Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tamtym roku tez cos takiego mialem to poszlo Strepto 250 przez 3dni dzien bez mleka i elektrolity czasami dodaje kore z debu ale to dla wiekszych ale malym tez nie powinno zaszkodzic. Innym razem zastosowany Linco-Spectin i podobna metoda odstawiamy mleko i elektrolity. Wczesniej dawalem CombiJect i tez dawalo odpowiednie wyniki. Najlepszym sposobem to zrobic badania ale wiadomo teraz wszystko kupe kosztuje.

Ostatnio zaczynam praktykowac(testowac) Oregano na choroby ukladu oddechowego a kore debu na biegunki o podlozu wirusowym

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, damianos95 napisał:

Dzwoniłem do lekarzylecznic tego Pectopro  Over nie maja i raczej nie dostane tego na miejscu wiec odpada

ten stoperan to mu wysypac z kapsułek do puska czy w wodzie rozpuscic ??

ten wegiel to tabletki mu pokruszyc ? czy rozpuscic i dodac np do tego co pije ?

co jeszcze innego mu dac ile on powinien wypic bo daje mu na dobe ponad 6l ?

Jezu, ręce opadają. Najpierw Kupujesz cielaki, potem uczysz się hodowli???  - ryzykowna sprawa. Na przyszłość zabezpiecz się w elektrolity, takie do mleka  (najlepszy i najdroższy pectolit z firmy over do mleka i preparatu mleko zastępczego, pectospeed tylko do wody- strasznie silny środek - nie przeginaj z nim bo Cielak zaklei się i zdechnie), dobry i tani jest hydro calf z Jfarmu. Musisz cielaka nawadniac, nawet w nocy. Zaopatrzony w elektrolity przeżyje, natomiast bez tego możesz dawac antybiotyki, węgiel i inne cuda a zdechnie. Temat rzeka, pohodujesz się nauczysz... Unikaj środków dla ludzi, pamiętaj że Cielak ma 4 żołądki a człowiek 1...

Jak silnie odwodniony to kroplówka i wapno, jak niepije sąda... Powodzenia. 

Pamiętaj że bez elektrolitow na samej wodzie Cielak z biegunką zdechnie napewno

Edytowane przez Berthold
Opublikowano
17 minut temu, damianos95 napisał:

Dzwoniłem do lekarzylecznic tego Pectopro  Over nie maja i raczej nie dostane tego na miejscu wiec odpada

ten stoperan to mu wysypac z kapsułek do puska czy w wodzie rozpuscic ??

ten wegiel to tabletki mu pokruszyc ? czy rozpuscic i dodac np do tego co pije ?

co jeszcze innego mu dac ile on powinien wypic bo daje mu na dobe ponad 6l ?

Jak nie ma pectopro to moze być Antilaxan.

węgiel ja kruszyłem i robiłem papkę i dawalem do pyska.

Nie obawiaj się nie pójdzie mu na płuca.

Czasem nie masz nowego worka CJ?

Opublikowano
1 minutę temu, Berthold napisał:

pamiętaj że Cielak ma 4 żołądki a człowiek

Weź już nie pisz . 4 części , to nie 4 żołądki .

Opublikowano
3 minuty temu, Berthold napisał:

Jezu, ręce opadają. Najpierw Kupujesz cielaki, potem uczysz się hodowli???  - 

Może podaj sposób nauki hodowli bez posiadania bydła, bo chętnie się naucze ...

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ursus ty jakiś dzisiaj na NIE jesteś... Kobita ci nie dała czy co??? 

3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Trzeba do sąsiada częściej do obory wpadać 😁😁😁

Opublikowano
2 minuty temu, krzysztofsb napisał:

W tamtym roku tez cos takiego mialem to poszlo Strepto 250 przez 3dni dzien bez mleka i elektrolity czasami dodaje kore z debu ale to dla wiekszych ale malym tez nie powinno zaszkodzic. Innym razem zastosowany Linco-Spectin i podobna metoda odstawiamy mleko i elektrolity. Wczesniej dawalem CombiJect i tez dawalo odpowiednie wyniki. Najlepszym sposobem to zrobic badania ale wiadomo teraz wszystko kupe kosztuje.

Ostatnio zaczynam praktykowac(testowac) Oregano na choroby ukladu oddechowego a kore debu na biegunki o podlozu wirusowym

Mam pen strep  a jak pisałem wczesniej dostał raz loxicom i 3 razy dzis ostatnia synergal

Z ta kora debu to moge mu dać jak zrobic ten wywar ile kory na ile wody i ile ma tego wypic ?

