Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Żniwa 2025
Opublikowano
48 minut temu, beata12596 napisał:

Dzisiaj zabierali 8 szt byków od szwagra, sprzedał  do Łukowa , bo od jutra cena ma być niższa, tak mu powiedzieli. Więcej szczegółów nie znam.

A jak tam teraz na Łukowie wychodzi? Bo wcześniej jak sprzedawalem im to niby wybicie % ładnie wychodziło tylko byki jakoś małe zawsze byly

• Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, Kentar napisał:

Jak pisalem dwa dni temu, ze cena byka na dol to mnie wyzywali. :)

Ja pisałem dwa tygodnie temu ;)

1 godzinę temu, Yoda napisał:

Ja to rozumiem. Ale zamiast narzekać może warto stworzyć grupę, ubić usługowo (200zł netto) i sprzedać ćwiartki? W Polsce zanim towar trafi do rozbioru to juz było trzech do podziału zyskiem, więc ile z tego. jest rolnika? Ostatnio agrodebile jechali ciągnikami na Poznań bo im źle, godzinę w korku stałem, za cenę tego sprzętu co na wyrost kupili by mieli własny punkt skupu i chłodnie.

Stwórz taką grupę, ja " trochę" znam się na sprzedaży ćwiartek , za 20gr od kilograma zajmę się sprzedażą ;)

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-swinie/zarzadca-zm-henryk-kania-zlozyl-wniosek-o-ogloszenie-upadlosci-spolki/?fbclid=IwAR1uySWZi6gp3XLTFWBPxrSmxkqOY84BDyEEM34XdlKcHiMh30kBk0T6wag

Opublikowano
23 minuty temu, AdamRo napisał:

, ja " trochę" znam się na sprzedaży ćwiartek , za 20gr od kilograma zajmę się sprzedażą

Ale musiałbyś   to robić w imieniu rolnika W ramach RHD mona sprzedawać tylko swoje ćwiartki 

Myślę ze to niezły pomysł jeżeli poważnie piszesz

Opublikowano

Apropo ubytku wagi w transporcie to normalna sprawa że ubędzie po drodze ale może też ubyć po rozładunku i wstawieniu na oborę zmiana miejsca paszy itp.  

Jednak twierdzę że normalne sztuki nie jakieś ogórki opojone czy coś to skita 5 maks maksów 6% przy dużych gabarytach i niekiedy na krowie.

Byli w podwórku i tacy co chcieli i 9%.

A pośrednik na cielakach proponował mi kiedyś że jak spotkamy się u niego na placu zaraz jak on zjedzie i biorę prosto z samochodu to ważymy cielaki nie daje skity i dolicza do każdej sztuki 3 kilo bo tyle by mu wipily po rozładunku😂

Opublikowano
2 godziny temu, beata12596 napisał:

Dzisiaj zabierali 8 szt byków od szwagra, sprzedał  do Łukowa , bo od jutra cena ma być niższa, tak mu powiedzieli. Więcej szczegółów nie znam.

Pisałem 2 lub 3 obniżki dają zwyżki na zakładzie choćby po 10 gr bo tanieje.tak samo my kupujemy nawozy.stagnacja lub 5 zł na tonie w dół czekamy ale dwie podwyżki w górę po 2 zł i jazda bo drożej będzie się

Opublikowano
1 godzinę temu, Yoda napisał:

górnica 

A co to takiego? 

Opublikowano
4 minuty temu, nexeqadore napisał:

Mam pytanie do znawców WBC niedawno sprzedałem byczka 430 kg brutto na WBC wyszło 210 kg po 8,60 zł brutto czy to dobra cena

póltusza wagi nie złapała i dooopa

Opublikowano
4 minuty temu, nexeqadore napisał:

Mam pytanie do znawców WBC niedawno sprzedałem byczka 430 kg brutto na WBC wyszło 210 kg po 8,60 zł brutto czy to dobra cena

Jak za P klase na DUZYM zakladzie to super. Jak za O klase na duzym zakladzie to ch*jowo. Ja przy 210kg kg miesa dostalbym za niego 2500 brutto.

Opublikowano
1 minutę temu, Kentar napisał:

Jak za P klase na DUZYM zakladzie to super. Jak za O klase na duzym zakladzie to ch*jowo. Ja przy 210kg kg miesa dostalbym za niego 2500 brutto.

Wybicie według Ciebie ok?

Ile Ci wychodzi średnio wybicie hf pomijając magię zakładów?

1 minutę temu, Kentar napisał:

Wybicie według Ciebie ok?

Ile Ci wychodzi średnio wybicie hf pomijając magię zakładów?

Opublikowano

To był wypadkowy miał z tyłu nogę pękniętą albo złamany budowa nie za ciekawa ponieważ tydzień go trzymałem próbowałem coś z działać pytam bo z pół roku temu sprzedałem 50 kg cięższego i wyszedł 2 700

Opublikowano (edytowane)

Nie widzialem bydlaka ale wydaje sie na normalne, ni za niskie ni za wysokie. Takie male zabki albo wybijaja sie ponizej 50% albo HFy sypia po 53-55% nawet. Wszystko zalezy.

