Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, zetorki12 napisał:

To chyba za kozę ?

nie wiem za jakie  gośc ma 300 krów mlecznych opasy to jego dodatkowa działalność , 

Opublikowano
16 minut temu, wojak1986 napisał:

Ja wiem że jest z ceną bydła kiszka ale mnie uświadamiać nie trzeba. Tylko praca fajna jak mówisz jak rodzice dadzą jeść i masz na paliwo i imprezy. Tak to po ludzie po kilka rzeczy robią jednocześnie żeby mieć hajs na rodzinę i wydatki...

Kolego, co Ty pierdo..sz o imprezach? Czyli uprawiając pole i mając nieopłacalną hodowlę zostanie więcej, aniżeli z uprawy i 3 tysi pensji???

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Byłem regałowym od 2006 do 2015 podczas urlopu bezpłatnego byłem krótko w Szwecji, w tym czasie byłem także sołtysem a także studiowałem zaocznie-łacznie 2 kierunki.Bydło zaczynałem trzymać od 2000 roku.Na początku 3 sztuki odkarmiałem mlekiem kozim później dorobiłem się krowy i rozwijałem hodowle-zapisaną na ojca.Od 2015 jestem już samoistnym hodowcom a także rolnikiem

Wrocilbys na etat? Bo tutaj piszą ze hodowla to kiszka

Opublikowano

kanalia36 napisał:

wojak jakby mi się niechciało pracować to bym zostawił obore pustą a ja wtawie w to miejsce w świnie. Po prostu bydło złe bo ubojnie plują w twarz proponując takie ceny   720 dni pracy   a ktoś ci  proponuje jak umnie hodowca dostał od handlarza  w lipcu 4,6 to cyrk jakiś. Nawet dziś 6 zł max za hf. Pisze o cenach jakie innym proponują nie mi.

Już słyszeliśmy te narzekania że bydło opasowe się nie opłaca po co wałkować 3 raz ten sam temat. Tobie się nie opłaca a 10 osobom się opłaca. Koniec tematu.

Opublikowano
4 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Kolego, co Ty pierdo..sz o imprezach? Czyli uprawiając pole i mając nieopłacalną hodowlę zostanie więcej, aniżeli z uprawy i 3 tysi pensji???

Jak wk..wienie sięgnie zenitu to sam to rzuce ale nie potrzebuje do tej decyzji internetowych psychologów. Każdy ma inne wydatki, problemy i zobowiazania...

Opublikowano

Koledzy ja decyzje podjołem a wy róbcie jak uważacie.  

Jarku na forum jest 1800 osób pisze  na nim  ok 30 osób z czego połowa to handlarze to forum jest tak wiarygodne jak TVP info

Opublikowano
3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Już słyszeliśmy te narzekania że bydło opasowe się nie opłaca po co wałkować 3 raz ten sam temat. Tobie się nie opłaca a 10 osobom się opłaca. Koniec tematu.

Wszystko by było pięknie gdyby nie nakłady na umaszynowienie i budynki w temacie bydła.. kolorowe i pachnące to nie jest. Gdzieś kiedyś widziałem taki artykuł jakaś gazeta lata 80 bodaj niecałe 30 opasow 600 kilo na nowego bizona 😳 ruski traktor za stara 1142L wełny 😵

Kiedyś to Ci byli wesolutcy czasy mleka miodu opór nie braklo kielbasy...😆 Kto by tam pomyślał że będzie przemiana i zamiast masełka w modzie będzie Rama 😂😂

Opublikowano
kanalia36 napisał:

Koledzy ja decyzje podjołem a wy róbcie jak uważacie.  

Jarku na forum jest 1800 osób pisze  na nim  ok 30 osób z czego połowa to handlarze to forum jest tak wiarygodne jak TVP info

Właśnie i twoje pisanie jest tak wiarygodne:) Ja jutro jadę po kolejne 3 odsadki żeby mieć do jakiegos dziadostwa dokładać :)

Opublikowano (edytowane)

Jest tu ktoś na forum co kupuję byki?mam na sprzedanie 9 hf 4 mieszance sim x hf i jedna krowe. Wielkopolska powiat średzki.

19 listopada planuje wyjazd po cielaki woj Podlaskie- Mazowieckie pisać priw

Edytowane przez kaczus
Opublikowano
1 godzinę temu, marijusz napisał:

tak sie nie podniecaj bo wiekszość tych okazji w ciągu miesiąca energoutil (bakutil) będzie zabierał Dziś sam szukalem okazji pojechałem po byczki cena przez telefon po  3 tys  zajechalem na miejsce to juz 3.5 tys bo zainteresowanie duże i po 3 nie pójdą @ 200 km jebniente dla rozrywki i ze 30 litrow paliwa zamienione na spaliny !

dobrze że ja nie miałem takich przeboij z odsadkami ...

Opublikowano
6 minut temu, kaczus napisał:

Jest tu ktoś na forum co kupuję byki?mam na sprzedanie 9 hf 4 mieszance sim x hf i jedna krowe. 19 listopada planuje wyjazd po cielaki woj Podlaskie- Mazowieckie pisać priw

Ja swoje sprzedałem 😛

Opublikowano (edytowane)

najlepiej to mają ci co zrezygnowali ze świń i kupili cielaki,2x kopa w jaja dostali.

ja wrocę do hodowli jak odsadek będzie po 3tyś a byk na wbc po 20 za O kl.😃czyli nigdy 😂

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
1 minutę temu, bobienko napisał:

najlepiej to mają ci co zrezygnowali ze świń i kupili cielaki,2x kopa w jaja dostali.

jawrocę ddo hodowli jak odsetek będzie po 3tyś a był na wbc po 20 za O kl.😃czyli nigdy 😂

Najbardziej pokrzywdzone gospodarstwa z ASF gdzie zlikwidowali świnie weszli w bydło i kolejna wtopa... co do ceny oby Twoje oczekiwania się nigdy nie sprawdziły😉

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, bobienko napisał:

ja wrocę do hodowli jak odsadek będzie po 3tyś a byk na wbc po 20 za O kl.😃czyli nigdy 😂

59939c234b87d_p.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, bobienko napisał:

bobienko  świnie kosztują plus minus 5 zł  bydło trzyma się 4 razy dłużej wiec cena powinna być razy 4 w stosunku do tucznika  wiec te 20 zł na wbc ( 11 zł na żywą) to powinna być norma ( we francji WBC obecnie ok 18 zł)   A wiec to nie cena do śmiechu ale godna cena jaka powinna  płacić ubojnia rolnikowi. Kazda mniejsza cena to zwykłe złodziejstwo  a tu ludzie skrentu jaj dostają jak 8 zł dostaną na żywą  jak ich 8% skitą okradną i niepewną wagą

Edytowane przez kanalia36
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v