Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, ordynator napisał:

Co ty porównujesz siebie do gospodarstw towarowych które żyją z produkcji roślinnej !! 

masz kilka ha 4  albo 5 klasy chodzisz do roboty  a po robocie skrzypionke i mączniaka  kapciem zwalczasz !!!

chyba z ciebie taki pracownik jak i rolnik idziesz na etat i  piszesz te  brednie o skrzypionkach i podwyżkach na giełdach z józekiem  hahaha

po robocie pewnie opowiadasz o składaniu samolotów w pracy 😀

Zamiataj magazyn bo szef po premii poleci. Uważaj żeby Cię nie zagazowali jak robaka 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Australia kupiła 2 statki wysokobiałkowej pszenicy z Kanady i za moment zwiększyła do 3 statków ponieważ u nich susza. Nieczynili takich zakupów od ponad 10 lat . 

Rzepak UE przewidywane spadek zbiorów o 2mln ton od zakładanego. 

Rosja zmniejsza eksport na nowy sezon póki co o 1 mln ton.

W Rumunii  plon pszenicy 4t z ha 

U mnie część pszenicy wygląda tak ~ 50cm wys.

PS.

Tak wygląda USA w trakcie zasiewów kukurydzy .

Natomiast dla Rosji czerwiec ma być mega upalny.

W powietrzu wisi też porozumienie USA CHINY.

IMG-20190528-WA0001.jpg

Edytowane przez read
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

TOS 720 brutto, 2 tyg. temu była po 800 brutto, cały magazyn zasypany .

• 0
Opublikowano

Staś tłumaczy ich. Komentarze by móc racjonalnie odniesc się do konkretnej sytuacji - pełna profeska. Jest problem mały bo znajomy ksiádz co angielski zna odmówił tłumaczeń bo jest na wczasach z gosposiá...

• 0
Opublikowano

Matif wczoraj 4 € w górę dziś kolejne 3. Dobili cenę do zamknięcia kontraktów majowych. Ciekawe co koniec tygodnia przyniesie.

• 0
Opublikowano

Cefetra też ślę smsy z podwyżkami...

CEFETRA ceny indykacyjne netto w zl/t do potwierdzenia, korekta pszenicy Zbior 2019 PORT PK 14 780zl, PK 12,5 755zl; LOCO GOSP PK 14 730-750zl, PK 12,5 705-725zl, Sierpien-Pazdziernik, pozdrawiam, T.W.

• 0
Opublikowano
30 minut temu, alvaroalvaro78 napisał:

Cefetra też ślę smsy z podwyżkami...

CEFETRA ceny indykacyjne netto w zl/t do potwierdzenia, korekta pszenicy Zbior 2019 PORT PK 14 780zl, PK 12,5 755zl; LOCO GOSP PK 14 730-750zl, PK 12,5 705-725zl, Sierpien-Pazdziernik, pozdrawiam, T.W.

MAŁO !     trzymajcie , będzie więcej ! już dostaja sraczki że teraz drożeje a nie tanieje !  trzeba będzie Srasiu więcej płacić !

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

Ile można pier**lić jakie to skupy są złe jak oszukują itd... jaki problem znaleźć młyn w Polsce, cargill czy inny moloch do którego sprzedaje ten zły Janusz ze skupu. zadzwonić, zapytać, zrobić próbę, nawet wynająć własny transport i po temacie. Ludzie mamy XXI  wiek a wy się uzalacie jak chłopi pańszczyźniani...ja zanim sprzedam to dzwonię w 5 miejsc a i tak przeeaznie wychodzi że najlepiej idzie się dogadać na miejscu 

https://www.agrofoto.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/duzy-wzrost-ceny-pszenicy-na-gieldzie-w-paryzu,86154.html

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

MAŁO !     trzymajcie , będzie więcej ! już dostaja sraczki że teraz drożeje a nie tanieje !  trzeba będzie Srasiu więcej płacić !

Kurcze chyba miałeś rację drożeje jak myslicie saletra w lipcu będzie po 2 tysięce/?

1 godzinę temu, Wicherek napisał:

To do Paryża można tera MTZ z przyczepą wieżdżąć ? Kurcze ale się te przepisy pozmieniały

• 0
Opublikowano
21 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

To nas nie dotyczy ,dotyczy wtedy gdy tam tanieje to u nas na wyścigi też bo przecież tanieje:D

To nas dotyczy , przechowaj pszenicę i rzepak i zobaczysz jak zarobisz , zobaczysz ze dotyczy 1

• 0
Opublikowano
15 minut temu, staszek131415 napisał:

Kurcze chyba miałeś rację drożeje jak myslicie saletra w lipcu będzie po 2 tysięce/?

To do Paryża można tera MTZ z przyczepą wieżdżąć ? Kurcze ale się te przepisy pozmieniały

19 minut temu, staszek131415 napisał:

Twoje przemyślane i inteligentne wywody powinny wisieć w ramkach przed wejściem do Choroszczy

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Wicherek napisał:

to czym sie teraz zajmą  ? 

Beda kupowac na rynku trzode przebijajac cene sokolowi  gobarto i innym kupujacym. Znajomy mial zawsze 8 tys na stanie teraz ma 0 . 

• 0
Opublikowano

już tu ktoś to kiedyś pisał, że firmy jak chcą kupić towar to wystarczy trochę cenę obniżyć i już są kolejki bo jak idzie w górę to wszyscy trzymają. Patrząc po giełdach to na świecie niema za dobrych informacji które mogły by być wykorzystane przez spekulacje do obniżek zarówno pszenicy jak i kukurydzy a jeżeli chodzi o rzepak to jest od dawna cena zaniżana  zwłaszcza w Polsce a i tak podaja średnia cene 1600 zł mimo że nikt nie daje więcej jak 1550

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v