie dostanie. Wrzucona na bęben firma wtedy miała drobne zaległości u jakiś innych firm ale faktor był w stanie go finansowac, Widocznie ludziom nie powypłacali i dlatego nic wiecej nie wyszło w bazach kredytowych :D a teraz restrukturyzacja :D

Ja w czerwcu prawie auto rsm zamowiłem:D:D Dobrze ze na af sie ludzi popytałem o ta firme, min JozB

• 0
Opublikowano
Dnia 23.01.2019 o 20:02, Taurus83 napisał:

Cargill na marzec podpisuje kontrakty o 20 zł więcej.  Tylko nie wiem od jakiej ceny  :) dzisiaj  na matifie wzrosty.  Amerykanie prognozują mroźny luty w naszym regionie.  Oprócz tej ostatniej informacji to poprzednie w zasadzie mnie nie obchodzą bo ta tona pszenicy co mi została to dla bydlaków pójdzie  :)

Cargill w Kaliszu ma obecnie wstrzymany skup pszenicy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v