Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
20 minut temu, motorader18 napisał:

Opolskie  kukurydza minimum 15 ton okolice Prudnika wilgotosc 38 

ło kurła 😮 a z ilu to hektarów te tony ? z 2 ? z 5 ? czy 15 ??:D

• 0
Opublikowano
50 minut temu, damianzbr napisał:

Jak to możliwe? Przecież południe co raz dostawało sporo deszczu.

Okolice samego Opola przez 3 miesiące 10 mm deszczu linie energetyczne i zasrana elektrownia kiedyś w to nie wierzyłem ale sam obserwowałem jak chmury się rozstępują i nie pada 

• 0
Opublikowano
30 minut temu, Zdzinio napisał:

Gdzie tak masz n Mazowszu u mnie POWIAT sochaczewski max 8 ton z ha przy 38% wilgotności i 380 złoty to przy 30% A nie przy 35% jak napisałeś przy 38% to max 300 złoty netto

koszone na usłudze w maz. u jednego plon 5t/ha na mokro, u drugiego jakieś 7-8t/ha na mokro.

U siebie kawałek wyciąłem wczesne FAO, kawałek wyglądał na jeden ze słabszych oddał 10t/ha na mokro.

Także w tym roku to chyba na prawdę loteria u jednego może sypać a parę km dalej połowę mniej.

• 0
Opublikowano

Byłem na tych dniach kukurydzy to jak dla mnie dla laika to wybór odmiany ma wielkie znaczenie. Codigip czy jakoś tak miał bardzo ładne kolby. Z dekalbu to takie średnie te kolby były i po jednej na łodydze.

• 0
Opublikowano

W QQ tak prowadzimy uprawę aby właśnie było po 1 średniej kolbie na badylu  a te poletka na dniach kukurydzy to ma się ni jak do uprawy polowej  przedstawiciele firm nasiennych niekiedy cuda odstawiają aby zrobić wrażenie  od ręcznego usuwania chwastów po dodatkowe nawożenie dosiewanie pojedynczych braków po podlewanie tak ze z dystansem do tego podchodzę 

• 0
Opublikowano

Podlewanie beczką u nas to norma.

@danielursus3p gdzie były te poletka, w Goździe? Ja wesele i chrzciny dzisiaj to nie myślałem aby jechać bo % miałem pod dostatkiem :D

bo taka prawda te poletka się robi dla spędu z % ;)

• 0
Opublikowano

Ja to na trzeźwo :D tak w Goździe, dlatego powiedziałem, że dla laika. Raz siałem kukurydze to z hektara może z 20 arów zostało bo resztę dziki wpierdoliły. Nawet kombajna nie odpaliłem tylko ręcznie kolby oberwalem :D

ten cały timac Agro czy jakoś tak się reklamował na niektórych  odmianach to w cale te kukurydze ładniejsze nie były (laik) w zbozach dawno odpuściłem te dokramianie, co najwyżej siarczan i mocznik ale nic więcej, szkoda kasy dla plonu lepszego o bagatela 100 kg.

• 0
Opublikowano (edytowane)

U Daniela jest opryskane timacem pół a pół nie. Mamy kosić i sprawdzać czy coś to dało.

Ja osobiście wątpię aby coś to zmieniło, ale handlowiec chciał sprzedać za parę stówek, mówię że nawet nie ma szans na zakupu bo nie to nie interesuje, a jak chce to co najwyżej niech łatwi na testy. Patrz o dziwo załatwił. Więc chcę teraz rzetelnie podejść do tematu skoro przedstawiciel się tak zaangażował.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
20 godzin temu, damianzbr napisał:

U Daniela jest opryskane timacem pół a pół nie. Mamy kosić i sprawdzać czy coś to dało.

Ja osobiście wątpię aby coś to zmieniło, ale handlowiec chciał sprzedać za parę stówek, mówię że nawet nie ma szans na zakupu bo nie to nie interesuje, a jak chce to co najwyżej niech łatwi na testy. Patrz o dziwo załatwił. Więc chcę teraz rzetelnie podejść do tematu skoro przedstawiciel się tak zaangażował.

timac pomaga i to bardzo .....................................ale drenować portfel

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

"Agrest". Stały odbiorca. Płatność 14 dni, ale zazwyczaj jest wcześniej. Zastanawiam się tylko czy sprzedawać wszystko i zrobić więcej miejsca na kukurydzę, czy zostawić część pszenicy, a część kukurydzy sprzedać na mokro

Edytowane przez sw_kamil
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@Zdzinio

Właśnie coś takiego 590 netto oferują. Ale patrzę teraz na matifa i cenę EURO to kukurydza już 720 zł się ceni.