4 minuty temu, Berthold napisał:

Jezu, ręce opadają. Najpierw Kupujesz cielaki, potem uczysz się hodowli???  - ryzykowna sprawa. Na przyszłość zabezpiecz się w elektrolity, takie do mleka  (najlepszy i najdroższy pectolit z firmy over do mleka i preparatu mleko zastępczego, pectoris tylko do wody- strasznie silny środek - nie przeginaj z nim bo Cielak zaklei się i zdechnie), dobry i tani jest hydro calf z Jfarmu. Musisz cielaka nawadniac, nawet w nocy. Zaopatrzony w elektrolity przeżyje, natomiast bez tego możesz dawac antybiotyki, węgiel i inne cuda a zdechnie. Temat rzeka, pohodujesz się nauczysz... Unikaj środków dla ludzi, pamiętaj że Cielak ma 4 żołądki a człowiek 1...

Jak silnie odwodniony to kroplówka i wapno, jak niepije sąda... Powodzenia. 

Pamiętaj że bez elektrolitow na samej wodzie Cielak z biegunką zdechnie napewno

Moze byc Antilaxan ? on ma te elektrolity ?

Moze powiesz mi cos o zywieniu odpajaniu itd nie chce ponosic strt tym bardziej ze mam swoje powazne problemy zdrowotne a w dodatku inne sprawy przytłaczaja a jak widze kazdy wet chce wziasc kase i radz se sam

3 minuty temu, hobbysta82 napisał:

Jak nie ma pectopro to moze być Antilaxan.

węgiel ja kruszyłem i robiłem papkę i dawalem do pyska.

Nie obawiaj się nie pójdzie mu na płuca.

Czasem nie masz nowego worka CJ?

Antilaxan własnie mu dałem 50g on mu pomoże ? ma te lektrolity ?

jak cos to tak mu dam

Worek był nowy ale jadł z niego z ponad tydzien albo i dłuzej i nic mu nie było

Opublikowano

Zalecany okres stosowania Antilaxan®?

Od wystąpienia biegunki do jej zakończenia. Następnie, w celu nawodnienia organizmu

i uzupełnienia elektrolitów między pojeniami mlekiem należy podawać wodę z preparatem Sanolyte®. 

To preparaty z Sano, ja ich nie stosuje ale jak pisze w instrukcji, do uzupełnienia elektrolitow Musisz stosować inny środek... 

Opublikowano

Ursus ty jakiś dzisiaj na NIE jesteś... Kobita ci nie dała czy co??? 

Trzeba do sąsiada częściej do obory wpadać 😁😁😁

Byki dziś tanio sprzedałem 😏 to może dla tego 😊

Opublikowano
22 minuty temu, damianos95 napisał:

4 sztuki mu dac ? ma tak mysle 80 do 100kg jak dam mu teraz to kiedy kolejne ? Nie pojdzie mu na płuca ta kapsułka ?

Coś innego moge mu jeszcze podać ? Miałes taki przypadek jak ja ?

To daj mu 3 ,ja kolejne podaje po 24 godzinach ,jeszcze dobre jest kakao rozpuścić w wodzie 

Opublikowano

297678741 telefon do J farm. Zamów jutro karton hydro calfu, będziesz miał najtaniej, najlepiej do mleka. 

800706989 telefon over zamów karton pectolitu,  albo kupuj z Sano jak wolisz... Bierz dobre elektrolity do mleka....

Opublikowano
2 minuty temu, Berthold napisał:

Zalecany okres stosowania Antilaxan®?

Od wystąpienia biegunki do jej zakończenia. Następnie, w celu nawodnienia organizmu

i uzupełnienia elektrolitów między pojeniami mlekiem należy podawać wodę z preparatem Sanolyte®. 

To preparaty z Sano, ja ich nie stosuje ale jak pisze w instrukcji, do uzupełnienia elektrolitow Musisz stosować inny środek... 

oki kupiłem  aptece acidolit podobno to elektrolity moge mu je podac ? mam 5 saszetek tyle było ? dac mu to do wody ?

297678741 telefon do J farm. Zamów jutro karton hydro calfu, będziesz miał najtaniej, najlepiej do mleka. 

Dzieki a mozesz mi podac koszta ? jutro od której moge dzwonić ?

