Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, kanalia36 napisał:

To mało ważne rude, niebieskie czy fioletowe na bydle obecnie nikt nie zarabia tylko grube bejmy dokłada. Zarabia tylko ten co ma swoje mamki bydło rasowe chów pastwiskowy i bydło jedzie na eksport i zaden polski złodziej  ( ubojnia) go nie kupuje, reszta  to durna banda frajerów( ja się też zaliczam do tej kategori)  która całe dopłaty i plony topi w bydle dla złodzieji i jeszcze się cieszy ze solidnie został wycyckany bo jak sprzeda to plik kasiory ma w łapie.

Ja wiem, wiem jestem nie normalny  to opinia forumowych handlarzyn które jak wszy żerują na rolnikach i im dłużej wmawiają naiwniakom   ze to tylko wysypka  tym dużej moją pasozytować na rolnikach.

to dlaczego wszystkich umoralniasz na forum ze sie nie opłaca  , dokłada do interesu , a sam siedzisz w tym ?  

Opublikowano

To teraz chłopy za miast dziadostwa kupujemy  warchlaki po 400 za trzy miesiące zrobimy  tyranowi  w tej trzodzie dołek na pół roku  to może przestanie pier**lić 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ja tez walilem paszy po 4-5 kg dziennie poki nie zaczalem liczyc ile to wszystko kosztuje....Dokupic rzepak witaminy i inne pierdoly plus srutowanie i robi sie 800 do 900 zl tona paszy. Teraz wszystko zboze sprzedaje a dostaja 1 do 1.5 kg sruty rzepakowej dziennie czyli pasza tresciwa 1.5 zl dziennie a nie 5 zl i rosną. Nawet jakbym mial 2 miesiace dluzej trzymac jak kiedys liczylem to i tak jest kilkaset zl do przodu a dodatkowp nie trace czasu na robienie pasz, magazynowanie zboza etc itp.

Opublikowano
12 minut temu, Yoda napisał:

W moim regionie rok temu kupowali ludzie simy 90-100kg po 2tyś bo chyba liczyli na żywo że cena ciężkiego przekroczy 10zł. Ale jak sie wzięło traktor na prow i biznesplan krótko za morde trzyma to nie ma wyjścia.

I te simy to był szal.na skupie aby biały łeb to do 15 płacili za simy a jako lm to i czerwone polskie szły i Jersey .

Opublikowano
Przed chwilą, Yoda napisał:

Jak masz łąkę to po prostu je na trawę wypierdol i niech sobie za pół darmo rosną zamiast dawać cały rok pasze pod pysk

Yoda tylko dodaj jak jesteś z poza wielkopolski))))) W wielkopolsce podjeżdza w nocy samochód skupowy nabój usypiający i bydło znika i tylko placki zastają))))))

Dandys nie pieprz haseł tylko pisz faktami.  ja tu tylko dostaje inwektywy wysmiewanie bo ludzi denerwuje ale żaden nie udowodnił ze nie prawdę piszę

Opublikowano
30 minut temu, HF86 napisał:

Jak narazie niestety prawie każda ubojnia nie zwraca uwagi na rasę ani procenty czystości rasy.liczysie mięcho i klasa a nie kolor skóry lub plamka na łbie

Przecież to każdy wie ,Ameryki nie odkryłeś. Ale cena odsadka jest uzależniona od rasy

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

Yoda tylko dodaj jak jesteś z poza wielkopolski))))) W wielkopolsce podjeżdza w nocy samochód skupowy nabój usypiający i bydło znika i tylko placki zastają))))))

Dandys nie pieprz haseł tylko pisz faktami.  ja tu tylko dostaje inwektywy wysmiewanie bo ludzi denerwuje ale żaden nie udowodnił ze nie prawdę piszę

Mądrego też nic . Pieprzyć że się nie opłaca to większość ludzi pisać potrafi .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

Mądrego też nic . Pieprzyć że się nie opłaca to większość ludzi pisać potrafi .

chłopie ja to poparłem wyliczeniami ( mogę się pomylić pare stówek  )  a kto co kolwiek  podważył co pisze???? nikt 

Z większościa z was to jest taka rozmowa jak z Jarkiem. Ja wale faktami i liczbami  a on  zamiast policzyć to ma stałą odpowiedz- jesteś nie normalny bo bydło się opłaci bo ja inwestuje  i mas ludzi cielaki kupuje jakby się nie opłacało to by tego nie robili. 

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano

Nie wiem czy na soim zarobilem czy stracilem ale tydzien temu sprzedalem mieszanca caly czerwony 680 kg brutto po 7 zł  brutto. Wiek 19 miesięcy od swojej krowy mlecznej . Jak dla mnie 20 miesięcy to max trzymania i jeszcze całe życie stał z jalowkami które  zacielal.  dostawał kiszonke z kukurydzy i sianokiszonke z nad rzeki dobrej jakości i srute ze  swojego zboża do tego jakieś niedojady od krów. Powiem szczerze chyba bym z głodu umarł żebym miał chować same bydło mięsne A zwłaszcza byki. A tak za mleko co miesiąc  ok 35 tyś  się wezmie . 10 krów na rok się opyli też myślę że ok 30 tyś i cielakow za jakieś 15 tyś i 1-2 byki na rok ale to jak pisałem chowam tylko dla jalowek żeby się z nimi nie ganiac. Współczuję tym co mają same opady bo same kupno odsatka jaki to koszt a tu jeszcze premiksy koncentraty i co niektórzy po 30 miesięcy trzymają gdzie ten zarobek ja sie pytam ?

