Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Raczej można się było tego spodziewać, nie ma tu niczego zaskakującego, że duże koncerny będą się starały wyrugowac generyki z rynku i rżnąć rolników aż miło. najciekawsze jest to, że te same środki, o których piszesz, w Niemczech są tańsze o 8-10% niż u nas.

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, robercikj100 napisał:

Samo boogie tyle kosztuje ? Czy zestaw z fandango ? 

Zestaw cały .

Fandango - 860 , Kuczyńska .

prochloraz , droży  o jakieś 20 zł na 1 l .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Czyli jakaś 100 drożej niż w zeszłym roku. Niecałe 40 zł na ha. To i tak tragedii jeszcze nie ma. A podwyżek wiadomo spodziewać się trzeba było . Gorzej że po dobrych cenach pszenicy to już chyba można pomarzyć .

Ps. A 900 zł to nie wiem kiedy ten zestaw kosztował ? Chyba 10 lat temu ? I to nie ten tylko inny bo ten z boogie to z 5 lat na rynku jest

Edytowane przez robercikj100
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, WOJTUNIO napisał:

Zastanawiam sie czy nie rezygnowac z fungicydow z górnej półki nie siać zbóż po zbożu i stosować grzybowke z nizszej półki albo wcale. 

Jak będziesz siał rzepak , kuku , i nie będzie dobrych zapraw , to nawleczesz szkodników , na pszenicę , nic na to nie poradzi , co dobre to znika z ochrony .

• 0
Opublikowano

a co wy myśleliście że zachód pozwoli by Polski rolnik podbił ich swoją żywnością, jest jakieś u większości takie myślenie. płyty gnojowe , osn, biurokracja i inne tam pierdoły po co to jest? żeby utrudnić życie producentowi, bo małorolnemu nikt nie utrudni bo nic nie produkuje.

jak śor drożeją to może co niektórzy przestaną przechwalać się opryskami typu T4,  oj przepraszam przecież oni mają za darmo za reklamę

• 0
Opublikowano

Zawsze ze wzrostem cen zboża wzrastały koszty i chodzi o to gdy zboże będzie dołować żeby pociągneło za sobą też i koszty Cena zboża  sama w sobie nic nie znaczy ,dopiero w zestawieniu z kosztami ukazuje stan faktyczny opłacalności ale to pewnie wiekszość wie

• 0
Opublikowano
7 minut temu, pawelek98 napisał:

a co wy myśleliście że zachód pozwoli by Polski rolnik podbił ich swoją żywnością, jest jakieś u większości takie myślenie. płyty gnojowe , osn, biurokracja i inne tam pierdoły po co to jest? żeby utrudnić życie producentowi, bo małorolnemu nikt nie utrudni bo nic nie produkuje.

jak śor drożeją to może co niektórzy przestaną przechwalać się opryskami typu T4,  oj przepraszam przecież oni mają za darmo za reklamę

Factory zbożowe .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak będziesz siał rzepak , kuku , i nie będzie dobrych zapraw , to nawleczesz szkodników , na pszenicę , nic na to nie poradzi , co dobre to znika z ochrony .

Najlepsze zaprawy baytan i systivia ale ceny sa zaporowe. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

CERTICOR 050 FS Środek przeznaczony do stosowania przez użytkowników profesjonalnych Zawartość substancji czynnych: metalaksyl-M (związek z grupy fenyloamidów) – 20 g/l (2,05%), tebukonazol (związek z grupy konazoli-triazoli) – 30 g/l (2,95%).

Nie jest taka zła zaprawa .

Zaprawa systivia to jakaś pomyłka 650 zł .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Znaczy pomyłka to może nie ale cena odstrasza trochę. Jak jest sucho, nie ma presji grzybowej to pieniądze można powiedzieć wyrzucone w błoto ale jak już mokro jest to jednak widać różnice w zbożach zaprawianych systivą a innymi. Najlepiej samemu sobie zrobić doświadczenia na polu i ocenić czy warto czy nie

• 0
Opublikowano

Na dzien dzisiejszy w swojej okolicy moge zapłacic max 750netto za pszenica i 700netto za pszenżyto. W porównaniu z tym co było 2 tygodnie temu około 50zł do dołu.  a i tak na paszarni mówia ze na razie nie pisza kontraktów :(

• 0
Opublikowano
50 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Spokojnie biały, specjaliści z forum mówili, że to chwilowe :) to jest "spiseq skópuw"

Damian specjalisto, podaj przyczyny tych spadków, bo oprócz końcówek kontraktów i "7 ton/ha" z Rosyji z lata 2019 nic mi do głowy nie przychodzi. I nie, że nawijam, bo mam pszenicę(dla mnie w moich ilościach może nie istnieć), tylko z ciekawości i chęci zasięgnięcia wiedzy osoby z branży handlu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v