Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Tomek12 napisał:

No jak tak sprzedawałem ( a jak dzwoniłem pytałem o cenę to mówił że jedna cena 850 jak leci)

850 - 870 jest na konto a na wymiane 870-890 z tego co kojarze

• 0
Opublikowano
48 minut temu, robercikj100 napisał:

Ale zazwyczaj na 30 dni dają parę złotych więcej więc lepiej poczekac. No chyba że taka sama cena co na 14 to wtedy laski nie robią 

Raczej cena wyjściowa zaczyna się od przelewu do 14 dni a nie na 30, tylko ONI tak kombinują aby przeciągać jak najdłużej a rolnik oczywiście ma czas aby poczekać.

Niech każdy zapyta się po co jest ten drugi podpis, i niech ma w duszy ciętą ripostę na ich tłumaczenie dlaczego nie na 14 dni.

Dookoła wszyscy płacą do 14 dni.

• 0
Opublikowano

ciekawe co w USA i Kanadzie  będzie po zimie a na razie to słyszałem ze 14 dni ma być bardzo bardzo ciężko nawet do -50 i ogromne śnieżyce,

w Rosji juz ciężko z pszenicą bo w przetargu dla Egiptu wygrała Francja i Rumunia ale nikt nie podaje ceny w jakiej poszły przetargi moim zdaniem Francja by tanio nie sprzedała

• 0
Opublikowano
59 minut temu, mano napisał:

Raczej cena wyjściowa zaczyna się od przelewu do 14 dni a nie na 30, tylko ONI tak kombinują aby przeciągać jak najdłużej a rolnik oczywiście ma czas aby poczekać.

Niech każdy zapyta się po co jest ten drugi podpis, i niech ma w duszy ciętą ripostę na ich tłumaczenie dlaczego nie na 14 dni.

Dookoła wszyscy płacą do 14 dni.

No tak tylko zazwyczaj jak zgodzisz się poczekać 2 tygodnie dłużej to cena parę złotych lepsza. Przynajmniej tam gdzie ja sprzedaje to tak jest. Przez dwa tygodnie na lokacie nie zarobisz nawet tych 10 zł więc czasami jak kasy nie trzeba to mogą zapłacić i po 30 .

• 0
Opublikowano

Po 30 dniach firmy może już nie być.

Ostatnie lata handlowałem z jedną firmą. Po 14 dniach przysyłali aneks na zgodę opóżnieniem terminu płatności. Po 40 dniach już nie wytrzymywałem i nękałem telefonami Bogu ducha winnego pracownika który mógł tylko zjebki dostawać od kierownictwa i rolnika.

Dopiero straszenie wysłaniem przedsądowego wezwania do zapłaty skutkowało wypłaceniem kasy.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wladirol napisał:

ciekawe co w USA i Kanadzie  będzie po zimie a na razie to słyszałem ze 14 dni ma być bardzo bardzo ciężko nawet do -50 i ogromne śnieżyce,

w Rosji juz ciężko z pszenicą bo w przetargu dla Egiptu wygrała Francja i Rumunia ale nikt nie podaje ceny w jakiej poszły przetargi moim zdaniem Francja by tanio nie sprzedała

Tam sieja głównie jare

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wladirol napisał:

261.34-264.95 $/t (CIF).

• 0
Opublikowano
37 minut temu, robercikj100 napisał:

No tak tylko zazwyczaj jak zgodzisz się poczekać 2 tygodnie dłużej to cena parę złotych lepsza. Przynajmniej tam gdzie ja sprzedaje to tak jest. Przez dwa tygodnie na lokacie nie zarobisz nawet tych 10 zł więc czasami jak kasy nie trzeba to mogą zapłacić i po 30 .

Kolego z całym szacunkiem do Ciebie, ale czy nie rozumiesz że Oni muszą zapłacić do 14 dni!! Ty nie rób im łaski, oni mają taki obowiązek według prawa.

Co do lokaty to nie Ty zarobisz czekając te 30 dni tylko Oni razy X sprzedających to moim zdaniem ładną sumę mają na naszym czekaniu do 30 dni.

Nie dość że rolnika wy....ą badaniami jakości naszego zboża to jeszcze podpisami bez wiedzy mamy zgadzać się na takie warunki.

I tak polak ru..a polaka

• 0
Opublikowano
12 minut temu, mano napisał:

Kolego z całym szacunkiem do Ciebie, ale czy nie rozumiesz że Oni muszą zapłacić do 14 dni!! Ty nie rób im łaski, oni mają taki obowiązek według prawa.

Co do lokaty to nie Ty zarobisz czekając te 30 dni tylko Oni razy X sprzedających to moim zdaniem ładną sumę mają na naszym czekaniu do 30 dni.

Nie dość że rolnika wy....ą badaniami jakości naszego zboża to jeszcze podpisami bez wiedzy mamy zgadzać się na takie warunki.

I tak polak ru..a polaka

to nie jest tak,

kiedyś sprzedawałem z terminem 180 dni (bo nie potrzebowałem kasy) i dostałem 30zł więcej na tonie niż cennikowo a i tak musiałem sprzedać bo nie mam magazynu na cały plon. Wszystko kwestia dogadania i co najważniejsze do pewnej firmy !