Opublikowano
5 minut temu, kanalia36 napisał:

chłopie ja to poparłem wyliczeniami ( mogę się pomylić pare stówek  )  a kto co kolwiek  podważył co pisze???? nikt 

powiedz chociaż dlaczego trzymasz bydło jak nie ma w tym interesu ? 

• Like 1
Opublikowano

A potwierdził ktoś ? Ty już kilka wyliczeń podawałeś . Np jak na słomie i wodzie byki hodować . Na czystej soi zresztą też .

Opublikowano
16 minut temu, kanalia36 napisał:

reszta  to durna banda frajerów( ja się też zaliczam do tej kategori)  

Dobrze podkreśliłeś że Ty też 😊

Opublikowano
1 minutę temu, DANDYS napisał:

powiedz chociaż dlaczego trzymasz bydło jak nie ma w tym interesu ? 

bydło likwiduje

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

A potwierdził ktoś ? Ty już kilka wyliczeń podawałeś . Np jak na słomie i wodzie byki hodować . Na czystej soi zresztą też .

cos Ci się pomieszało nigdy nie pisałem o słomie i soi, pomyliłes się jak Sołtys w '' wali w Pięty" ale on chociaż miał jaja przyznać się ze się pomylił

Opublikowano
18 minut temu, Mikruss napisał:

Ja tez walilem paszy po 4-5 kg dziennie poki nie zaczalem liczyc ile to wszystko kosztuje....Dokupic rzepak witaminy i inne pierdoly plus srutowanie i robi sie 800 do 900 zl tona paszy. Teraz wszystko zboze sprzedaje a dostaja 1 do 1.5 kg sruty rzepakowej dziennie czyli pasza tresciwa 1.5 zl dziennie a nie 5 zl i rosną. Nawet jakbym mial 2 miesiace dluzej trzymac jak kiedys liczylem to i tak jest kilkaset zl do przodu a dodatkowp nie trace czasu na robienie pasz, magazynowanie zboza etc itp.

Nie dajesz zboża? A co jedzą z objentosciowki?

Opublikowano

Kanalia jakby nie patrzeć ma sporo racji. A to że przekazuje swoje zdanie w dość ordynarny sposób to nic złego. Lepiej tak niż pitu-pitu w stylu  "mi się opłaca bo kolega mi płaci za kg złotówkę więcej niż innym".

Opublikowano

Tak sobie to czytam i czytam..... no to narazie na tyle. kiedyś wam powiem ile z byka na czysto zostaje.

Opublikowano
6 minut temu, kanalia36 napisał:

bydło likwiduje

Likwidujesz likwidujesz A zlikwidowć nie możesz 

Opublikowano
2 minuty temu, zetorki12 napisał:

No ma . Ale nic z tego Jego gadania nie wynika .

Jak nie wynika  wiesz ile ludzi uzmysławia sobie ile dokłada i rezygnuje

Przed chwilą, kali2107 napisał:

Tak sobie to czytam i czytam..... no to narazie na tyle. kiedyś wam powiem ile z byka na czysto zostaje.

mam nadzieje ze zrobisz to w rzetelny sposób a nie naciąny sposób ( balot siana kosztuje mnie 15 zł bo to bagno i nawozu nie daje bo samo urosło)

Opublikowano

I darcie 🐈 na forum.badylarze strajkowali trzoda mleko jabłka.a my dalej w kurwidolku.to jak ma być lepiej aby.

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

ak nie wynika  wiesz ile ludzi uzmysławia sobie ile dokłada i rezygnuje

Nie wiem . Wskaż ile to dzięki Twojemu pierdolamento zrezygnowało ? Na socjal wszystkich chcesz wysłać ? :D

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

A zlikwidowć nie możesz 

Mysle ze nie da sie opasów zlikwidować z dnia na dzień bo straty byłyby jeszcze większe A jak obory były pełne w momencie padaczki to musi troche potrwać  

Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

No ma . Ale nic z tego Jego gadania nie wynika .

A co może z gadania  wynikać? Gadanie też było o dopłatach do krowy i świni na wybiegu i...

A tak wogóle ma sporo racji tylko przekazuje to w kontrowersyjny sposób.

Opublikowano

To niech sprzeda to co ma a o nas sie nie martwi :D  Mi tam sie opłaca w mniejszym stopniu niż rok temu ale zostaje z tego, mam swoje cielaki kiepskie bele dla bydła na opas  kukurydza z brzegów dla bydła na opas  i sie jakoś leci te 35-40 na rok sprzedam niech by było nawet po 3 tysie to już sie robi kwota bez której na pewno bym zdechł . Takie Gadanie że bele bym sprzedał kukurydzy wsiał bym na ziarno i co z tego bym miał ? Wielki h*j bel kiepskich nikt nie kupi że chyba raz a z zboża czy kukurydzy na ziarno to już Bardowski policzył ile zostaje i to jeszcze z dopłatą . A tak mam w h*j obornika nawozów mniej sie kupuje dopłate do bydła , kiepskie pasze zjedzą  kasa jakaś tam jest  i krowy mi byk pokryje jak brak   mleko (siare albo antybiotyk ) odpoje byczkom :D no same plusy . Tylko że mniejsze niż rok temu ..... Ale gdybym miał kupić cielaka to już słabo to wychodzi 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v