Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 minut temu, robercikj100 napisał:

Spokojnie Anetka nie każdy ma furmankę i kobyłkę tak jak ty . Niektórzy używają bardziej nowoczesnych środków transportu.

Chcesz powiedzieć że przejechał prawie 1500 km że średnią prędkością prawie 200 km na godzinę ?

I to w deszczu.  Autostrada rzekomo 260 non stop. Gość w jakiś rajdach startował. Chyba 1300km.

Zostało mi 22,5t pszenicy ozimej i jarej. Trzeba by chyba ze 4t dokupić i puścić auto.

Ostatnia cena 700brutto.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Kuzyn wrócił z francuskiego Calais do Warszawy  w niecałe 8 godzin. Kumpel z historią rajdowca A8 tak go przewiózł . Kuzyn sam lubi depnąć ale na drogę powrotną z nim już się nie pisał. 

Wstępnie umówione pszenżyto na 620 brutto.

To jest fizycznie nie możliwe ;) przerwa na tankowanie, a jeśli za***rdala to 2 razy tankowal więc... w 12 h byłbym w stanie uwierzyć ale nie w 8. Wychodzi na to że autosradką cały czas pod 300 podchodziło w takim razie, a to też bardzo możliwe nie jest bo inni uczestnicy ruchu, ciężarówki które wjezdzaja w najmniej odpowiednim momencie  itd. 

• 0
Opublikowano
28 minut temu, Anetka1 napisał:

Zachowaj swe mądrosci dla siebie tak bedzie z korzyścią dla ciebie /arogant/burak

Nie mogę tego dla ciebie zrobić Anetko . Skoro mnie wyzywasz od idiotów to czuję się zobowiązany zabłysnąć swoją mądrością bo widzę że u ciebie za wiele jej nie ma 😂.

20 minut temu, danielursus3p napisał:

To jest fizycznie nie możliwe ;) przerwa na tankowanie, a jeśli za***rdala to 2 razy tankowal więc... w 12 h byłbym w stanie uwierzyć ale nie w 8. Wychodzi na to że autosradką cały czas pod 300 podchodziło w takim razie, a to też bardzo możliwe nie jest bo inni uczestnicy ruchu, ciężarówki które wjezdzaja w najmniej odpowiednim momencie  itd. 

Może pasażer był tak zajęty "tankowaniem" że umknęło my parę godzin ? A jak był całkowicie trzeźwy to współczuję podróży z takim.... nie napiszę brzydko bo Anetka mnie znowu zruga 😂😂😀

• 0
Opublikowano

Rola Człuchów pszenica konsumpcja 730, pasza 670, pszenzyto 600 jęczmień 640, żyto 530. Żyto i pszenzyto sprzedawałem w żniwa w tej samej cenie. Nie pamiętam ceny pszenicy w żniwa bo jej nie uprawiam. Ceny netto. 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał:

Anetka idż ugotuj chłopu jeść bo z głodu zdechnie 

Anetka1 to @AleksanderX przecież. :D Damskie multi sobie założył, ciekawe czy czasami  nosi też rajstopy? ;) 

Pszenica paszowa 690 netto, pszenżyto 600, nędza.

• 0
Opublikowano

Tak on lubi tak z ukrycia działać . Albo w tajemnicy rozsyła zaufanym osobom z forum miejsca gdzie niby to można dostać rewelacyjna cenę na pszenicę 😂😂😂 , albo ukryć się za damskim nickiem😀😀 . Ach ten nasz mały Olo . Trzeba mu wybaczyć bo dzieci jeszcze wolne mają po świętach to się chłopak nudzi.😂😂😂😂

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Piegus napisał:

@AleksanderX

Pszenica paszowa 690 netto, pszenżyto 600, nędza.

Lubelskie lokalny skup paszowe 680 konsumpcja 690 pszezyto 570 tylko to ceny brutto to dopiero nędza ja wiem ze port daleko ale do tego stopnia sobie w h" lecieć !!!

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ptasia grypa katapultowala się do Wielkopolski Putin zsyla plagi rosyjskie na Polskę po nowym roku...

Co do cen pszenicy ptasia grypa w polsce może tylko powiekszyc przepaść pomiędzy matifem A Polandia.

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano

Dlaczego zakładacie że cena ma spaść przez ogniska chorób ??? Było by tak jeśli hodowcy płacili większe ceny niż światowe a po utracie rynku zbytu (ASF , grypa)  hodowcy zaprzestali produkcji i cena musi wtedy spaść do cen giełdowych ale w sytuacji gdy nasza hodowla zacznie kuleć to więcej wyeksportujemy w większych cenach ,popatrzcie na sąsiada Ukrainę , eksportuje w cenach giełdowych a nawet większych . W Polsce hodowcy zachowują się jak by na giełdach było po 800 a oni płacą po 900 i co to będzie jak zaprzestaną hodowli :) . Nie będzie hodowli będzie większy handel w świat tym bardziej sytuacja na świecie zaczyna temu sprzyjać . Może ktoś wie coś na temat nowej otwartej giełdy szumnie ogłoszonej przez ministra rolnictwa ??? Dzwoniłem do KOWR nic nie wiedzą , gdzie składać oferty ? Czy to był tylko świąteczny blef ? Jak magazyny biorą w tym udział ?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, slawekz1975 napisał:

ciekawe czy pszenica nie stanieje jak ta ptasia grypa bedzie szalec i stada drobiu beda likwidowac

To co wszystkie fermy drobiu w Polsce zlikwidują?

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, wladirol napisał:

najgorsze jest to że nawet w stanach na giełdzie dzisiaj z rana spadki pszenicy pewnie powodem jest ptasia grypa w Polsce 🙂

W stanach o tej godzinie to  jeszcze śpią.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Najlepsze jest to że za chwilę nasz kochany niezależny GUS ogłosi że dochody rolników kolejny rok  z rzędu wzrosły  😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v