Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
soltys48 napisał:

NIe szkoda takiego stada??

Byłeś chyba ostatnim który jeszcze TRADYCYJNIE karmił

Trochę szkoda ale moje mamki to zwykłe mieszańce były i to nie jakieś specjalne. przeważnie 50 75 %Lm. karmiłem i nadal karmię tradycyjnie. jeżeli cena wróci do tej z przed afery to zastanowię się nad odsadkami. na mamki niestety brak czasu.

Opublikowano
18 godzin temu, AdamRo napisał:

W lipcu też był Żyd.

I co z tego że  był Żyd? Który handlarz albo przetwórca podzieli się zyskiem z rolnikiem? Dopóki będzie mógł tanio kupić to kupi i zarobi ale sam.

Opublikowano

U Łuniewskich na kopach żyda wynieśli jak zaczęli wybrzydzać. 

Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

Jałówki dużo spokojniejsze a wcale gorzej nie rosną, tydzień temu sprzedane 5 szt to największej zbrakło 4kg do 750kg 

Kolego już nie mów że jalowki gorzej nie rosną. Jedna sztuka z taką waga na ile Ci się trafiła? Plusem jałówek jest tylko to że są spokojniejesze i teraz troszkę wyższa cena ale z cena niedługo się to zmieni. A przyrosty ma dużo wyższe byk.

• Like 2
Opublikowano
JarekBazydlo napisał:

Rolnik7343 napisał:

Jałówki dużo spokojniejsze a wcale gorzej nie rosną, tydzień temu sprzedane 5 szt to największej zbrakło 4kg do 750kg 

Kolego już nie mów że jalowki gorzej nie rosną. Jedna sztuka z taką waga na ile Ci się trafiła? Plusem jałówek jest tylko to że są spokojniejesze i teraz troszkę wyższa cena ale z cena niedługo się to zmieni. A przyrosty ma dużo wyższe byk.

Byk jedynie eksportowy do muzułmanów będzie mieć cenę. Ze względu na jakość mięsa jałówka jest i raczej już będzie droższa. Podobnie wygląda cenowo wolec na zachodzie. U nas na razie traktowany jako ciekawostka. W Irlandii większość ubijanego bydła to właśnie wolce. A byk ma cenę wyższą od krowy ale niższą od jałówka i wolcow.

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Yoda napisał:

I co z tego że  był Żyd? Który handlarz albo przetwórca podzieli się zyskiem z rolnikiem? Dopóki będzie mógł tanio kupić to kupi i zarobi ale sam.

A rolnik przy dobrej cenie zboża i dużym plonie dokłada za usługę zbioru? I potem jedzie na skład dopłacić do nawozów bo były takie super?

Opublikowano
Przed chwilą, PanPancio napisał:

A rolnik przy dobrej cenie zboża i dużym plonie dokłada za usługę zbioru? I potem jedzie na skład dopłacić do nawozów bo były takie super?

Nie i dlatego gadka o żydach, turkach nie ma sensu. Dopóki towaru nie zabraknie i handlarz nie będzie ZMUSZONY podnieść ceny to nie podniesie. Dopóki nie dojdzie do sprzedaży bydła na aukcjach albo przez grupy producentów negocjujące ceny z ubojniami to armia pośredników dalej będzie się dorabiać. Jesteśmy w tej kwestii ewenementem na skalę europejską i nikt nic nie robi żeby to zmienić.

• Like 3
Opublikowano
Yoda napisał:

Byk jedynie eksportowy do muzułmanów będzie mieć cenę. Ze względu na jakość mięsa jałówka jest i raczej już będzie droższa. Podobnie wygląda cenowo wolec na zachodzie. U nas na razie traktowany jako ciekawostka. W Irlandii większość ubijanego bydła to właśnie wolce. A byk ma cenę wyższą od krowy ale niższą od jałówka i wolcow.

Zobaczysz już niedługo ile będzie jałówek na rynku i co zrobi się z ceną;)

Opublikowano
6 minut temu, PanPancio napisał:

Gospodarzysz???

Nie obraź się Pan ale pier**licie towarzyszu jak byście spadli z tej kupy zboża co to ja rolnik z takim zyskiem nakosil. Porównanie takie samo jak wikarego z motopompom. 