Edytowane przez Kentar
Opublikowano
9 minut temu, debrzyna napisał:

Jak to co kręgosłup 😊 

Pierwszy raz się z takim określeniem spotykam . A wuja gogle pokazuje wieś w woj Wielkopolskim 😊

Opublikowano
25 minut temu, nexeqadore napisał:

Tek dla typowych polskich januszy biznesu mięsnego.w wielu państwach liczy się klasa mięsa a nie waga pultusz ale co tam cieszmy się że wogole parę groszy wypłacili.kiedys zdałem karłowatą jałówkę 195 kg mięsa poszło po 8 zł kg pultuszy dzwonie na ten sam zakład po paru dniach że kupię półtusze z małej szt odp a co to za różnica wszystkie po tyle samo

Opublikowano

I to jest właśnie patologia naszego kraju. Dostales za ćwiartki 8 zl, to trzeba było ubić i sprzedać sąsiadom rabanke po 15zł. Sam nie kupilbys wołowiny po 15 zł jak padlina na sklepie zaczyna się od 30? Ale dlatego jest cały czas nagonka na rolników, ubojnie małe ze nie spełniają wymogów, żeby tylko zakłady miały monopol na mięso i armia handlarzy na takich zerowala. Znajomemu byk 400 kg złamał nogę to zaproponowali mu 1500zł bo wiedzą że jak nie sprzeda to i tak zdechnie.

Opublikowano

Yoda i reszta rolników bo tak jest.aby się noga podwinęła coś nie poszło i już jakiś Janusz uchachany

Kroje aby moje.a z małymi ubojniami tak jest dobili je bez ogłuszania.kiedys znałeś Zenka czy Franka na powiecie zawiozles urazowke czy nie dorosta ubił albo zabrałeś i zapłaciłeś za usługę albo sprzedałeś.jak nie płacił to po ryju.

Opublikowano
8 minut temu, Yoda napisał:

I to jest właśnie patologia naszego kraju. Dostales za ćwiartki 8 zl, to trzeba było ubić i sprzedać sąsiadom rabanke po 15zł. Sam nie kupilbys wołowiny po 15 zł jak padlina na sklepie zaczyna się od 30? Ale dlatego jest cały czas nagonka na rolników, ubojnie małe ze nie spełniają wymogów, żeby tylko zakłady miały monopol na mięso i armia handlarzy na takich zerowala. Znajomemu byk 400 kg złamał nogę to zaproponowali mu 1500zł bo wiedzą że jak nie sprzeda to i tak zdechnie.

Yoda było spotkanie z weterynarzem w sprawie ASF i były pytania o ubój z koniecznosci  i do 6 miesiecy możesz u siebie na mięsko, powyżej tego wieku możesz dla siebie ale tylko w ubojni ale zwierze musi samo wejść na samochód. 

Zadałem mu pytanie a co on zrobi jak zabije dla siebie połamańca który ma 7 miesięcy odpowiedział mi mandat 100 zł da.

Ponieważ jestem beszczelny pytam się go a ile mi da za byka 800 kg który ma powyżej 2 lat  odpowiedział mi ze maksymalny mandat 2000 zł.  Reasumując to opłaca mi się bardziej zabić byka do lodówy i zapłacić mandat  niz dać go handlarzynie za pare stówek  bo 400 kg miesa za 2000 złmandatu   to 5 zł  wychodzi. 

Opublikowano

Też mam kurs ubojowy ale w razie jak mi duży byk nogę złamie to sam go nie zezre bo niby gdzie tyle mięsa zamroże? A jak sprzedam po ludziach z uboju gospodarczego to mi prokuratora na chate powiatowy wet ściągnie.

• Sad 1
Opublikowano

No ja ze szkolenia to wyczytałem że bydło to tylko do pół roku to można gospodarczy . Jak złamie to chyba z konieczności , ale co z mięchem to nie wiem . No i czemu prokurator ma wiedzieć że rozeszło się mięso po sąsiadach ?

Opublikowano
1 minutę temu, Yoda napisał:

Też mam kurs ubojowy ale w razie jak mi duży byk nogę złamie to sam go nie zezre bo niby gdzie tyle mięsa zamroże? A jak sprzedam po ludziach z uboju gospodarczego to mi prokuratora na chate powiatowy wet ściągnie.

Yoda to co ty masz zamrazarkę dla piwa??? Ja mam od 10 lat taką na 320 l i dwa kabany po 150 kg wchodzą z wyrobami  wiec bysio także.

A swoją drogą najtańszy sposób to klejnoty korone danego króla dać królewiczowi i po problemie . Nawet jak król osiągnie wiek sprawczy  30 lat)))) to ma cenę dobrej królowej więc strata jest 1 zł   reasumując 700-800 zł  tylko straty a nie handlarzy dorabiać

Opublikowano

A przebadal? A rachunki wystawil? Podatek odprowadzil?

Ja juz kiedys mowilem, ze dla mnie wymogy kilogramowe miesa sa chore. No i fakt, takiego malego bardziej sie oplaca zjesc niz sprzedawac.

A nawet takiego sredniaka jakby chcial po cichu zabic i sprzedac po sasiadach to znajdzie sie zyczliwa duszyczka. Znalem paru takich co trzymalo swinie dla siebie na uboj no i.. juz nie trzyma.:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v