Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, melon10641 napisał:

Jest wiele rolników emerytów, weekendowych itd co w żniwa nakoszą na 4.5 tonówke i to nie pełna i jadą od razu na skup z jedną przyczepa. Dla nich czy cena wzrośnie czy spadnie nie ma różnicy bo jak ja miałbym gdzieś szufla czy wiadrami zrzucać przyczepę czy dwie a potem to ładować by zarobić 100zl na tonie to dziękuję za taki biznes. 

Rok temu przejechałem się przez Tyszowce i taki widok zastałem a koleją była wielka.

Tym emerytom to powinni za darmo zabierać ! zamiast dzieciom dać pole to oni wiecznie niedorobieni , ciągle im mało, aż się telepią z nerwów za każdą złotówką  -- dajcie młodym , oni mają większe potrzeby ,wiecznie nie będą parobkami !

• Confused 2
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał:

Oczywiście że kontrakty, sporo puszcza też w centrale nasienne. Ostatnio mówił ze doszli do wniosku iż lepiej kupić wydajniejszy kombajn przy obecnej pogodzie deszczowej i łapać parametry niż postawić magazyny jakieś.

Nie z Wojszek te gospodarstwo? 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, stasio32 napisał:

Zajedz za 1-2 tygodnie na pole i daj znać jak wyglądają twoje uprawy. Dzisiaj objechałem kilka działek i jeszcze tak poparzonej kukurydzy u siebie nie widziałem. Z braku wody. Wystarczyło kilka dni. Może u ciebie jest lepiej pod tym względem. Pszenicom odcięło prąd. Jak ktoś skosi niech daje znać ile mu sypie. Kolega okolice Wrocławia nakosił z 8 ha 3,3 tony/ha jęczmienia

W sobotę lub niedziele będę kosił jeczmien, zanosił sie na + 6 a teraz wygląda na  4 ,zobaczymy co będzie ale na pewno nie sprzedam go do maja zresztą wiekszosc zbóz będę magazynował do wiosny.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Po dzisiejszym upale pola zbielały i się okaże że z rekordowych plonów zostanie połowa.W moim rejonie to żniwa zawsze są na początku sierpnia a w tym roku jeszcze parę takich dni jak dzisiaj i będzie powtórka z ubiegłego roku.

Edytowane przez krzysztofz14
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, ralf3635 napisał:

W sobotę lub niedziele będę kosił jeczmien, zanosił sie na + 6 a teraz wygląda na  4 ,zobaczymy co będzie ale na pewno nie sprzedam go do maja zresztą wiekszosc zbóz będę magazynował do wiosny.

Tak każdy może powiedzieć  widocznie nie utrzymujesz się z samej gospodarki , nie macie żadnych wydatków czy co każdy trzyma wszystko do wiosny i aż do maja .

Samej gospodarki to jest k**wa nie możliwe piszcie że są dochody z innych źródeł bo są ludzie co tylko żyją z gospodarki i nie jeden się zastanawia jak oni to robią nie sprzedają a mają . Ja pracuję to mam dochód mogę się wstrzymać na jakiś czas .

• 0
Opublikowano

Takie to rozczarowanie jak się liczy na rekordy. 

36 minut temu, paktofonikas1987 napisał:

Nie z Wojszek te gospodarstwo? 

Nie ale z tego co widzę po trasie to tam gospodarstwa z magazynami.

• 0
Opublikowano

narazie pszenica wygląda bardzo ładnie  ,w kłosie jest po 60 ziarenek ,  tylko  ta susza i nie wiadomo czy ziarno naleje ,narazie jeszcze liść flagowy wmiare zielony , ale jak tak dalej będzie prażyć to napewno nie będzie rekordowych plonów ,każdy ukosi połowe tego  w co celował

• 0
Opublikowano

Dobrze powiedziane upały robią swoje w Zamojskim zboża się w miarę trzymają jeszcze ale każdy ukosi mniej a wydatki były poniesione na produkcję wszystko drożeje z dnia nadzień 100 zł to micha na 4 osoby na 2 dni bo nie mówię o kiełbasie z lidla czy biedronki z granulkami plastyku że kot nie chce jeść a taka szyneczka swoja to 60 zł kg .

Zeszły rok słaby ten słaby jak dalej prowadzić gospodarkę trzeba pracować bo z samej na wszystko zabraknie smalec i cebula tylko zostaje czyli ruskie schabowe taka prawda bo u mnie już 2 bambrów stękają bo plony będą mniejsze a w banku im już nie chcą dać . Pszenica by musiała być po 1000 zł t .