• 0
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, mano napisał:

I tak polak ru..a polaka

Z całym szacunkiem ale nikt Cię ani mnie nie zmusza do sprzedawania na 30 dni. Co z tego że muszą zapłacić za 14 dni jak nie dadzą mi większej ceny? Skupy i tak zarobią na tobie i na mnie nie ważne czy zapłacą ci za 14 czy 30 dni, jak zechcą to i tak cię uwala na parametrach nic na to nie poradzisz. Ja jak mam dostać 10 zł na tonie więcej za dwa tygodnie to wolę poczekać bo wiem że tam gdzie sprzedaje kasa będzie na pewno.

Edytowane przez robercikj100
  • 0
Opublikowano

Ja tam nie widzę problemu w przelewie na 30 dni, jak sprzedaję u pewnego odbiorcy to czasami pytają czy mogą na 30 dni przełożyc termin spłaty ale też np. Jak ja potrzebuję kasy z dnia na dzień to też nie robią problemu tylko przesyłają. Wszystko do dogadania a umowę można mieć tylko gdzie znajdziesz oszusta który taką umowę w nosie ma. Więc grunt to sprawdzony odbiorca!

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, robercikj100 napisał:

Ale zazwyczaj na 30 dni dają parę złotych więcej więc lepiej poczekac. No chyba że taka sama cena co na 14 to wtedy laski nie robią 

Fermy drobiu wozniak mialy terminy po min 60 dni w listopadzie, jak zajechalem na skup to za glowe sie zlapalem kobita mowize daja 10 zl na miesiac za platnosc pow 30dni. Podobno byli ludzie co brali termin na 6-8 miesiecy jak kuku sprzedawali mokra w pazdzierniku.

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, mano napisał:

I tak polak ru..a polaka

Taaa...a firmy co sprzedają dalej do paszarni to myślisz że ile czekają na pieniądze ? U mnie w lokalnym skupie czekali ponad 2 miesiące na przelew za 500 ton jęczmienia, Bo paszarnia spod Opola się nie wyrabiała finansowo. Już ten temat był poruszany wielokrotnie czy pośrednicy to "złodzieje" czy nie. Ja uważam że to normalny biznes jak każdy inny. Weź kup kilka ciężarówek. Zatrudni kilku kierowców, wynajem lub budowa silosów, kilka baniek obrotówki i na koniec  42 % podatku od zysku 

Firmy produkujące cokolwiek dla duzych odbiorców też mają fakturowanie na 90 a nawet 180 dni. W transporcie podobnie. 

Edytowane przez Taurus83
  • 0
Opublikowano

Zgadza się, tylko wytłumacz mi ten fenomen dlaczego inni skupujący którzy jak piszesz mają samochody kierowców inwestują w firmę też mają płatność na ileś tam dni czy miesięcy i  jakoś płacą, są w stanie uczciwie zrobić przelew na czternaście dni, mało tego jeden znam skup który wystawia fakturą na 14 bo tak musi a przelew robi na drugi dzień. Da się? da się tylko wszystko zależy jak skup podchodzi do rolnika, czy mu podłoży bez powiedzenia do podpisu czy nie.

Jeszcze taki przypadek znajomego który dostał fakturę na 30 dni za pszenice, widząc to pyta się dlaczego nie na 14 dni bo jest na ryczałcie, noto pani mówi że zmienimy na 14 ale cena pójdzie o 10 zł w dół. Więc tak  to jest. 

Trzeba zgodnie z twoją myślą współczuć firmom że mają takie  koszty  a rolnik sobie poradzi i poczeka, bo musi.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Wicherek napisał:

Tam sieja głównie jare

W KANADZIE TAK ALE W USA WIĘCEJ OZIMEJ

12 godzin temu, Marek123456 napisał:

261.34-264.95 $/t (CIF).

CIF CZYLI DOSTARCZONE ? OSTATNIO BYŁO OKOŁO 250 DOLARÓW PLUS FRACHT CAŁKIEM FAJNE CENY CZEMU POLACY NIE SPRZEDAJĄ CHYBA NA PÓŁNOCY POLSKI JUŻ ZE ZBOŻEM SŁABO?

• 0
Opublikowano

Tak @mano trzeba im współczuć i dołożyć do interesu...  Ja sprzedaje do kilku firm i w jednej jest tak a w drugiej tak. Tak jak na gospodarstwie. Jeden kupuje nawozy w sierpniu za gotówkę a drugi w marcu na kreskę. Jak ktoś mnie robi w uja to już z nim nie współpracuje i Po temacie.  Mało to firm juz zbankrutowało  ?  Niedaleko mnie ma skup FDW.  Firma znana na całą Polskę. No i mają zaległości kilkumiesieczne w płaceniu. No i co? No i nic. Pewnie inne firmy z okolicy zyskają bo nikt nie będzie chciał drugi raz się pakować w stresy.

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, gomez181 napisał:

cedrob opolskie 830 netto pasza,wzrost o 10zl

JAKA ILOŚĆ I KOGO TRANSPORT? BO Z TEGO CO WIEM TO TROCHĘ LEPIEJ PŁACĄ? TYLKO W TYM ROKU WSZĘDZIE SA DWA CENNIKI JEDEN OFICJALNY DRUGI NIEOFICJANY

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v