Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

dzisiaj w pogodzie słuszałem ze zapowiadaja spore mrozy nad Rosją i Ukrainą w Moskwie ma być nawet do -30 ciekawe jak tam za śniegiem.

poza tym Rząd Federacji Rosyjskiej wyraził w piątek zaniepokojenie rosnącymi cenami zbóż w kraju.

Podkarpacie pszenica bez zmian 830 netto konsumpcja (czekamy na kwiecień  maj)

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

ja zaś słyszałem że do żniw będzie stopniowo spadać do poziomu 720-750 netto bo niby jest dużo zasiane zbóż ozimych bo była długa sprzyjająca jesień, po drugie nie wiadomo ile jeszcze będzie do likwidacji rzepaków ze względu na osłabienie przez mszyce. Ale to tyle co słyszałem w rozmowie z dyrektorem dużej czeskiej firmy. Jak bedzie to nie wiem, bo sam mam jeszcze przeszło 100t. Zobaczymy, oby było tak jak piszecie że pójdzie jeszcze do góry

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

ja zaś słyszałem że do żniw będzie stopniowo spadać do poziomu 720-750 netto bo niby jest dużo zasiane zbóż ozimych bo była długa sprzyjająca jesień, po drugie nie wiadomo ile jeszcze będzie do likwidacji rzepaków ze względu na osłabienie przez mszyce. Ale to tyle co słyszałem w rozmowie z dyrektorem dużej czeskiej firmy. Jak bedzie to nie wiem, bo sam mam jeszcze przeszło 100t. Zobaczymy, oby było tak jak piszecie że pójdzie jeszcze do góry

Koniu pracujesz na skupie i takie głupoty wypisujesz, że aż nie chce się wierzyć. Jest prosta zasada nie ma towaru, to cena idzie do góry. Rosyjscy sojusznicy i tak długo się wstrzymują z ograniczeniem eksportu. Wszystko okaże się na przedwiośniu. Oby tylko nie obudzili się z ręką w nocniku jak im powymarza. Ciekawe czy wtedy niemiaszki im pomogą. Nie będzie  też wówczas u nas czczego p.., że pogłowie świń spada, że mszyca na rzepakach itd. Co ma rzepak do aktualnych zapasów zbóż, które i tak są przeszazcowane lub analizy robione pod spekulacje. Ostatnio z ciekawością obserwowałem agropierdoły. Parę dni temu mówili jak wszystko fajnei się prezentuje, a ostatnio coś perspektywa im się zmienia. Z dnia na dzień. CIekawe czy to pod manipulacje się podpina i ile osób dało się wcześniej nabrać

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Moim zdaniem do maja, czerwca cena jeszcze delikatnie wzrośnie, a w najgorszym wypadku utrzyma się na aktualnym poziomie. Co innego z cena na nowe zbiory tu już może być roznie, a najbardziej prawdopodobne że cena będzie już niższa .

• 0
Opublikowano

Napisałem tylko to co słyszałem w rozmowie, nie twierdze że tak będzie więc nie mów mi że pisze głupoty. Tak na prawdę każdy na tym forum coś wie coś słyszy a nijak ma się to wszystko do rzeczywistości i do tego co będzie za miesiąc. W szczególności widzę po tym temacie że najwięcej ,,wie" i najwięcej ma do powiedzenia ten co ma najmniej i ten co rolnictwo traktuje jako hobby i dodatkowe źródło dochodu, więc pozostaje tutaj tylko sobie gdybać i domyslać się co będzie za miesiąc lub dwa. Nie jeden już pisał że w tym okresie miało być zboże po 1000zł, szkoda bo cieszyłbym się z tego. A tak w sumie wszystko trzyma w sumie jeden poziom od września +/- 20zł.  To że w polsce nie ma zboża nie oznacza że nie ma na wschodzie czy zachodzie. To że statki wypływały zawsze z naszych portów ze zbożem nie oznacza że tak musi być zawsze, bo może być tak że będą zwozić zboże do nas...

Wiem jedno, ja jestem za ciemny do tych spraw, są mądrzejsi a o cenie zadecydują raczej panowie w krawatach przed komputerami.

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Znajomy któremu prawie zawsze sprzedajemy zboże mówi, że są 3 opcje: albo zdrozeje, albo stanieje, a w ostateczności cena sie utrzyma 😛

Ile krzyczą u was za próbę parametrów bez żadnej transakcji?