• 0
Opublikowano
31 minut temu, jonatansad napisał:

narazie pszenica wygląda bardzo ładnie  ,w kłosie jest po 60 ziarenek ,  tylko  ta susza i nie wiadomo czy ziarno naleje ,narazie jeszcze liść flagowy wmiare zielony , ale jak tak dalej będzie prażyć to napewno nie będzie rekordowych plonów ,każdy ukosi połowe tego  w co celował

60 ziarenek? A wyczysciles okulary czy wyrwales piereszy lepszy klos? 60ziaren, 550 klosow i mtz 40 = 13.2 t/ha. Wszyscy w domu zdrowi? 

• 0
Opublikowano

Nie mam gdzie sypać nowej, sąsiadka ma częściowo wolną stodołę. Pytanie żeby nasypać 25ton ile mniej więcej metrów kwadratowych potrzebuje jej zabrać tej stodoły? Nie wiem jak wysoko sypać i jak w praktyce to wygląda

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Dobrze powiedziane upały robią swoje w Zamojskim zboża się w miarę trzymają jeszcze ale każdy ukosi mniej a wydatki były poniesione na produkcję wszystko drożeje z dnia nadzień 100 zł to micha na 4 osoby na 2 dni bo nie mówię o kiełbasie z lidla czy biedronki z granulkami plastyku że kot nie chce jeść a taka szyneczka swoja to 60 zł kg .

Zeszły rok słaby ten słaby jak dalej prowadzić gospodarkę trzeba pracować bo z samej na wszystko zabraknie smalec i cebula tylko zostaje czyli ruskie schabowe taka prawda bo u mnie już 2 bambrów stękają bo plony będą mniejsze a w banku im już nie chcą dać . Pszenica by musiała być po 1000 zł t .

Nie martw się o bambrow oni i tak będą dawać za dzierżawę najwięcej że ty będziesz się zastanawiać jak im się to opłaca 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, Tomaszek8504 napisał:

Nie mam gdzie sypać nowej, sąsiadka ma częściowo wolną stodołę. Pytanie żeby nasypać 25ton ile mniej więcej metrów kwadratowych potrzebuje jej zabrać tej stodoły? Nie wiem jak wysoko sypać i jak w praktyce to wygląda

25 ton to u teścia jedno zapole mam zasypane w stodole 9m x 5 x 2(średnio) wysoko

1m3 to około 800kg pszenicy

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

25 ton to u teścia jedno zapole mam zasypane w stodole 9m x 5 x 2(średnio) wysoko

1m3 to około 800kg pszenicy

9x5=45x2=90m3=70t

• 0
Opublikowano (edytowane)

Może cos pokopałem z wymiarami teścia stodoły, bo co roku jak kupuję folię na spód, to od nowa mierzę, a miałem sobie zapisać, poza tym zależy od gęstości zboża, jak pszenica ma gęstość 72 to w 1m3 będzie 720 kg

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, krzysztofz14 napisał:

Po dzisiejszym upale pola zbielały i się okaże że z rekordowych plonów zostanie połowa.W moim rejonie to żniwa zawsze są na początku sierpnia a w tym roku jeszcze parę takich dni jak dzisiaj i będzie powtórka z ubiegłego roku.

wg mnie jest gorzej niz w ubieglym roku. Wtedy zyto kosilem 11-12 lipiec. W tym mysle, ze za tydzien bedzie skoszone. Pszenica uschla na pniu. Jedynie rzepak bedzie kolo polowy lipca

• 0
Opublikowano
Dnia ‎25‎.‎06‎.‎2019 o 17:50, piotreku1 napisał:

Skoro tak dobrze ci na busie to po co bawisz sie w rolnictwo? Co to za rolnik co musi ciagnik kupowac za pieniadze z innej pracy niz produkcja rolnicza ?  d*pa nie rolnik .  Widzisz mnie stać na nowy ciagnik i  to taki co 4 twoje nowe busy nie muszę dodatkowo pracować i dokładać z innej pracy . Do tego przez 20 lat gospodarowania o połowę powiększyłem gospodarstwo i nie muszę na busie jezdzic 😄 wole z dzieciakami na wakacje jechac

15 razy powiekszyles gospodarstwo a zeby kupic busa za marne 140tys zmuszony by zboże w żniwa sprzedać  😄 skończ dziecko się ośmieszać   

on po prostu sprzedał zboze i zrobił obrot pieniadzem  30 tys zl moim zdaniem madre posuniecie popieram

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v