Możesz mi powiedziec czy ten cielak jak ma od soboty po południu biegunke taka srednia pozniej w niedziele juz przyslowiowo lał dostawał pasze wode i siano jadł potem dostałem jakies proszki od weta i dostawał 2 dni enroxil pozniej inny wet kazał mu dawac pasze siano i wode z siemeniem leki podał loxicom i  3 dawki synergal dzis dawałem mu pasze to niezbyt chetnie jadł a pic pije siemie z woda wieczoem teraz dosypałem mu ten antilaxan

wyjdzie z tego ??

dawac mu ta cj z owsem czy nie ? siana nie chce

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, artek27 napisał:

Moze i jest ale zrozumcie to ze tam jest inaczej wszystko drozsze niz u nas. Wieksze zarobki ale i wieksze koszty.

A to bardzo ciekawe stwierdzenie, bo słyszałam na własne uszy od kompetentnej osoby, że np. środki ochrony roślin u nas są droższe. A olej napędowy? Minimalnie droższy więc gdzie te różnice? 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
2 minuty temu, damianos95 napisał:

Nie dawaj cj, ani owsa. Daj mu dzisiaj węgiel i stoperan. saszetka acidolit go nie zabije. Skorzystaj z telefonów od Bertholda. Jak wrócę z roboty to na spokojnie przeanalizuje Twój post. Dopóki cielak żyje zawsze jest nadzieja.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, damianos95 napisał:

oki kupiłem  aptece acidolit podobno to elektrolity moge mu je podac ? mam 5 saszetek tyle było ? dac mu to do wody ?

Dzieki a mozesz mi podac koszta ? jutro od której moge dzwonić ?

Możesz mi powiedziec czy ten cielak jak ma od soboty po południu biegunke taka srednia pozniej w niedziele juz przyslowiowo lał dostawał pasze wode i siano jadł potem dostałem jakies proszki od weta i dostawał 2 dni enroxil pozniej inny wet kazał mu dawac pasze siano i wode z siemeniem leki podał loxicom i  3 dawki synergal dzis dawałem mu pasze to niezbyt chetnie jadł a pic pije siemie z woda wieczoem teraz dosypałem mu ten antilaxan

wyjdzie z tego ??

Ja bym mu obcioł jedzenie całkiem, czy wyjdzie zależy w większości od ciebie ale nie zawsze.  Powiem tak jak nie zdechnie żyć będzie , zdarzało się że Cielak srał dwa tygodnie, woda jak z kranu. Dostawał elektrolity z mlekiem nawet 6 razy dziennie ( nawet w nocy) i wyszedł z tego - to ekstremalny przypadek, ale zdarza się...

Edytowane przez Berthold
Opublikowano

Kiedys to gotowali sucha kore debowa i zadnych wynalazkow nikt nie stosowal i biegunka przechodzila a teraz te firmy wymyslaja jakies elektrolity do mleka do wody nie wiadomo co. Wezcie sprobujcie chociaz raz zrobic takie cos i zobaczycie ze lepiej pomoze niz te wynalazki.

Opublikowano
2 minuty temu, hobbysta82 napisał:

Nie dawaj cj, ani owsa. Daj mu dzisiaj węgiel i stoperan. saszetka acidolit go nie zabije. Skorzystaj z telefonów od Bertholda. Jak wrócę z roboty to na spokojnie przeanalizuje Twój post. Dopóki cielak żyje zawsze jest nadzieja.

Oki bede Ci wdzieczny licze ze odpiszez cos co mu pomoze

Jak strace kolejne pieniadze to juz chyba naprawde sie załamie nerwowo i psychicznie od tego wszystkiego

A jeszcze rodzice o wszystko oskarzaja mnie ze to napewno moja wina ze cos zrobiłem nie tak a jak kkogos pytac czy z chodowców czy sasiadów to nikt nic konkretnie nie pomoze nie powie jak i ile zywic tylko ogolnikowo albo jakby nie słyszeli

1 minutę temu, Berthold napisał:

Ja bym mu obcioł jedzenie całkiem, czy wyjdzie zależy w większości od ciebie ale nie zawsze.  Powiem tak jak nie zdechnie żyć będzie 

Wiem ze nie zawsze ale jak ktos ma duza chodowle to rózne rzezy pewnie przeszedł i wiele widział to lepiej moze ocenic

Oki ale ta wode z siemieniem mu dawac ? ile powinien wypic ?

Opublikowano
Przed chwilą, artek27 napisał:

Kiedys to gotowali sucha kore debowa i zadnych wynalazkow nikt nie stosowal i biegunka przechodzila a teraz te firmy wymyslaja jakies elektrolity do mleka do wody nie wiadomo co. Wezcie sprobujcie chociaz raz zrobic takie cos i zobaczycie ze lepiej pomoze niz te wynalazki.