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, koniu napisał:

W Lipcu nikt kur nie nakarmi obietnicą dużych ,przyszłych zbiorów !

2 godziny temu, koniu napisał:

Napisałem tylko to co słyszałem w rozmowie, nie twierdze że tak będzie więc nie mów mi że pisze głupoty. Tak na prawdę każdy na tym forum coś wie coś słyszy a nijak ma się to wszystko do rzeczywistości i do tego co będzie za miesiąc. W szczególności widzę po tym temacie że najwięcej ,,wie" i najwięcej ma do powiedzenia ten co ma najmniej i ten co rolnictwo traktuje jako hobby i dodatkowe źródło dochodu, więc pozostaje tutaj tylko sobie gdybać i domyslać się co będzie za miesiąc lub dwa. Nie jeden już pisał że w tym okresie miało być zboże po 1000zł, szkoda bo cieszyłbym się z tego. A tak w sumie wszystko trzyma w sumie jeden poziom od września +/- 20zł.  To że w polsce nie ma zboża nie oznacza że nie ma na wschodzie czy zachodzie. To że statki wypływały zawsze z naszych portów ze zbożem nie oznacza że tak musi być zawsze, bo może być tak że będą zwozić zboże do nas...

Wiem jedno, ja jestem za ciemny do tych spraw, są mądrzejsi a o cenie zadecydują raczej panowie w krawatach przed komputerami.

U nas mówią nie strasz ,nie strasz bo się zes..sz  , następny kolega Staszka.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, koniu napisał:

W 2017 w styczniu też mówiono że do żniw starczy a tu nagle końcem marca nigdzie pszenicy nie było tak nagle o 100 150 do góry policz sobie ile kosztuje pszenica amerykańska albo rosyjska która dopłynie do portu w pl i dowieziona np na dolny śląsk a potem cokolwiek wypisuj. Pana staszka nie komentuje brak słów .

• 0
Opublikowano

Czy ja tutaj kogoś straszę? Zluzujcie trochę bo się spinacie niepotrzebnie o kilka złotych w luźnej dyskusji.

Myślicie że jaka kolwiek ferma kupuje pszenice na bieżące potrzeby? Podpisują kontrakty na kilka miesięcy do przodu żeby mieć pewność że nie zostaną bez paszy.

Co do cen to pisałem że nie znam się na tym, podejrzewam że 90% osób z tego tematu też się na tym nie zna i piszą to co im się wydaje że tak pewnie jest i będzie, a tak naprawdę Panowie nie wiemy co będzie jutro. Jeszcze pytanie, jak już tak burzliwie odpisujecie to jakimi ilościami zboża dysponujecie że się tak spinacie?

• 0
Opublikowano
21 godzin temu, pieter1991 napisał:

Wiem, że przed świętami było nawet 860, a 8 stycznia jak się pytałem to było 830 więc teraz musiało trochę podskoczyć

Dziś potaniała na83 br agropest

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

Czy ja tutaj kogoś straszę? Zluzujcie trochę bo się spinacie niepotrzebnie o kilka złotych w luźnej dyskusji.

Myślicie że jaka kolwiek ferma kupuje pszenice na bieżące potrzeby? Podpisują kontrakty na kilka miesięcy do przodu żeby mieć pewność że nie zostaną bez paszy.

Co do cen to pisałem że nie znam się na tym, podejrzewam że 90% osób z tego tematu też się na tym nie zna i piszą to co im się wydaje że tak pewnie jest i będzie, a tak naprawdę Panowie nie wiemy co będzie jutro. Jeszcze pytanie, jak już tak burzliwie odpisujecie to jakimi ilościami zboża dysponujecie że się tak spinacie?

No jak jakim? 50 ton we 3

1 godzinę temu, rolnik404 napisał:

W 2017 w styczniu też mówiono że do żniw starczy a tu nagle końcem marca nigdzie pszenicy nie było tak nagle o 100 150 do góry policz sobie ile kosztuje pszenica amerykańska albo rosyjska która dopłynie do portu w pl i dowieziona np na dolny śląsk a potem cokolwiek wypisuj. Pana staszka nie komentuje brak słów .

Nie wiem gdzie te podwyżki były bo przed taniało

3 godziny temu, Mich9 napisał:

Chyba że gdzieś wymrozi, poczekajmy do marca jeszcze daleko.

Teraz mało kto już uprawia wrażliwe na mróz uprawia

Ludzie świnie likwidują na potęgę wiosną będą mniej brojlera wstawiać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v