Tylko nie mów że to co teraz jest na rynku to efekt dużego pogłowia braku zbytu na półtusze albo inna ściema.. 

Opublikowano
36 minut temu, damian007 napisał:

Gospodarzysz???

Nie obraź się Pan ale pier**licie towarzyszu jak byście spadli z tej kupy zboża co to ja rolnik z takim zyskiem nakosil. Porównanie takie samo jak wikarego z motopompom. 

Tylko nie mów że to co teraz jest na rynku to efekt dużego pogłowia braku zbytu na półtusze albo inna ściema.. 

To jest wielki Pan handlarz 😏,Przecież widzisz że "Pan"Pancio 😊

Opublikowano

jałowka w koncowym opasie jest o 100 kg lżejsza od byka , tak wynika z badań  w renomowanych osrodkach , natomiast co do cen jałowek to chodzi o otłuszczenie śród tkankowe a stabilizacje może przyniesc tylko spożycie wewnetrzne bo eksport miesa jest obarczony nie pewnoscią , również w niemczech nie wiem jak obecnie ale  jałowica była zawsze droższa od byka .

• Like 1
Opublikowano

Jałówka nie tak prędko stanieje.

Od kilku lat wszyscy zarabiają na jałówce, oprócz rolnika oczywiście bo utarło się z dawnych lat że jałówka złotówkę tańsza od byka.

Opublikowano

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma handel też ma swoje bolączki. Ale nie ma handlu bez produkcji bo i czym? 

Mi to wcale nie przeszkadza że ktoś pośredniczy i robi na mnie jakieś tam pieniądze taka kolej rzeczy ale tłumaczenie chłopu jak ma dobrze jest nie na miejscu.. 

8 minut temu, AdamRo napisał:

Od kilku lat wszyscy zarabiają na jałówce, oprócz rolnika oczywiście bo utarło się z dawnych lat że jałówka złotówkę tańsza od byka.

9 minut temu, AdamRo napisał:

Jaka różnica wybicia jest między bykiem a jałówkom?

Opublikowano
2 godziny temu, PanPancio napisał:

Oczywiście że dokłada jak jest kukurydza tenga to cena zbioru rośnie jak zborze łan gęsty to też sie wiecej płaci i odwrotnie aby te k**wy złodzieje handlarze zawsze mówią że  zdechlaki i nic nie zarobi a naj lepsze teksty że im zostaje max 50 zł od sztuki za 50 zł od sztuki to by nawet okienka od drzwi nie uchylił żeby oglądać 

Opublikowano
jarecki napisał:

jałowka w koncowym opasie jest o 100 kg lżejsza od byka , tak wynika z badań  w renomowanych osrodkach , natomiast co do cen jałowek to chodzi o otłuszczenie śród tkankowe a stabilizacje może przyniesc tylko spożycie wewnetrzne bo eksport miesa jest obarczony nie pewnoscią , również w niemczech nie wiem jak obecnie ale  jałowica była zawsze droższa od byka .

Spożycie wewnętrzne rośnie. Dwa lata temu 1,6 kg na osobę,teraz jest ponad 3kg i rośnie dalej. Niby nie dużo ale już dwa razy tyle zostaje w kraju. Ale ludzie chcą dobre marmurkowate a nie chude byle co. Dlatego jałówka w górę.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, mikic360 napisał:

Trochę szkoda ale moje mamki to zwykłe mieszańce były i to nie jakieś specjalne. przeważnie 50 75 %Lm. karmiłem i nadal karmię tradycyjnie. jeżeli cena wróci do tej z przed afery to zastanowię się nad odsadkami. na mamki niestety brak czasu.

Jak Twoje sztuki były jakieś nie specjalne , to pokaż jakie są wg Ciebie te SPECJALNE

2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

W 2020 będzie jałówek na sprzedaż jak mrówek:) Nie tylko Liban bierze LM

Od kąd zajmuję sie opasem bydła nigdy na jałówkach nie straciłem

55 minut temu, damian007 napisał:

Jaka różnica wybicia jest między bykiem a jałówkom?

Niewiele u mnie niekiedy na +jałowki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v