Kiedyś nie było globalizacji, Asf Bvd HIV i całego dziadostw, czasy się zmieniają, "Janka muzykanta" na 3 zdrowaski do pieca wrzucali żeby wyzdrowiał... Nie mówię że kora nie pomoże - nie wiem. Ale bez elektrolitów ani rusz!!! 

Opublikowano
2 minuty temu, artek27 napisał:

Kolego tez o tym słyszałem ale powiedz jak to przyzadzic ile kory na ile wody i ile cielak taki 80 do 100kg powinien wypic tego ? I rozumiem ze normalnnie mam isc i z drewna siekiera sciac kore ?

Opublikowano
7 minut temu, beata12596 napisał:

A to bardzo ciekawe stwierdzenie, bo słyszałam na własne uszy od kompetentnej osoby, że np. środki ochrony roślin u nas są droższe. A olej napędowy? Minimalnie droższy więc gdzie te różnice? 

Ja slyszalem od kolegi co pracuje tam u gospodarza i wlasnie te co podajesz przyklady to jest wlasnie odwrotnie. Dzisiaj z nim rozmawialem ze tam ropakosztuje 1€.

7 minut temu, damianos95 napisał:

Kolego tez o tym słyszałem ale powiedz jak to przyzadzic ile kory na ile wody i ile cielak taki 80 do 100kg powinien wypic tego ? I rozumiem ze normalnnie mam isc i z drewna siekiera sciac kore ?

Z dwie dobre garsci wez tej kory i ze dwa litry wody zagotuj to i mozesz dodac cukru zeby bylo slodkie bo to gorzkie. Dawaj mi to dwa razy dziennie plus jeszcze cos do picia wode czy co tam mu dajesz. Z taka swierza kora to nie wiem jak to jest ale wiem ze najlepsxa jest sucha.

Opublikowano
13 minut temu, artek27 napisał:

Ja slyszalem od kolegi co pracuje tam u gospodarza i wlasnie te co podajesz przyklady to jest wlasnie odwrotnie. Dzisiaj z nim rozmawialem ze tam ropakosztuje 1€.

Z dwie dobre garsci wez tej kory i ze dwa litry wody zagotuj to i mozesz dodac cukru zeby bylo slodkie bo to gorzkie. Dawaj mi to dwa razy dziennie plus jeszcze cos do picia wode czy co tam mu dajesz. Z taka swierza kora to nie wiem jak to jest ale wiem ze najlepsxa jest sucha.

Mam stare deby koło domu to troche suchej kory znajde  to mam dawac im 2 litry na dzien tak na 1 cielaka ? Nic mu po tym nie bedzie?

Ile mam to gotowac ? ten wywar jak dobrze mysle czarny sie zrobi z kory ?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, artek27 napisał:

Nie musisz słuchać kolegi wystarczy sprawdzić w necie ceny ON 😉🙂, w Niemczech kosztuje 1,29 euro, za 100 zł kupi tam 18,12 litra , a u nas 19,80 🤨

Edytowane przez beata12596
Opublikowano

Mozesz dawac i 3litry na raz rano i wieczorem tylko wtedy wiecej kory. Nic mu nie bedzie tylko jak juz przejdzie mu biegunka to przestan dawac kore. Tak jak mowisz jal zrobi sie czarny wywar to juz wystarczy gotowania. Tylko wez stary garnek bo takiego z kuchni nie odmyjesz😉

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, damianos95 napisał:

Mam stare deby koło domu to troche suchej kory znajde  to mam dawac im 2 litry na dzien tak na 1 cielaka ? Nic mu po tym nie bedzie?

Ile mam to gotowac ? ten wywar jak dobrze mysle czarny sie zrobi z kory ?

damian wiem ze kupne Cielaki to cuda na kółkach ale takie 100 kg  to masz jakiegoś wirusa  w oborze niestety taka biegunka trwa 7-10 dni i zadne środki nie pomagają, nawet leki  na 85 % ci ten cielak zdechnie. Miałem taki przypadek 9 cielaków jadły to samo a 2 zachorowały  lekarz był 2 razy dziennie  cały czas taka śraka jak lody włoskie  jeden zdechł w 7 dniu drugi w 9 nic nie pomagało  reszta do końca opasu zero chorób.

a swoją drogą chore cielaki a wy każecie mu po 3 litry płynu na raz dawać?????   oczywiście ze będzie miał srakę zoładek nic nie trawi, kosmki jelitowe zapewne już zanikły  im wiecej będzie pił tym szybciej zdechnie

Edytowane przez kanalia36
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v