Więc zadaje mi się że to dobra zagrywka paszarni aby obkupić się tanią mokrą kukurydzą. Bo gdy krzykną cenę za suchą 650 to nikt im mokrej nie odda po 380zł. Deszczowa pogoda działa na naszą korzyść. Niech ciągle pada raz tu raz tam aby jak najdłużej ciąć kukurydzę to paszarnie ciśnienia nie wytrzymają i się podniosą z ceną.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

Nie tak szybko każdy dzień deszczowy po czarnej plamce to 0,5% niższy plon infekcja fuzariozy ubicie ziemi i brak możliwości wykonania uprawy na przyzwoitym poziomie .A skupujący wiedzą że mokrą trzeba sprzedać i poco mają przepłacać na razie cwaniaczki mają tendencję dołowania ceny  

• 0
Opublikowano

No faktycznie zapomniałem o tym. Gdzieś kiedyś czytałem ale nie brałem tego do serca ale teraz mi się przypomniało jak nieraz duże pole kosiłem na 4 - 5 razy w przeciągu 1 miesiąca i faktycznie za każdym wjazdem plon był mniejszy a wiem bo mam wagę w kombajnie.

Co konkretnie powoduje ubytek plonu i w jaki sposób się to odbywa?

Dużo już skosiłeś? Jak się suszy w tym roku dobrze oddaje wodę?

• 0
Opublikowano

Nie mam na myśli ubytku wilgotności ale co dzień kilka roślin się łamie kilka kolb spada na ziemię dziki dojrzałe kolby spadają po dotknięciu przystawki dzisiejszy wiatr to nawet 5 % .Oddawanie wody to właściwość odmianowa  a tak na prawdę typ ziarna  

• 0
Opublikowano

4,3782zł

jednolita płatność obszarowa – 471,64 zł/ha;  (459,19 zł/ha; 461,55 zł/ha),

·         płatność za zazielenienie –  316,54 zł/ha; (308,18 zł/ha; 309,77 zł/ha),

·         płatność dla młodych rolników – 165,10 zł/ha;  (175,62 zł/ha; 214,82 zł/ha),

·         płatność dodatkowa (redystrybucyjna) – 184,98 zł/ha; (178,01 zł/ha; 177,02 zł/ha),

·         płatność do bydła – 302,77 zł/szt.; (293,04 zł/szt.; 291,03 zł/szt.),

·         płatność do krów – 387,29 zł/szt.; (373,70 zł/szt.; 371,46 zł/szt.),

·         płatność do owiec – 104,08 zł/szt.; (101,39 zł/szt.; 101,85 zł/szt.),

·         płatność do kóz – 51,95 zł/szt.; (54,78 zł/ szt.; 60,08 zł/szt.),

·         płatności do powierzchni upraw roślin wysokobiałkowych

– płatność do strączkowych na ziarno (<=75 ha) – 765,80 zł/ha; (721,04 zł/ha; 606,52 zł/ha),

- płatność do strączkowych na ziarno (>75 ha) –  382,90 zł/ha; (360,52 zł/ha; 303,26 zł/ha),

- płatność do pastewnych – 463,71 zł/ha; (438,71 zł/ha; 386,46 zł/ha),

* płatność do powierzchni uprawy chmielu – 2 054,33 zł/ha; (2129,87 zł/ha; 2 198,06 zł/ha),

* płatność do powierzchni uprawy ziemniaków skrobiowych – 1 110,09 zł/ha; (1065,89zł/ha; 1 163,02 zł/ha),

* płatności do powierzchni uprawy buraków cukrowych – 1 524,18 zł/ha; (1495,63 zł/ha; 1 563,46 zł/ha),

* płatności do powierzchni uprawy pomidorów – 2 250,81 zł/ha; (3320,78zł/ha; 1654,3 zł/ha),

* płatność do truskawek – 1 136,95 zł/ha; (1054,35 zł/ha; 1 118,75 zł/ha),

* płatności do powierzchni uprawy lnu – 569,14 zł/ha; (486,12 zł/ha; 374,86 zł/ha),

* płatności do powierzchni uprawy konopi włóknistych – 135,44 zł/ha; (235,26 zł/ha; 303,06 zł/ha),

* płatność do tytoniu

– tytoń - grupa Virginia –  3,28 zł/ha; (3,50 zł/kg; 3,82 zł/kg),

- tytoń - grupa pozostałe – 2,31 zł/ha; (2,46 zł/kg; 2,68 zł/kg).

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

@Zdzinio

Właśnie coś takiego 590 netto oferują. Ale patrzę teraz na matifa i cenę EURO to kukurydza już 720 zł się ceni.

Więc zadaje mi się że to dobra zagrywka paszarni aby obkupić się tanią mokrą kukurydzą. Bo gdy krzykną cenę za suchą 650 to nikt im mokrej nie odda po 380zł. Deszczowa pogoda działa na naszą korzyść. Niech ciągle pada raz tu raz tam aby jak najdłużej ciąć kukurydzę to paszarnie ciśnienia nie wytrzymają i się podniosą z ceną.

Już to widzę jak są zasypani ubiegłoroczną a każdy stara się wykosić jak najszybciej w obawie przed obniżkami

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, RU68 napisał:

Nie mam na myśli ubytku wilgotności ale co dzień kilka roślin się łamie kilka kolb spada na ziemię dziki dojrzałe kolby spadają po dotknięciu przystawki dzisiejszy wiatr to nawet 5 % .Oddawanie wody to właściwość odmianowa  a tak na prawdę typ ziarna  

Ale ja też nie miałem na myśli wilgotności. Waga w kombajnie pokazuje plon na mokro i przelicza też na sucho. Więc pisząc że na polu robiło się mniej kg za każdym późniejszym wjazdem pisałem o plonie suchym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v