Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

co tydzień czytam, że ktoś zmarł na skutek poturbowania przez byki

Daj takie cotygodniowe artykuły . 🥺

20 godzin temu, jacus napisał:

sa kraje gdzie takie byczki hf sa zagazowywane zaraz po urodzeniu- nie oplaca sie ich karmic,ale niedlugo ue ma tego zakazac, podobnie jak kogutow ras kur niesnych.

To nie lepiej na cielęcinkę takie ? Zagazują i co ? Odpad ? Coś mi tu ...

Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał:

Weź idź do tej pracy i przeżyj godnie. Chyba że liczysz dopłaty które przejesz, wtedy już nie bedziesz żył tylko z pracy...

Uważasz, że z pracy na etacie nie idzie dobrze żyć???? Gdzie mieszkasz? Może nie macie zakładów/firm w okolicy...

Opublikowano (edytowane)

Humoru nigdy za wiele.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Uważasz, że z pracy na etacie nie idzie dobrze żyć???? Gdzie mieszkasz? Może nie macie zakładów/firm w okolicy...

Pójdziesz na 8 godz i przytulisz 5tys?Dzieci, rodzina,inwestycje z tej wyplaty?

Opublikowano
49 minut temu, thefarmer napisał:

kanalia częściowo masz rację z tym że byki to kiepski interes ale z tym że świnie to dobry interes to już nie bardzo, nazwałbym to że to niepewny interes bo teraz za świnie są bardzo fajne pieniądze, natomiast ile lat pod rząd były po 3 zł i ile się dołożyło...

Ja mam cykl zamknięty chowam tyle ile mi się urodzi  najtaniej jak sprzedałem kiedykolwiek  to 3,9 brutto w zeszłym roku  jak obliczyłem to do 3 odstaw dołożyłem reszta najwyżej mnie po kosztach wyszło  a przy bykach ile już dołozyłem to nie chce mi się nawet liczyć. 

Po za tym rynek świń jakoś bardziej cywilizowany jest a bydło to samo złodziejstwo. Najpierw handlarz Ci wciska padline za mase złotówek albo rolnik z dobrym towarem chce jak cygan za matke za tego cielaka. Jebiesz 2 lata a potem ci proponują ceny uragajace godności do tego na wstępie  cię okradają na skicie, normalnie byk zjada 5% swojej masy a ja tu już widze 8% na forum a niektórzy i 10 % podają, potem ładujesz byka próbują cie opierdzielić na wadze, a na końcu modlisz się czy ci zapłacą. Ja nie mam na to już siły ani nerwów

Opublikowano
28 minut temu, wojak1986 napisał:

Pójdziesz na 8 godz i przytulisz 5tys?Dzieci, rodzina,inwestycje z tej wyplaty?

Kolego, przecież mówię Ci, aby obsiać pole i iść do pracy... Nie mówię nawet o 5 tysiącach, dostań na rękę 3 i powiedz tak uczciwie, bez ściemy, ile musisz trzymać byków, aby na czysto mieć miesięcznie te 3 tysiące? Ale realnie...

Opublikowano
5 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Kolego, przecież mówię Ci, aby obsiać pole i iść do pracy... Nie mówię nawet o 5 tysiącach, dostań na rękę 3 i powiedz tak uczciwie, bez ściemy, ile musisz trzymać byków, aby na czysto mieć miesięcznie te 3 tysiące? Ale realnie...

no idz idz do pracy , a jak trafisz na przełozonego to bedziesz jebał jak niewolnik za te 3 tys ,

Opublikowano

Panowie, po co zaraz te nerwy, pytam tylko, ile trzeba trzymać sztuk, by miesięcznie zostawało na czysto choćby 2 tysiące...

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

4 tygodniowe po 500zł
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-cielaki-CID757-IDClac7.html#baeebd78f8

i praktycznie wszystkie te okazje cenowe są na podlasiu

tak sie nie podniecaj bo wiekszość tych okazji w ciągu miesiąca energoutil (bakutil) będzie zabierał Dziś sam szukalem okazji pojechałem po byczki cena przez telefon po  3 tys  zajechalem na miejsce to juz 3.5 tys bo zainteresowanie duże i po 3 nie pójdą @ 200 km jebniente dla rozrywki i ze 30 litrow paliwa zamienione na spaliny !

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, ab23 napisał:

U nas jest Amazon 9tys na dwa miesiące ciągle szukają pracowników ja nie wiem k**wa ludzkim się nie chce pracować czy co

Idź popracuj na magazyn w akordzie............

Opublikowano
7 minut temu, ab23 napisał:

Co tam dołożyłes do tych paru sztuk bydła a przepraszam dziadostwa

ab 23 teraz  mam pare sztuk kiedyś wiecej.  Przez te lata policzyłem  sobie to weterynarz ( 150 zł jedna wizyta u mnie) , to jakiś upadek cielaka, pare razy jakiś połamanieć  jak to policzyłem to to co sprzedałem nie pokryło tych strat. U mnie max cena jaka była w historii to 7,5 netto za hf nie znam nikogo  kto dostał wiecej  za to cielaki mega drogie były. To masa ziemniaków odpadowych to koszt kupna,prasowania i  transportu słomy  ile paliwa poszło na rogate dziadostwo to sie w pale nie miesci. Jak to wszystko policzysz to zaden interes. Od 8 lat miałem bydło jak zliczyłem wszystko co do tej pory sprzedałem to wyszłem na grubym minusie. U mnie nikt za HF 9 zł nie płaci jak co niektórym na tym forum

Opublikowano
11 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Ja wiem że jest z ceną bydła kiszka ale mnie uświadamiać nie trzeba. Tylko praca fajna jak mówisz jak rodzice dadzą jeść i masz na paliwo i imprezy. Tak to po ludzie po kilka rzeczy robią jednocześnie żeby mieć hajs na rodzinę i wydatki...

Opublikowano
Przed chwilą, ab23 napisał:

Myślisz że ja się opierdalam ?

Bardziej chodzi o to że teraz właśnie nikomu ciężko pracować się nie chce...dlatego teraz bydło jest takie złe!

2 minuty temu, soltys48 napisał:

tego nie powiedziałem, ale proponuje popracować w akordzie i to w magazynie.......

Pracowałem na wysokim składzie przez 9 lat

Byłeś wózkowym 9lat, byłeś na zarobku poza granicami, to ile lat hodowle prowadzisz?

Opublikowano

wojak jakby mi się niechciało pracować to bym zostawił obore pustą a ja wtawie w to miejsce w świnie. Po prostu bydło złe bo ubojnie plują w twarz proponując takie ceny   720 dni pracy   a ktoś ci  proponuje jak umnie hodowca dostał od handlarza  w lipcu 4,6 to cyrk jakiś. Nawet dziś 6 zł max za hf. Pisze o cenach jakie innym proponują nie mi.

Opublikowano

Byłem regałowym od 2006 do 2015 podczas urlopu bezpłatnego byłem krótko w Szwecji, w tym czasie byłem także sołtysem a także studiowałem zaocznie-łacznie 2 kierunki.Bydło zaczynałem trzymać od 2000 roku.Na początku 3 sztuki odkarmiałem mlekiem kozim później dorobiłem się krowy i rozwijałem hodowle-zapisaną na ojca.Od 2015 jestem już samoistnym hodowcom a także rolnikiem

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

w lipcu 4,6 to cyrk jakiś

To chyba za kozę ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v